Zo verminder jij het gadget-gebruik van je kind

zo-verminder-jij-het-gadget-gebruik-van-je-kind

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Voor sommige ouders klinkt het als muziek in de oren. De kids een middagje met de tablet op schoot en eindelijk even een momentje rust. Het leven in een modern gezin is al hectisch genoeg, niet? Aan de andere kant staan ouders met hun handen in het haar. Er lijkt geen houden aan het gadgetgebruik onder kinderen, omdat “tijden nou eenmaal veranderen” en “het er gewoon bij hoort”.

Om eerlijk te zijn: een app geeft een stuk minder rommel en is bovendien goedkoper dan een kast vol speelgoed. Kinderen zijn vlug uitgekeken en de overstap naar een nieuwe activiteit is op de smartphone of tablet in één swipe gemaakt. Het aantal klachten onder jonge kinderen neemt echter aantoonbaar toe. Denk aan nekklachten, concentratieproblemen en zelfs tekenen van verslaving. Toch is het gebruik niet per definitie slecht of verkeerd. Het magische toverwoord? Balans!

Practice what you preach

Door digitalisering wordt onze wereld steeds kleiner, ook die van je kind. Hij of zij is binnen no-time online. Je smartphone wordt in een onoplettend moment uit zijn Google Pixel hoesje ontfutseld, en je kind is aan de slag op het web of in de appstore. Maar geef je zelf eigenlijk wel het goede voorbeeld?

Tips voor gadget-gebruik

Met de volgende 5 tips krijgt je kind de nodige bescherming en beperk je het gebruik:

1. Afspraken

Maak samen afspraken en stel duidelijke grenzen over het gebruik van gadgets en wijs elkaar hierop. Telefoonhoesjes met een slot erop is gelukkig niet nodig: de app Screen Time is voldoende! Deze meet en waarschuwt over het smartphonegebruik en maakt het mogelijk om limieten in te stellen. ’s Avonds stiekem Whatsappen met klasgenootjes? Niet met Screen Time!

Lees meer over grenzen aangeven: Grenzen aangeven, vanaf wanneer en hoe?

2. Gesprek

Ga actief het gesprek aan over het smartphonegebruik van je kind. Kies afhankelijk van de leeftijd een passend onderwerp, zoals app’s, veiligheid of cyberpesten. Zo weet een kind dat het in een veilige omgeving terecht kan met problemen.

3. AppLock

Klik, post, like! Wanneer een kind gebruik maakt van je smartphone kan dit ook voor jezelf gevolgen hebben. Een gek bericht of beschamende foto is zo verzonden. Download de app AppLock en je blokkeert eenvoudig de toegang tot bepaalde applicaties of functies. Schakel direct de mogelijkheid tot in-app aankopen uit, en bespaar jezelf de schrik van hoge rekeningen.

4. Vertrouwen

Vertrouwen is key tijdens en opvoeden en dit is tweerichtingsverkeer. Streng toezien of eindeloos verbieden kan een averechts effect hebben. Zeker wanneer het aankomt op het gebruik van gadgets. Daarom is het belangrijk om een kind op jonge leeftijd bewust te maken van de voor- en nadelen van gadgets. Zo kunnen ze later beter zelfstandig de juiste keuzes maken.

5. Afwisseling

Zorg voor de juiste dosis afwisseling. Het is vooral voor jonge kinderen belangrijk dat gadgetgebruik geen vervanging wordt voor de gebruikelijke activiteiten. Voor ouders is het op hun beurt zaak dat het geen vervanging wordt voor de traditionele opvoeding. Spreek bijvoorbeeld af: ‘voor iedere 2 uur buitenspelen, mag een kind 30 minuten op de tablet’.
De nodige afwisseling is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van een kind. Maakt een kind om wat voor reden dan ook een keer langer gebruik? Een stevige tablethoes met houder of kids-proof Macbook cover doet een hoop goed!

Generatie iPhone

Gadgets en hun online wereld is voor kinderen een prachtige plek om te ontdekken, mits deze op een veilige manier vorm krijgt. Ouders spelen hierin een belangrijke rol voor de nodige begeleiding en voorlichting. Met de juiste informatie voelen ze zich namelijk een stuk verantwoordelijker en veiliger.

Wie wordt er daadwerkelijk overgenomen door technologie, de ouders of het kind? Een mooie vraag in dit onderwerp. Het antwoord ligt in het midden, maar voor beide kanten geldt dat bewustwording een grote rol speelt.

Lees ook: Tablets, tv en jonge kinderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*