5 vreemde feiten over zwangerschap die je nog niet wist

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

De meest bijzondere feiten over zwangerschap op een rijtje.

1. Je kunt langer dan een jaar zwanger zijn

De langste zwangerschap duurde 375 dagen! De 25-jarige Beulah Hunter baarde in Los Angeles in 1945 dochter  Penny Diana na een recordzwangerschap van 12,3 maanden. Verrassend genoeg woog de baby onder de zeven pond.

tweeling2. Lange mama’s hebben een grotere kans op tweelingen

Uit onderzoek van de verloskundige Gary Steinman bleek dat vrouwen die een twee- of drieling hadden gekregen zo’n drie centimeter langer waren dan de gemiddelde Amerikaanse vrouw. Hij verklaart het verband met de afgifte van insuline door de lever. Het groeihormoon zorgt ervoor dat de insulineafgifte toeneemt en dat heeft weer een versterkend effect op de ovulatie, wat meerlingen tot gevolg heeft.

 3. Zwangere vrouw stralen echt

Het is een bekende uitdrukking, die echt lijkt te kloppen: zwangere vrouwen hebben echt een stralende huid. Het bloedvolume neemt met 50% toe, en het extra bloed schijnt door je huid, vooral bij je wangen. Ook worden je vetklieren in je huid gestimuleerd, zodat je meer glanst.

zwanger reukvermogen4. Tijdens de zwangerschap kun je beter ruiken

Zwangere vrouwen hebben een betere reukvermogen. Dit wordt veroorzaak door het hormoon oestrogeen. Sommige wetenschappers zeggen dat het ervoor zorgt dat je geen stoffen inneemt die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Andere zeggen dat je -als je zwanger bent- stoffen waar je een tekort aan hebt, lekkerder vindt ruiken. Voor beide verklaringen is geen bewijs.

5. Tijdens de tweede helft van je zwangerschap plast je baby ongeveer een liter per dag

Al vanaf derde maand slikt de baby al kleine slokjes vruchtwater in. De niertjes werken al en de baby plast in het vruchtwater. Dit wordt om de paar uur ververst.

Lees ook: wat je niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen. En: 5 opvallende feiten over zwangerschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*