Zwanger, en nu? Wij geven antwoorden op jouw vragen!

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Maar wat moet je nu doen? Er spoken waarschijnlijk duizend en één vragen door je hoofd. ‘Wat gaat er veranderen aan mijn lichaam? Wat mag ik eten? Moet ik naar de dokter?’ Wij geven je tips en advies!

Dingen die jij moet weten als je net zwanger bent

Als je zwanger bent, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

  • Verloskundige

Meestal kom je er de vijfde of zesde week van je zwangerschap achter dat je in verwachting bent. Als je denkt dat je zwanger bent, maak dan een afspraak bij de verloskundige. De eerste echo wordt gebruikelijk gemaakt tussen week 8 en 10. Als alles in orde is en je hebt het hartje horen kloppen, is het natuurlijk superleuk om dit aan je familie en vrienden te vertellen!

  • Dokter

Het is in de meeste gevallen niet nodig om de dokter in te lichten. De verloskundige geeft aan jouw huisarts door dat je zwanger bent. Vraag dit wel na, want in enkele gevallen is dit niet zo. Gebruik je medicijnen, heb je een hoge bloeddruk of heb je last van andere aandoeningen? Dan is het verstandig om de dokter te bellen om het te bespreken.huisarts

  • Voedsel en drank

Vanaf nu moet je opletten op wat je naar binnen werkt. Stop met roken en het drinken van alcohol. Alcohol en andere gevaarlijke stoffen, kunnen de baarmoeder indringen. Op deze manier komt het bij de baby en dit kan de ontwikkeling van het kindje verstoren. Let ook op je eten. Rauw voedsel, kruidenpreparaten en bepaalde kazen kan je beter mijden.

Lees meer: Wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap
  • Zwangerschapskwaaltjes

Nu je zwanger bent, kun je last krijgen van verschillende kwaaltjes. De meest voorkomende klacht is ochtendmisselijkheid. Hier heb je vaak last van in de derde en vierde maand, daarna neemt het af. Ook kun je stemmingswisselingen krijgen. Het ene moment lig je in een deuk, terwijl je het moment daarna in huilen kan uitbarsten. Dit komt door de verandering van hormonen in je lichaam.

  • Foliumzuur/folaat

Het verschil tussen foliumzuur en folaat is, dat folaat de natuurlijke variant is en foliumzuur de synthetische variant. Maar waarom heb je het nodig? Folaat heb je nodig voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby’tje. Het voorkomt verschillende zwangerschapsafwijkingen bij baby’s. Foliumzuur vind je onder andere in lever, broccoli, zonnebloem pitjes, peulvruchten en groene bladgroenten.

Lees meer over FOLIUMZUUR
  • zwanger hard werken vrouwWerk

Doe je gevaarlijk of lichamelijk zwaar werk? Bespreek dan de mogelijkheden met je baas. Zo kun je samen tot een oplossing komen. Ook al zit je nog in een vroeg stadium van de zwangerschap, het is goed om het aan te geven.

  • Genieten

Maar geniet bovenal van het feit dat er een kindje in je buik groeit. Je wordt moeder! Geniet van elke verandering en alle momenten die je al beleeft met je kleintje.

Lees ook: Wat googlen zwangere vrouwen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*