Hypnobirthing, wat is dat?

hypnobirthing techniek tijdens de bevalling

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Kim Kötter plaatste onlangs een foto op Instagram van een cursus Hypnobirthing. Ben jij al bekend met dit fenomeen? Veel beroemdheden maakten al gebruik van deze techniek tijdens de bevalling, zoals Doutzen Kroes en Jessica Alba. Hypnobirthing helpt om je bevalling ontspannen door te komen. Hoe het werkt, leggen we in deze blog uit!

Wat is hypnobirthing?

Hypnobirthing is een vorm van zelfhypnose en gaat er vanuit dat elke baby in warmte en rust geboren moet worden. Je verkeert tijdens hypnobirthing niet daadwerkelijk in een hypnose waarbij je de controle kwijt bent. Tijdens het gebruiken van deze techniek ben je nog gewoon bij verstand, maar ben je in diepe ontspanning. Het is te vergelijken met dagdromen of het gevoel als je verzonken bent in een goed boek. Je houdt dus zelf de controle over jouw lichaam en geest en je zult gewoon met mensen kunnen spreken. Je bepaalt zelf in welke staat van ontspanning je verkeert.

Hoe werkt hypnobirthing?

Hypnobirthing kun je leren in 5 cursussen van 2,5 uur. In deze trainingen leer je verschillende ademhalingsoefeningen om je angst los te laten. Ook leer je samen te werken met je eigen lichaam. Door te luisteren naar je lichaam kun je voorkomen dat je verkrampt raakt. Als jij stress ervaart, reageert jouw lichaam hierop alsof er gevaar dreigt. Hierdoor maak je stresshormonen aan en neemt angst het over. Je lichaam maakt zich klaar om als het ware te vechten. Hypnobirthing zorgt ervoor dat je zelf de controle weet te bewaren.

Lees ook: 5 tips als je borstvoeding wil geven

Voordelen

Doordat je geen stress hebt, maar ontspannen bent, zal het lichaam endorfine aanmaken. Dit geeft een geluksgevoel, hierdoor is de kans op een positieve terugblik op de bevalling groter. Maar niet alleen mama heeft profijt van deze techniek. Doordat het lichaam geen stresshormoon aanmaakt, zal de baby minder stress ervaren. Ook zal het grotere zuurstoftoevoer krijgt. Na de geboorte ervaren moeders vaak een rustig en ontspannen kindje.

Ervaringen

Veel vrouwen ervoeren weeën als trekkingen in de buik of als een druk op de buik. Doordat je kunt ontspannen, zullen spieren zich niet krampachtig straktrekken en zul je zelf de controle houden. Helemaal pijnvrij kan niemand je beloven, iedere bevalling staat op zichzelf en zal anders zijn. Maar het kan wel een hulpmiddel zijn om de bevalling soepeler en ontspanner te laten verlopen.

Bron: Aveta

> Heb jij ervaring met hypnobirthing of zou het iets voor jou zijn?

Lees ook: Hoe voelen weeën?

2 Comments

  1. 1

    Heel interessant dit artikel over Hypno Birthing! Waar kan ik meer informative vinden hierover? Ik woon namelijk niet in Nederland, dus ik weet niet of een dergelijke cursus bijvoorbeeld ook online te volgen is? Groetjes, Sacha

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*