Baby inbakeren – Veiligheid en voorbeelden

Veilig inbakeren van baby

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je baby inbakeren… Het is een eeuwenoud gebruik en wordt nog steeds aangeraden bij baby’s die veel huilen en moeilijk slapen. Wat is inbakeren? Waarom zou je het doen en wat is de handigste manier van je baby inbakeren?

Inbakeren van baby’s

Veel ouders hebben er mee te maken: de baby huilt, zonder dat je weet wat er precies aan de hand is. Een manier om je kind meer tot rust te laten komen is door je baby in te bakeren. Bij het inbakeren van een baby wikkel je het kind in een doek of slaapzak, waardoor de armpjes van de baby tegen het lichaam aan liggen en niet kunnen bewegen.

Waarom inbakeren?

Onderzoek wijst uit dat baby’s veel gebaat zijn bij rust en regelmaat. Jonge baby’s ontspannen niet automatisch als ze moe zijn. Ze blijven hun armpjes gebruiken. Het inbakeren van een baby vermindert de beweeglijkheid en daardoor de prikkels die het kind zichzelf geeft. Het verminderen van de bewegingsvrijheid voelt ook extra veilig voor de baby; in de krappe baarmoeder had de baby namelijk ook weinig bewegingsruimte! Doordat hij/zij minder kan bewegen, wordt de baby rustiger en zal het eerder in slaap vallen.

Lees ook: Slapen bij baby’s; in slaap vallen.

Hoe baby inbakeren?

Het inbakeren van een baby is vrij eenvoudig. Natuurlijk wordt het wel een grotere uitdaging naarmate je kind meer beweeglijk is. Er bestaan verschillende manieren van inbakeren: traditioneel in doeken wikkelen, met speciale inbakerdoeken of in inbakerslaapzakken. Jij kunt kiezen wat je het fijnste vindt.

Inbakeren voor beginners

Wil je een keer proberen je baby in te bakeren? Je kunt je baby heel makkelijk inbakeren met een grote hydrofiele luier (voor jonge baby’s). Voor beginners – dit moet je doen:

  1. Vouw de hydrofiele luier uit.
  2. Pak een punt en stop deze naar binnen en leg de baby met het hoofdje boven de punt.
  3. Leg het rechterarmpje* naar beneden. Pak de rechterpunt van de hydrofiele luier en trek deze strak over het armpje en de buik heen en stop de punt achter het ruggetje.
  4. Doe bij de linkerkant hetzelfde.
  5. Verzeker je ervan dat de kin van de baby vrij is, zodat je kind goed adem kan halen.

Zo is je kind ingebakerd!

* Natuurlijk kan je ook met de linkerarm beginnen, net wat makkelijker voor je is!

Zo doe je dat!

Nieuwsgierig naar verschillende manieren van inbakeren? Bekijk dan dit filmpje:

//www.youtube.com/watch?v=RWojiY8Y9OE

Veilig inbakeren

Veiligheid gaat boven alles! Zeker met inbakeren. Wij geven je 3 tips:

1. Leeftijd inbakeren

Het inbakeren van een baby moet veilig gebeuren. Het is belangrijk dat het hoofdje vrij is en dat de baby goed kan ademen. Voor de veiligheid van je baby is het daarom belangrijk om het inbakeren uiterlijk rond de zesde maand te stoppen (en bij voorkeur eerder). Een wat oudere baby kan zich mogelijk al omdraaien, terwijl het ingebakerd is. Als dit gebeurt, belandt de baby in een gevaarlijke situatie, waarbij hij zichzelf moeilijk terug kan draaien, omdat de armpjes ingebakerd zijn.

2. Juiste motorische ontwikkeling

Je wilt dat je kind gezond ontwikkelt, daarom is het belangrijk dat de baby op een juiste manier ingebakerd wordt. Als de baby op een verkeerde manier ingebakerd wordt (te slap, te strak of te dik) of met ongeschikte middelen brengt dit risico’s met zich mee voor de ontwikkeling van de baby. Ook het verkeerd inbakeren van de beentjes kan gevaarlijk zijn: het kind kan een heupafwijking ontwikkelen.

3. Genoeg beweging

Het is belangrijk dat je kind op gepaste tijden volledig kan bewegen. Zo stimuleer je de motorische ontwikkeling. Baker je baby daarom niet te lang achter elkaar in. Wanneer je je kind ook ingebakerd houdt, terwijl hij/zij niet hoeft te slapen, loop je het risico dat je kind motorisch gaat achterlopen.

Inbakerdoeken en inbakerslaapzakken

Er bestaan verschillende methodes van inbakeren. Je kunt gebruik maken van doeken of van slaapzakken.

Inbakerdoeken

Je kunt inbakerdoeken kant en klaar kopen in de winkel of zelf gebruik maken van 2 inbakerdoeken (de traditionele manier). Bij de speciale inbakerdoeken, zoals de inbakerdoeken van Swaddle Me, Pacco of Hema, wordt het heel makkelijk gemaakt om je baby in te wikkelen. De doeken hebben speciale flappen om over de armpjes en buik van je baby te doen. De traditionele manier vergt wat meer oefening, maar is zeker goed te doen.

Inbakerslaapzakken

Een inbakerslaapzak is een slaapzak zonder armsgaten. De armpjes zitten in de slaapzak, maar niet strak tegen het lichaam, zoals bij inbakerdoeken. Puckababy, Woombie en Ergococoon zijn voorbeelden van merken die inbakerslaapzakken verkopen. Bij inbakerslaapzakken moet je wel extra opletten: doordat baby’s de armpjes iets kunnen bewegen in de slaapzak, kunnen ze vanaf 3 maanden omrollen naar de buik en komt de baby hierdoor in gevaar. Er wordt daarom geadviseerd om inbakerslaapzakken alleen bij hele jonge baby’s te gebruiken.

Lees ook: Overprikkelde baby’s; Ervaringstips.

Afbeelding ‘ingebakerde baby’ via Shutterstock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*