Meeste eerste kinderen geboren in… gemeente Renswoude

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

De geboortecijfers van het CBS zijn bekendgemaakt. Het afgelopen jaar werden in Renswoude relatief gezien de meeste eerste kinderen geboren. In Renswoude, een dorp in Utrecht met 5.000 inwoners,  kregen vorig jaar 41 gezinnen hun eerste kind. Dit waren bijna 37 eerste kinderen per duizend vrouwen. Urk is nu van de troon gestoten als ‘meest vruchtbare gemeente’.

In Renswoude zijn in 2014 in totaal 94 baby’s geboren. Dat zijn er 848 per 10.000 vrouwen tussen de 15 en 50 jaar. Renswoude ligt in de ‘Bible Belt’, en ook andere gemeentes uit deze streek kennen een hoog geboortecijfer. Wat dacht je van Urk met  27,6 eerste kinderen per duizend vrouwen (en omgerekend in totaal 809 baby’s per 10.000 vrouwen), en Alblasserdam met 26,9 eerste kinderen per duizend vrouwen? Ook vind je in deze gemeentes de meeste gezinnen met vier of meer kinderen. Ook de andere gemeenten uit de Top 10 komen van de Bible Belt: Staphorst, Rijssen-Holten, Barneveld, Reimerswaal, Scherpenzeel, Elburg en Zwartewaterland.

Lees ook: dit gezin (uit een gemeente naast Alblasserdam, namelijk Oud-Alblas) bestaat uit 16 kinderen.

Wat valt nog meer op?

In Houten is het totaal aantal geboorten sterk gedaald. Deze gemeente werd in de jaren zestig aangewezen als groeikern, maar het geboortecijfer daalde daar in 10 jaar van 58 geboortes per 1000 vrouwen tot 46 per 1000 afgelopen jaar. Onder aan de lijst met vruchtbare gemeenten staan na drie kleine gemeenten, Rozendaal, Schiermonnikoog en Mook en Middelaar, twee studentensteden, namelijk Wageningen en Maastricht.

Bekijk hier hoeveel kinderen per 1000 vrouwen in jouw gemeente geboren worden.

Bron: Nu.nl en Telegraaf.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*