Zwanger en zorgverzekering: hoe zit het ook alweer?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Verwacht je volgend jaar moeder te worden? Dan ben je vast van alles aan het regelen. Iets waar je waarschijnlijk niet aan denkt is je zorgverzekering, maar dit onderwerp roept wel altijd veel vragen op. Want wordt er nou wel en niet vergoed? Vergelijkingssite Independer legt het uit in deze blog.

Wat vergoedt de basisverzekering van je zorgverzekering?

De basisverzekering van je zorgverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Dat geldt ook voor zwangerschap. Je krijgt de volgende kosten vergoed:

• Kraamzorg.
• Verloskundige hulp.
• De 10 weken echo en 20 weken echo.
• Bevallen in het ziekenhuis.

Je betaalt voor kraamzorg wel een eigen bijdrage van € 4,15 per uur. Deze eigen bijdrage kun je eventueel aanvullend verzekeren. Bevallen in het ziekenhuis wordt volledig vergoed wanneer je een medische indicatie hebt gekregen van je verloskundige. Wanneer je geen medische indicatie hebt maar wel in het ziekenhuis wilt bevallen, betaal je hier ook een eigen bijdrage voor. Die bijdrage is € 316,87 en kun je ook via een aanvullende verzekering vergoed krijgen.

Goed om te weten: alle bovenstaande zorg valt niet onder het eigen risico van je zorgverzekering.

Wat vergoedt een aanvullende verzekering voor zwangerschap?

Je kunt ook verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten voor zwangerschap. Dat geldt dus voor de eigen bijdrage voor kraamzorg en bevallen in het ziekenhuis, maar ook zwangerschapscursussen, hulp bij borstvoedingsproblemen of bekkenfysiotherapie kun je aanvullend verzekeren.

Meer over zwangerschap en je zorgverzekering en wat er precies onder de basisverzekering en aanvullende verzekering valt, lees je op de website van Independer.

Wat moet ik verzekeren?

Welke kosten je precies moet verzekeren, hangt af van je persoonlijke situatie. Weet je zeker dat je wilt bevallen in het ziekenhuis? Dan is het verstandig om de eigen bijdrage aanvullend te verzekeren. En heb je behoefte aan bijvoorbeeld zwangerschapscursussen of bekkenfysiotherapie? Houd daar dan ook rekening mee.

Bekijk goed of een aanvullende verzekering wel echt loont. Want soms betaal je daar flink wat premie voor en valt de vergoeding erg tegen. Als dat het geval is, kun je de kosten beter zelf betalen.

Hoe verzeker ik mijn kindje?

Kinderen onder de 18 hoeven nog geen eigen zorgverzekering af te sluiten, maar kunnen verzekerd worden op de polis van een van de ouders. Je kunt dit het beste doen bij de ouder die de meest uitgebreide zorgverzekering heeft. Kinderen onder de 18 betalen ook nog geen premie en eigen risico. Je kunt hier per zorgverzekeraar checken hoe je je kind bijschrijft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*