Tablets, tv en jonge kinderen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

De tablet en tv zijn bijna niet meer weg te denken uit onze huishoudens van tegenwoordig. En als we eerlijk zijn, is het af en toe ook best handig om je kind een filmpje te laten kijken als je bijvoorbeeld aan het koken bent. Maar er zijn ook verschillende bronnen die aangeven dat de ontwikkeling van onze jonge kinderen in gevaar komt door het (te veel) gebruiken van zulke apparaten. Waar zit dat gevaar en waar moet je op letten? We bespreken een aantal punten in deze blog en geven handige tips.

Alle onze blogs over opvoeding vind je hier

Taalontwikkeling

Uit verschillende onderzoeken is gekomen dat baby’s van zeven tot zestien maanden die meer tijd met een scherm doorbrengen, een kleinere woordenschat hebben. Bij kinderen onder de twee jaar die naar Sesamstraat keken, waren geen of negatieve gevolgen voor de taalontwikkeling te zien [1, 2], terwijl het bij kinderen tussen de drie en de vijf jaar juist wel een positief effect heeft op de taalontwikkeling. Ook is onderzocht dat kinderen die veel naar ‘babyfilmpjes’ keken toen ze baby waren, op een leeftijd van drie jaar meer moeite hadden met het verwerken en onthouden van informatie [1].

Slecht voor de ogen

Te lang achter een scherm doorbrengen is slecht voor de ontwikkeling van de ogen van kinderen. Uit recent onderzoek blijkt dat het bijziendheid kan veroorzaken [3]. Daarom wordt geadviseerd om kinderen niet langer dan een half uur achter een scherm te laten zitten en ze lekker veel buiten te laten spelen [4].

Ervaren

Een kind heeft het nodig om dingen ‘echt te ervaren’, dus te voelen, proeven en ruiken. Daarbij is echt contact met andere mensen cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen [2]. Vooral jonge kinderen leren vooral door te voelen: de sensomotoriek. De sensomotorische ontwikkeling is heel belangrijk voor kinderen, omdat ze daardoor zichzelf en de wereld om zich heen leren kennen. Te weinig mogelijkheden voor deze vorm van ontwikkeling kan schadelijk zijn voor de sociale-, reken- en taalontwikkeling [5]. Daarom is het belangrijk dat beeldschermen het (binnen- en buiten)spelen niet vervangen [1]. Leuke ideeën om de sensomotoriek te stimuleren: spuit scheerschuim op bijvoorbeeld een tafel en laat je kind lekker ontdekken! Ook vingerverf en kleien zijn voorbeelden van leuke activiteiten om de ontwikkeling te stimuleren.finger-painting-366687_960_720

Lees ook: 21 leuke binnenactiviteiten voor een regenachtige dag

Positieve effecten

Er zijn niet alleen maar negatieve effecten te noemen, want tegenwoordig zijn er ook veel apps die aansluiten bij de leergierigheid van kinderen en hen dus iets bijbrengen. Alleen een touchscreen werkt vaak al motiverend voor een kind, omdat het interessant en makkelijk is. Daardoor zullen ze bijvoorbeeld sneller een leerzaam spelletje spelen, dan dat ze geneigd zijn een boek te lezen [1].

Tips

  • Vermijd schermen voor kinderen onder de twee jaar zoveel mogelijk
  • Laat een kind van twee niet meer dan een half uur, en een kind van tien niet meer dan 1,5 uur met een scherm doorbrengen [3]
  • Wees je ervan bewust dat kinderen een soort sponzen zijn als het gaat om informatie, dus ook als het gaat om informatie die ze krijgen van filmpjes en tv-programma’s. Ze nemen veel in zich op en zullen ook gaan imiteren [6]. Daarom is het belangrijk dat je je ervan bewust bent waar je kind naar kijkt.
  • Geef als ouder het goede voorbeeld: wil je niet dat je kind de hele dag achter een scherm doorbrengt? Doe het dan zelf ook niet. Geef zelf het goede voorbeeld door bijvoorbeeld onder het eten je telefoon weg te leggen [7]
  • Maak afspraken met je kind als het oud genoeg is, over het gebruik van beeldschermen. Vanaf ongeveer 8 jaar zijn kinderen daar oud genoeg voor [7].
  • Probeer de balans te vinden tussen aan de ene kant de voordelen van mediagebruik en aan de andere kant de nadelen [8]. Je bent er als ouder verantwoordelijk voor dat jij de grenzen aangeeft, jij weet wat het beste is voor je kind, dit kan je kind zelf niet inschatten.

Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!

[1] Het kinderbrein – Aamodt, S. & Wang, S.
[2] Wat is de juiste dosis iPad voor je (klein)kind? – //bit.ly/1RJnzYV
[3] Help, mijn kind kan eerder swipen dan lopen – //bit.ly/1TSsWnR
[4] Hoe slecht is een tablet voor de ogen van mijn kind? – //bit.ly/1J0MmXi
[5] Het belang van sensomotoriek – //bit.ly/1ONoAyy
[6] Het is twee en bedient een iPhone – //bit.ly/1Zq7z4l
[7] Kinderen een smartphone. Ouders moeten goede voorbeeld geven – //bit.ly/1PUnU9p
[8] Een onderzoek naar het mediagebruik in gezinnen (…) – //bit.ly/1bArhDh

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*