Moeder deelt foto van gevlochten navelstreng van haar tweeling

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

De dokters vertelden Kate Lucas dat ze een monoamniotische tweeling kreeg. De baby’s in haar baarmoeder deelden samen één placenta en één vruchtzak, maar hadden wel hun eigen navelstreng. De kans op complicaties is hierbij groot. Door het draaien in de baarmoeder kunnen de navelstrengen verstrikt raken en de bloed- en zuurstofstroom afgesloten worden.

Onlangs deelde Kate de enorm bijzondere foto van de 2 navelstrengen die in elkaar gevlochten zijn. Je ziet ‘m hieronder.

Monoamniotische tweelingen

Er is 1 tot 2% kans dat je bevalt van een tweeling. Deze tweelingen kunnen een- of twee-eiig zijn. 35% van de tweelingen is een-eiig en daarvan deelt 70% de placenta. Bij deze baby’s is er 1 – 2% kans op monoamniotiek. De tweeling deelt dan niet alleen dezelfde placenta, maar ook dezelfde vruchtzak. Dit komt doordat de splitsing heeft plaatsgevonden tussen de acht en twaalf dagen na de bevruchting.

Komt de splitsing later, dan is de kans groot op een Siamese tweeling. Een op de 10.000 zwangerschappen heeft te maken met monoamniotische meerlingen.

Controles

Vanaf 28 weken werd Kate Lucas goed in de gaten gehouden en gecontroleerd. Met in gedachten dat ze rond de 32ste week zou bevallen. Ze was niet in de buurt van familie en dat maakte het nog zwaarder. “Ze vertelden dat we beter geen babykamer in konden richten, omdat dit het moeilijker zou maken als we een of beide baby’s zouden verliezen. Dus ik bekeek catalogussen, me afvragend wat we eventueel nodig zouden hebben”, vertelt Kate.

Bekijk ook: tweeling komt hand in hand ter wereld.

Klein maar perfect

Kate Lucas deelde de prachtige foto van de in elkaar gevlochten navelstrengen van haar dochters op Facebook. Ze vertelde haar verhaal om anderen te inspireren en moed te geven. Want haar dochters Harper en Cleo, die inmiddels 8 jaar oud zijn, werden kort na elkaar gezond geboren. Harper was 1,9 kg en Cleo 1,5. Ze waren “klein maar perfect”. Ze hadden niet eens zuurstof nodig en mochten al direct met de ouders knuffelen.

facebook navelstreng mnoamniotische tweeling

Beste vrienden

Monoamniotische tweelingen zijn meestal erg close, doordat ze in de baarmoeder nog meer dan andere tweelingen contact met elkaar gehad hebben. Ook Harper en Cleo zijn de beste vriendinnen. “We zijn voor altijd dankbaar dat we het geluk hadden gezegend te zijn met onze wondertweeling”, aldus Kate Lucas.

Bron: The Huffington Post

Nog meer over tweelingen bekijken? Mama maakt gaaf foto-overzicht van haar tweelingzwangerschap!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*