“Nederlandse moeders zijn de relaxste moeders van de wereld!”

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

In de Amerikaanse krant The Washington Post verscheen onlangs een erg leuk artikel: “Are they the world’s most relaxed moms? What we can all learn from the Dutch.” Het stuk is geschreven door Mihal Greener, een Australische correspondente die al 7 jaar in Nederland woont en de Nederlandse moeders dus uitgebreid heeft kunnen observeren. Haar conclusie: “Ik denk dat Nederlandse mama’s weleens de meest relaxte moeders ter wereld kunnen zijn!”

Relaxte moeders

Mihal geeft een aantal redenen waarom ze ons zo relaxed over vindt komen:

  • Moeders blijven rustig, ondanks dat ze met meerdere kinderen op 1 fiets zitten, of als hun peuter een woedeaanval heeft
  • We vinden het leuk om bij onze kinderen te zijn, luisteren naar hen en vinden family time belangrijk

Ons geheim, volgens Mihal?

Omdat we in een dichtbevolkt landje leven, zijn we gewend bij elkaar ‘naar binnen’ te kijken. We hebben geen zin om de schijn op te houden, en bijvoorbeeld steeds grotere verjaardagsfeestjes te houden: “Feestjes worden klein gevierd, vaak thuis, en het is helemaal prima om met een kadootje van €10 aan te komen.” Ook bepalen de kleren van onze kinderen niet hun sociale status.

cyclists-885609_1920Geen druk

Maar het grootste verschil met andere landen vindt Mihal dat kinderen in Nederland niet worden gezien als een afspiegeling van hun ouders. Dus behaalde resultaten of juist tekortkomingen van de kinderen worden niet gezien als een gevolg van de opvoeding. Omdat in Nederland het motto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ heerst, wordt er geen druk uitgeoefend op kinderen om buitengewoon goed te zijn. Kinderen krijgen juist veel vrijheid om dingen te ontdekken en om eigenlijk ‘gewoon kind’ te zijn. Uit onderzoek blijkt dan ook dat Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen van de wereld zijn.

Én: part-time werken

Oh ja, en nog een geheim van Nederlandse moeders, volgens Mihal: meer dan 70% van de Nederlandse vrouwen werkt part-time. Dé manier om kalm en relaxed te blijven, als moeder. Enerzijds blijf je betrokken bij de werkvloer, en anderzijds heb je nog steeds tijd om koffie te drinken met een vriendin en lekker tijd met je kinderen door te brengen. Ook door ons sociale stelsel van een goede ziektekostenverzekering en kinderbijslag wordt er een hoop druk weggenomen bij ouders en kinderen.

Al met al vindt Mihal ons Nederlanders kalm en stabiel, en we reageren niet zo snel zo emotioneel als je soms in Zuid-Europese landen ziet. Hierdoor kunnen we volgens haar zo goed omgaan met driftbuien van onze kinderen. En daar wil Mihal graag wat van leren :)

Bekijk ook dit filmpje: stop met veroordelen van andere moeders!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*