10 dingen die een zwangere vrouw verdient

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

clintVertaalde blog door Clint Edwards.

Mijn vrouw Mel is zeven maanden zwanger van ons derde kind. We zijn bijna tien jaar getrouwd. Haar laatste twee zwangerschappen waren een eye-opener voor me. Zwanger zijn is zowel fysiek als mentaal zwaar. Het is iets dat ik niet kan ervaren. Ik kan alleen observeren. Als echtgenoot voel ik me vaak hulpeloos. Als een cheerleader aan de zijlijn, hopend dat alles goed komt. Vaak wilde ik dat ik haar meer kon helpen dan ik deed. Dat ik ondersteunender kan zijn. Ik bedoel, ik kan niet de baby voor haar dragen, maar er zijn dingen die ik voor haar kan doen om het wat makkelijker te maken.

Hieronder vind je een lijst met dingen die ik doe (of ga doen) om Mels zwangerschap wat draaglijker te maken. Ik ben natuurlijk ook benieuwd hoe lezers hier tegenaan kijken.

1. Vertel haar dat ze mooi is

Als ze zwanger is beschrijft Mel zichzelf als: vet, gebubbeld en gevlekt (tegen het eind van de zwangerschap ontwikkelt ze altijd kleine rode vlekjes in haar gezicht en nek). Ze voelt zich duidelijk niet mooi als ze zwanger is, terwijl ik haar prachtig vind. Ze heeft voortdurend bevestiging nodig. Dus als ze zwanger is, vertel ik haar constant hoe mooi ze is.

2. Wees opgetogen

Ik weet dat sommige mannen (inclusief mijzelf) een zwangere vrouw zien als een tikkende tijdbom. Ik bedoel, ik zie er naar uit een baby te krijgen, maar het eerste jaar van het leven van een kind kan verschrikkelijk zijn, met al die slapeloze nachten, het spugen en de vieze luiers. En dan heb ik het nog niet over de kosten. Maar tegelijkertijd kan een vrouw enorm uitkijken naar de baby, en negatief zijn kan je vrouw deprimeren. Ik denk dat het belangrijk is om ook opgetogen te zijn. Ik ben hier goed en slecht in. Ik zucht vaak als we praten over dingen die we voor de baby moeten kopen. Maar ik hurk ook vaak, praat tegen de baby en kus dan haar buik. Ik vind het ook geweldig om de baby te voelen schoppen. Ik denk dat dit haar heel erg helpt om te merken dat ik er ook naar uitkijk.

3. Veroordeling (het ontbreken daarvan)

Laten we eerlijk zijn, vrouwen doen anders als ze zwanger zijn. Soms grap ik dat de vrouw waar ik mee getrouwd ben, een andere is als de vrouw die zwanger was van mijn kinderen. De vrouw die ik trouwde, zou nooit een heel stokbrood eten. Ze zou ook nooit een felrode corrigerende legging dragen. Hoewel we erom lachen, doet Mel anders en draagt ze andere kleren. Het is het best om dit te laten gebeuren zonder commentaar of oordeel.

4. Bloemen

Mel houdt van bloemen. Ze lijken alles beter te maken (ik snap niet waarom, maar ik weet dat het zo is). Vorige week kocht ik bloemen voor haar. De caissiere was een vrouw van midden dertig. Ze vroeg me voor welke gelegenheid het was. Ik zei: “Ze is zwanger, en ik dacht gewoon dat ze ze wel kon gebruiken.” De caissiere lachte en knikte. Als ik het zou kunnen betalen, zou ik elke dag van haar zwangerschap bloemen voor Mel kopen.

5. Dutjes

Dit is er eentje waar ik niet goed in ben. Zwanger zijn is uitputtend. Ik zie het in Mels ogen. En ze zegt het me ook vaak. Ik opper wel geregeld dat ze even kan gaan liggen, maar met de chaos van twee kleine kinderen, mijn twee banen en Mels opleiding, is het moeilijk om haar te laten rusten. Ik denk dat ze zich egoïstisch voelt als ze dat doet. En eerlijk gezegd, mijn eerste reactie is dat ik een beetje jaloers word als ze gaat slapen. Maar ik moet me echt bedenken dat er iemand in haar groeit en dat ze haar rust nodig heeft. Ik moet assertiever zijn en haar helpen om te rusten, zodat zij zich relaxed genoeg voelt om 1 of 2 uur per dag te gaan slapen.

6. Haar vertellen te gaan zitten

De hele dag staan, terwijl er een baby binnen in je waggelt en je uit evenwicht brengt, moet echt moeilijk zijn. Ik zie haar vaak haar onderrug wrijven, of haar bovenbenen. Ik zeg dat ze moet gaan zitten, maar net als met de dutjes geloof ik dat ze zich egoïstisch voelt als er nog dingen gedaan moeten worden. Ze heeft echt een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, en dat vind ik geweldig aan haar, maar tegelijkertijd moet ze gewoon gaan zitten en af en toe uitrusten.

7. Een rustige nacht

Lekker slapen kan Mels gemoedstoestand echt veranderen. We hebben een 4-jarige en een 6-jarige. Ze zijn prima slapers. Maar soms worden ze ’s nachts wakker. Ik moet toegeven dat ik soms door hun geroep heenslaap, maar meestal probeer ik op te staan zodat Mel kan slapen.

8. Tijd alleen

Hier moet ik ook aan werken. Zwanger zijn is emotioneel uitputtend. Geen twijfel over mogelijk. De eerste keer dat Mel zwanger was begon ze te huilen toen ik haar vroeg de kerstboom water te geven. Soms denk ik dat ze gewoon af en toe wat tijd alleen nodig heeft. Ik probeer de kinderen soms mee te nemen zodat ze even wat tijd voor zichzelf heeft.

9. Mee naar de verloskundige

Vaak gaat Mel naar de verloskundige als ik aan het werk ben. We wonen in een klein dorpje, dus ze moet daar vaak een uur voor rijden. Lang verhaal kort, ik kan niet zo vaak met haar mee als ik zou willen. Maar áls ik meega, merk ik dat ze het fijn vindt. Ik denk dat het haar zich minder alleen laat voelen. Ze voelt dat ik haar support.

10. Vragen wat ze nodig heeft

Ik denk graag dat ik weet wat het beste is voor mijn vrouw, maar dat is een belachelijke aanname. Ik moet haar vaker de simpele vraag stellen: ‘wat heb je nu nodig’?

Bekijk ook deze mooie prijswinnende documentaire over jonge aanstaande papa’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*