Bevallen in oorlogsgebied – Dit is het verhaal van Alima uit Syrië

cordaid syrië

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Terwijl je op weg bent naar de markt om spullen voor de babyuitzet te kopen, loop je door de straat waar gisteren nog een aanslag is geweest. Wat doet dat met je? Wat als je moet vluchten net voor je uitgerekend bent? En is er wel goede gezondheidszorg als je gaat bevallen? Wij spraken met Cordaid en hoorden de verhalen van moeders uit Syrië.

Bevallen in Syrië

Stel dat je de fictieve mama Alima* bent. Je bent 26 jaar, woont in Aleppo, hebt een kindje van 1,5 en je bent zwanger. Hoe is dat voor je? Wij vroegen Cordaid hoe de zwangerschap en bevalling van Alima eruitziet.

Hoe is het voor Alima om zwanger te zijn?

“Dat is natuurlijk heel moeilijk en het zorgt voor extra stress. Het enige wat ze voor haar kinderen wil, is opgroeien in vrede en met een goede toekomst. Maar temidden van oorlogsgeweld is zo’n toekomst ver te zoeken.”

zwanger zijn in oorlogsgebied

Foto: Cordaid/Eddy van Wessel

Is er genoeg gezondheidszorg voor ‘normale’ situaties zoals een zwangerschap, of wordt alle gezondheidshulp opgeëist door het behandelen van oorlogsslachtoffers?

“In de stad Aleppo zijn veel publieke ziekenhuizen gesloten of vernield en privéziekenhuizen vragen heel veel geld. Veel artsen hebben het land verlaten. Om de vraag naar medische hulp te kunnen beantwoorden, financieren wij ‘hospitainers’. Hospitainers zijn containers waar een klein ziekenhuisje in is gebouwd. De containers kunnen per vrachtwagen vervoerd worden. In 4 maanden hebben we hiermee wel 1100 patiënten behandeld. Voor vrouwen als Alima wordt hier ook hulp geboden. Maar dat gaat heel anders dan in Nederland. Er is geen sprake van regelmatige controles en echo’s.”

hospitainer

Kan Alima aan genoeg eten komen om een gezonde zwangerschap te hebben?

“Voedsel is door de inflatie erg duur geworden en veel mensen krijgen te weinig eten binnen. Dit maakt het tot zich nemen van de juiste voedingsstoffen en vitamines erg lastig voor Alima. Cordaid ondersteunt gaarkeukens, waarmee dagelijks 6.000 warme maaltijden worden uitgedeeld. Omdat deze gaarkeukens het mikpunt van gewapende groepen kunnen zijn, worden de maaltijden via via naar Alima gebracht. Vrouwen als Alima en andere gezinnen die in zwaar weer zitten, geven wij behalve voedselbonnen ook kleding en babymelk.”

Wat als Alima moet vluchten? Hoe gaat ze dat doen als ze zwanger is?

“Als je moet vluchten, dan vlucht je. Er zijn verhalen van vrouwen die onderweg bevielen, of net na aankomst in een vluchtelingenkamp. Veel vrouwen zijn bang als ze de bevallingsdatum dichterbij zien komen. Bevallen is risicovol en je weet niet waar je bent met negen maanden, als het moment daar is. Vrouwen als Alima durven vaak niet te wachten op de weeën en je weet nooit hoe lang dat duurt en als het nodig is, of je wel op tijd bij een ziekenhuis kan komen. Je zal maar weeën krijgen, terwijl je wijk onder vuur ligt.”

beneficeries13

Foto: Cordaid/ Eddy van Wessel

‘Niet durven wachten op weeën,’ wat houdt dat in?

“Vrouwen durven niet af te wachten tot ze op een natuurlijke manier bevallen en bevallen liever eerder door middel van een keizersnede. In Homs bijvoorbeeld, vindt 90% van alle bevallingen via een keizersnee plaats. De meeste vrouwen bevallen ’s nachts. Maar wie in de nacht in de auto stapt en naar het ziekenhuis rijdt, riskeert zijn leven. Het is op straat te gevaarlijk. Daarom wordt de geboorte van tevoren gepland. Altijd overdag, bijna altijd met keizersnede.

cordaid syrië

Foto: Cordaid/Eddy van Wessel

In de dorpen rondom steden ligt het dan weer anders. Daar bevallen vrouwen bijna allemaal thuis. Ook dat komt door de oorlog: rijden naar een medisch centrum in de stad is gewoon te gevaarlijk.”

Hoe kunnen wij Alima helpen?

“Je kunt meedoen met de actie die we voeren voor projecten in Syrië. Door te doneren of het verhaal van Alima door te vertellen, kun jij zwangere vrouwen in Syrië helpen en geef je baby’s een goede start.”

Wist je dat Cordaid een ook superleuke samenwerking met Hippe Geboortekaartjes heeft? Van elk verkocht kaartje uit de gave Cordaid-collectie gaat er een gift naar Cordaid.

cordaid
*Alima is een fictief figuur. De vrouwen op de foto’s zijn zijn andere vrouwen.

Foto’s van Cordaid in Syrië via Eddy van Wessel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*