Bijenwasdoeken maken: Geen plastic zakjes meer!

zelf bijenwasdoeken maken

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Hoe vaak pak je niet gedachteloos een plastic zakje, gewoon voor de boterhammen, of om die halve appel in te bewaren? Steeds meer mensen zoeken naar een alternatief voor aluminiumfolie en plastic zakjes en wij vonden dat!

Zelf een bee’s wrap maken

Een bijenwasdoek (of in het Engels bee’s wrap) is dé manier om je eten in te bewaren en vers te houden, zonder afval te produceren. Emily-Jane van Leven zonder Afval is wekenlang bezig geweest om een recept te vinden om deze bijenwasdoeken zelf te maken. Als je ze in een webwinkel koopt zijn ze namelijk best prijzig (hoewel Emily-Jane nu ook zelf deze doeken aanbiedt en die zijn best te betalen!)

Emily-Jane geeft workshops om anderen te leren om de bijenwasdoeken zelf te maken. Afgelopen vrijdag volgden wij de workshop (echt een aanrader!) en leerden we hoe we zelf heel simpel zo’n doek maken. We delen hier de handleiding.

Bekijk ook:DIY – Maak een rompertje met de geboortedatum.

DIY bijenwasdoek maken

Benodigdheden

  • Bijenwas (via de lokale imker of online)
  • Pure jojoba-olie (bij De Tuinen of de biologische winkel)
  • Lappen katoen (niet te dun en niet te dik, niet groter dan je ovenplaat, te koop bij een tweedehands winkel of op de markt)
  • Leeg glazen potje
  • Kwastje (te koop bij de Blokker)ingrediënten bijenwasdoek

Handleiding

1. Verwarm 15 gram bijenwas en 10 ml olie au bain marie, totdat het gemengd en gesmolten is

maken bijenwasdoek

2. Verwarm de oven tussen de 80 en 100 graden

3. Strijk je stof (anders krijg je kreukels in je doek) en knip een doek uit. De doek moet in je oven kunnen liggen, dus dat zijn de maximale maten. Wij tekenden met een mal op de achterkant van de stof. Als je kinderen de doeken ook gaan gebruiken, is het leuk om kleurrijke stof te gebruiken. Door de was komen de kleuren straks extra mooi uit.

zelf bijenwasdoeken maken

4. Pak je bakplaat en leg er bakpapier op (anders zit je hele plaat straks onder de was). Leg de lap op de bakplaat (mooie kant boven) en doe ‘m eventjes in de oven. De doek moet warm zijn, want anders stolt straks de was meteen als je dat erop smeert.

5. Als de doek heet is, haal je ‘m uit de oven en smeer je ‘m in met de gesmolten was. Doe dit gelijkmatig, alsof je de doek verft. Als je merkt dat de was meteen stolt, is de doek nog niet warm genoeg en moet ‘ie nog eventjes terug de oven in. Zorg ervoor dat je geen druipers krijgt, dus gebruik liever te weinig was dan te veel. De was trekt in het doek. Als je te veel was hebt gebruikt, kun je er eventjes een andere doek opleggen zodat die het teveel absorbeert. Oh ja, het kwastje waar je mee smeert, kun je hierna alleen nog maar gebruiken voor dit klusje ;)zelf bijenwasdoeken fabriceren

6. Als je de doek hebt ingesmeerd, doe je ‘m weer terug in de oven. Eerst ziet ‘ie er mat uit, en als de doek glinstert is ‘ie helemaal gesmolten. Dan haal je ‘m weer uit de oven en ga je er nog een keer helemaal overheen met het kwastje. Je voegt geen extra was toe maar verspreidt het nu helemaal. Hierna doe je ‘m weer eventjes terug in de oven.

bijenwasdoek in de oven doen

7. Als de was opnieuw helemaal is gesmolten, haal je de bakplaat weer uit de oven en nu ‘roetsj’ je de doek er in één keer af (voordat ‘ie gestold is). Check of er geen ophopingen van was op zitten. Nu laat je ‘m heel eventjes drogen door ‘m beet te houden.

Klaar!

zelfgemaakte bijenwasdoek

Met zo’n doek doe je ongeveer 10 maanden. Daarna is ‘ie waarschijnlijk dun en is de was eruit. Dan kun je gewoon bovenstaande handelingen opnieuw verrichten. Je wast de doek af met koud water en eventueel een beetje afwasmiddel. In de doeken bewaar je bijvoorbeeld brood, fruit en groenten, maar geen vlees. Hij kan ook in de vriezer. Emily-Jane maakt trouwens meestal zo’n zes doeken tegelijk, onder het mom van ‘als je toch bezig bent’.

Bekijk ook: we vonden hét geheime ingredient voor megabellenblaas.

24 Comments

  1. 1
    • 2

      best is ontzegelwas gebruiken, die is maagdelijk en nog nergens anders voor gebruikt, ik gebruik die ook om zalfjes en boenwas te maken

  2. 3

    Wat een geweldig idee. Dank je wel voor de heldere en volledige beschrijving! Wij hebben onlangs bij bag-again doeken aangeschaft, maar ik vroeg me al af: dat kunnen we zelf waarschijnlijk ook.

  3. 4
  4. 7

    Die 15 gram bijenwas en 10 ml olie. Voor hoeveel stof is dat? En wat wordt verstaan onder niet te dikke/te dunne stof? Ligt het er ook aan hoe fijn of grof de katoen is? Ben erg benieuwd om het zelf te proberen.

    • 8

      Hoi Nanda! Leuk dat je gaat proberen een eigen bijenwasdoek te maken. De afmetingen van onze doek waren ± 34 cm x 32 cm. De doek moet in elk geval niet groter zijn dan je ovenplaat. Wat betreft de dikte van de stof; dat komt niet zo nauw. Het gaat erom dat de doek soepel is, maar wel dik genoeg om de bijenwas goed op te nemen. Grof katoen neemt misschien meer bijenwas op, maar verliest dit ook makkelijker. Een middenweg is dus handig.

      • 9

        Is een leuke nieuwe (dames) zakdoek van katoen te dun of moet dat lukken?
        Deze hebben een fijn formaat om potjes af te dekken.

        • 10

          Omdat een zakdoek vrij dun is, zal er minder was aan de doek blijven zitten en zal je daarom minder lang met de wasdoek kunnen doen. Het voordeel van dun katoen is dat de wasdoek meer flexibel is. Het is dus aan jou om dit tegen elkaar af te wegen. Natuurlijk kun je, wanneer na een aantal maanden de was uit de zakdoek is, de handelingen opnieuw verrichten zodat je de wasdoek weer als nieuw kunt gebruiken.

  5. 11

    Ziet er geweldig uit, ik ga het er op wagen. Maar in de werkwijze doen jullie niets met de olie? Of zie ik iets over het hoofd?

  6. 13

    Ziet er top uit, 1 vraagje in de instructie staat: “Leg de lap op de bakplaat (mooie kant boven)”. Bij het verpakken welke kant word dan de binnekant? De mooie kant waarop je was hebt gedaan of de kant die op de bakplaat heeft gelegen?

  7. 15
  8. 17
    • 18

      Hoi Natasja, wij hebben de andere oliën niet uitgeprobeerd. Het voordeel van jojoba-olie is dat het heel lang goed blijft.

  9. 19
  10. 21

    Top! Ik hou van mijn bijenwasdoek, superbedankt voor het delen van het recept.
    Het origineel heeft ook hars erin en ik heb wat hars liggen, maar geen idee waarom ik het ooit heb gekocht. Heb je hier ooit mee gewerkt toevallig?

  11. 23

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*