Waar in Nederland worden de meeste en minste kinderen geboren? En in welke provincie zijn de vrouwen gemiddeld het oudst als ze hun eerste kind krijgen? Je leest het hier!
Wist je dat er enorm verschillen bestaan tussen Nederlandse provincies en dorpen onderling, qua aantal kinderen? Aan het begin van de 20e eeuw, zo rond 1930, was het gemiddeld kindertal het hoogst in de katholieke regio’s (denk aan Zuid-Oost Brabant en Limburg). De laagste vruchtbaarheid was toen in Groningen, Friesland, Noord-Holland en Zeeland. Vanaf eind jaren zestig vond er een enorme verschuiving plaats. Er kwam een daling in het aantal kinderen, en in Limburg kwam zo’n grote daling dat daar toen het laagste gemiddeld aantal kinderen werd geboren.
Enorm hoog vruchtbaarheidscijfer
In Overijssel en Flevoland worden de meeste baby’s geboren. Het hoge vruchtbaarheidscijfer in Flevoland wordt verklaard doordat verschillende gemeenten in Flevoland een vruchtbaarheid hebben boven het landelijk gemiddelde, zoals Urk. In Urk worden namelijk de meeste baby’s van Nederland geboren! In 2012 kreeg een Nederlandse vrouw gemiddeld 1,7 kinderen. Op Urk ligt het gemiddelde echter een stuk hoger, met gemiddeld 2,9. Daar tegenover staat de gemeente Vlieland, met een gemiddelde van 0,5! Dat is een verschil van meer dan twee kinderen per vrouw…
Gemiddelde leeftijd zwanger
In grote steden zie je over het algemeen een lager vruchtbaarheidscijfer. Dit komt bijvoorbeeld omdat stellen met name naar randgemeenten vertrekt zodra ze aan kinderen (willen) beginnen. Al sinds de jaren ’70 zijn vrouwen uit de provincie Utrecht gemiddeld het oudst als ze hun eerste kind krijgen. Vrouwen uit Flevoland en Zeeland zijn juist gemiddeld het jongst als ze hun eerste kind krijgen: maar liefst gemiddeld 2 jaar jonger dan de Utrechtse vrouw. Ook hier spant Urk de kroon: daar zijn meiden gemiddeld de jongste moeder van Nederland met een leeftijd van 24,2 als ze bevallen van hun eerst kind. In Muiden (NH) is de gemiddelde leeftijd bij het eerste kind het hoogst: 34,5.
Bron: Zorgatlas, Zorgatlas en Nationaal Kompas
Bekijk ook: 5 vreemde feiten over een zwangerschap die je nog niet wist