Drie vrouwen, drie continenten – De bevalling

drie zwangere vrouwen 3 landen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Drie vrouwen uit drie totaal verschillende landen hebben één ding gemeen: ze zijn zwanger. Van Togo tot de Verenigde Staten en daarvandaan naar Nieuw-Zeeland delen deze drie vrouwen hun hoop en angsten van het moeder-zijn. – Gastblog door Nelleke van Compassion.

Lees hier de vorige aflevering.

Voorbereiden en afspraken maken

Als je tegen het eind van de zwangerschap komt, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de bevalling. Waar ga je bevallen en wie mag erbij zijn? Rita, Helen en Katy vertellen wat zij gaan doen.

Rita -Togo: ”We hebben alleen zusters en verloskundigen.”

zwanger kindje togo compassionIn mijn dorp zijn alleen zusters en verloskundigen. De artsen zijn in de stad. Ik moet 10 minuten lopen om van mijn hut naar het medisch centrum te komen, waar ik mijn controles heb. De verloskundige controleert mijn bloeddruk, temperatuur, hartslag en gewicht en ik krijg zelfs de hartslag van mijn baby te horen.

Als de bevalling zich aandient, moet ik naar het medisch centrum lopen. Dan neem ik een mand, spons, parfum, antibacteriële zeep, kleding en een luier voor de baby mee. Het is niet toegestaan om iemand mee te nemen naar het medisch centrum als je gaat bevallen. Je bent dan alleen met de verloskundigen.

Het is hier niet gebruikelijk dat de mannen hun vrouwen bijstaan tijdens de bevalling. In de officiële ziekenhuizen is het niet toegestaan, omdat veel vrouwen tegelijkertijd aan het bevallen zijn. De medische staf staat niet toe dat er mannen in de bevallingskamer komen, omdat daar tegelijkertijd meerdere vrouwen van hun kind bevallen. Een medewerker van het programma maakte een grapje hierover, ze vertelde dat mannen er niet bij mogen zijn, omdat ze niet dapper genoeg zijn om hun vrouw te zien bevallen! Ik zou graag willen dat mijn man erbij zou kunnen zijn, maar als hij alleen maar mooie bloemen voor me koopt, zou ik dat al heel fijn vinden.

Helen – Nieuw-Zeeland: “Er zijn hier veel mogelijkheden waar je kunt bevallen.”

zwangerschap nieuw zeeland compassionAls mijn bevalling zich aandient, zal mijn man me naar het ziekenhuis brengen, dit is ongeveer 25 minuten rijden. Mijn man zal bij de bevalling aanwezig zijn. Ik vertrouw op de kennis van de verloskundige en ik zal ook vooraf met vriendinnen praten over hun bevalling, zodat ik een idee heb van wat me te wachten staat. In Nieuw-Zeeland zijn er veel mogelijkheden om te kiezen waar je wilt bevallen; van een thuisbevalling tot in het ziekenhuis of zelfs in een groot bad met water! De verloskundige zal de bevalling begeleiden en als er complicaties zijn, zal er een dokter komen en helpen.

Katy – Amerika: “Er zijn onbeperkte mogelijkheden wat betreft de zorg tijdens zwangerschap en bevalling.”

verwachting baby verenigde staten compassionIn Amerika is er veel keuze wat betreft de zorg tijdens een zwangerschap en bevalling. De meeste vrouwen kiezen ervoor om in het ziekenhuis te bevallen, anderen kiezen voor een geboortecentrum of een thuisbevalling. Wij kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis onder doktersbegeleiding. Tijdens de zwangerschap gaan we voor controle naar een dokter, die 10 minuten rijden bij ons vandaan zijn praktijk heeft. De dokter controleert mijn bloeddruk, temperatuur, hartslag en gewicht en we mogen ook naar de hartslag van de baby luisteren.

Gelukkig zal mijn man bij me zijn tijdens de bevalling. Hij heeft een heel geruststellende stem en maakt een kalme indruk. Ik weet dat hij me laat focussen op het doel van de bevalling – het ontmoeten van onze zoon!

logo compassion

Compassion gelooft dat elk kind belangrijk is. In Compassion’s Child Survival Program krijgen daarom kwetsbare moeders en baby’s hulp vanaf de laatste drie maanden van de zwangerschap tot en met het eerste levensjaar van het kind. Help jij Compassion om baby’s een goede start te geven? Bestel dan geboortekaartjes uit de Compassion-collectie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*