Bedenk dit als je een naam voor je baby kiest – 10 tips

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Ben je zwanger? Dan staat jou -naast de bevalling- nóg een zware taak te wachten: de naam van je kindje kiezen. Vroeger was het makkelijk: het kind werd vaak vernoemd naar een familielid. Inmiddels gebeurt dit veel minder. Sommige mensen weten al jaren voordat ze bevallen hoe ze hun kindje noemen. Maar we kennen ook verhalen van mensen die ná de bevalling ineens gaan twijfelen over de naam en nog switchen. Om je te helpen, hebben we hier wat tips op een rijtje gezet, voor als je op zoek gaat naar de perfecte naam.

10 tips voor het zoeken van een babynaam

1. Bedenk allereerst: de naam die je kiest gaat een leven lang mee
Je kiest niet alleen een naam voor een klein baby’tje: je zoon of dochter wordt straks een volwassen man of vrouw. Houd dat dus in gedachten.

2. Of een naam mooi is of niet, blijft subjectief
Ga er maar vanuit: er zijn al-tijd mensen die jouw gekozen naam niet geweldig vinden. So be it. Zo lang jij ‘m mooi vindt, en je er een weloverwogen besluit over hebt genomen, is het goed.

3. Check de initialen
Je wil voorkomen dat je kindje W.C. of B.H. de Vries heet. Of als initialen R.U.K heeft bijvoorbeeld. Voorkom ook dat twee mensen uit hetzelfde gezin dezelfde initialen hebben, dit kan verwarrend zijn.

4. Hoe klinkt het als je de naam roept?tips babynaam kiezen
Ok, voorop zo’n geboortekaartje zien veel namen er prachtig uit, maar hoe klinkt ’t als je ‘m zometeen over het schoolplein moet schreeuwen?

Lees verder: aparte en opvallende babynamen van beroemdheden.

5. Rijmt de naam? En hoe wordt ‘ie afgekort?
Even waard om te kijken of je de afkorting van je gekozen naam nog steeds leuk vindt. Namen met met twee of meer lettergrepen gaan ongetwijfeld een korte vorm krijgen. En… rijmt de naam op gekke woorden? Dan loop je een risico op stomme rijmpjes. Bedenk of je dit wil.

6. Denk goed na over de spelling
Ga je voor de standaardspelling van de naam of vind je het juist leuk om er iets bijzonders van te maken? Bedenk dat je kind in dat geval de rest van zijn/haar leven z’n/haar naam zal moeten spellen.

De Blije Doos 468x60

7. Check de populariteit
Wil je een Top 100-naam of juist helemaal niet? Check dit van te voren zodat je een beetje weet waar je aan toe bent. Wees je er wel van bewust dat de Top 100 er volgend jaar weer heel anders uit kan zien.

8. Hoe klinkt de naam met de achternaam?
Let op de klanken in de voor- en achternaam. Probeer te voorkomen dat de laatste letter (of klank) van de voornaam dezelfde is als de achternaam. Ook: heb je een redelijk veelvoorkomende achternaam, probeer dan een voornaam te kiezen die iets minder standaard is.

9. Matcht de naam met namen van eventuele broers en zussen?
Het kan echt als een uitdaging voelen om de namen van broers en zussen te laten matchen. Tip: laat de namen een gemeenschappelijke factor hebben, zoals: evenveel lettergrepen, of bijvoorbeeld dezelfde uitspraak. Lees verder in deze blog: tips voor als je een bijpassende naam voor je tweede kindje zoekt.

10. Check de betekenis
Voor sommige mensen maakt de betekenis niet uit, andere zouden best kunnen schrikken als ze er pas na de bevalling achterkomen dat hun babynaam ‘gehavende neus’ betekent… :) Je kunt ook andersom werken, door bijvoorbeeld een mooie betekenis te bedenken en dan namen te zoeken die die betekenis hebben.

>> Hoe ging dat bij jou, die babynaam kiezen? Welke tip hielp jóu verder?

Meer inspiratie nodig? Lees al onze blogs over babynamen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*