De 10 geboden voor kraamvisite

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Veel dingen ontdek je pas als je zelf een baby hebt gekregen. Bijvoorbeeld dat een baby écht heel veel luiers verbruikt,  of wat je wel en niet wil op kraamvisite. Daarom hebben wij de 10 geboden van kraamvisite opgesteld. Handig om te lezen als je zelf op kraamvisite wilt en zeker herkenbaar van je eigen kraamtijd.

De 10 gouden regels voor het kraambezoek

1. Je zult je aan de tijd houden
Tijd is tijd. Heb je om 14.30 uur afgesproken? Kom dan niet om 14.25 of 14.35. Als je te vroeg bent, zijn de ouders en kraamzorg nog niet klaar voor bezoek. De moeder zit waarschijnlijk midden in de vieze luiers of het verwisselen van borstpads. Kom je te laat? Dan laat je ze onnodig wachten. Blijf ook niet te lang hangen. Neem zeker de eerste dagen niet de tweede ronde koffie aan, behalve als je de ouders wilt helpen in huis.

2. Wees schoon en gezond
Niets is zo vervelend als bezoek dat net ziek is geweest, of verkouden aan het worden is. Als ouder ben je bang dat je baby er ook wat van opsteekt. En terecht, want een ziekte bij een jonge baby kan dodelijk zijn. Roken voor je op bezoek gaat, is zeker not done. Controleer ook of je handen en nagels schoon zijn als je de baby mag vasthouden. Pak nooit zelf de baby op en laat de baby nooit op je vinger sabbelen, als je daar geen toestemming voor hebt van de ouders.

3. Je zult eten meenemenmeenemen eten helpen kraambezoek
In feite is het zijn van kersverse ouders zoiets als het lopen van een marathon waarbij vermoeidheid en honger het resultaat zijn. Maar door de vermoeidheid en omdat je nog aan het rennen bent is het echt heel lastig om eten te maken. Wil je helpen? Breng dan eten mee. Hebben de ouders al avondeten gekregen? Maak dan een lekkere lunch!

4. Je zult een cadeautje geven dat de familie echt wil hebben
Het gebeurt zo vaak dat ouders overspoeld worden met knuffeltjes die ze niet nodig hebben, of shirtjes die ze niet leuk vinden. Wil je iets geven wat niet op de grote hoop belandt? Vraag dan aan de ouders wat ze graag willen hebben. Zo geef je een echt waardevol cadeau!

Lees ook: De leukste ideeën voor kraamcadeautjes

5. Je zult de andere kinderen tijdelijk meenemen
Als je wat wil betekenen voor de ouders, dan zou het fijn zijn als je de andere kinderen (als ze die hebben) een middagje kunt meenemen. Met een nieuwe baby in huis, is het echt vermoeiend om de andere kinderen ook eten te moeten geven en op te moeten voeden. Ook is het voor de ouders heerlijk om even lekker alleen te zijn met de baby, om zijn of haar hoofdje te aaien en geur te ruiken.

6. Je zult het huis van de kraamvrouw schoonmaken en opruimen
Wil je nog meer betekenen? Het wordt erg gewaardeerd als je de wc en badkamer schoonmaakt, de keuken een goede beurt geeft of de was doet. De ouders hebben hun handen al vol aan een nieuw ritme vinden met hun kersverse baby, waardoor deze klussen er bij inschieten.

7. Je zult haar het geboorteverhaal laten vertellen wanneer en hoe ze het wil
Het gaat er nu niet om hoe snel je zélf bevallen bent, of hoe moeilijk de vriendin van de tante van je buurvrouw het heeft gehad. Het gaat om het helpen moeder schoonmaken kraamtijdverhaal van de moeder. En dat mag ze vertellen op het moment dat ze dat zelf wil en hoe ze dat wil.

Bekijk verder: Geboortefotografe deelt foto’s van bevallingen live op Instagram

8. Je zult geen kritiek leveren
Ouders die voor het eerst of opnieuw vader of moeder zijn geworden, zijn allergisch voor kritiek. Of het nu gaat om keuzes die ze maken of hoe de baby eruitziet. Bevestiging in wat ze doen is gewenst. Zeker als ze niet zo zeker van zichzelf zijn, maar wel proberen het goede te doen.

9. Je zult geen advies geven, wanneer dit niet gevraagd wordt.
Ouders willen heus wel wat van je aannemen. Ze weten dat jij al drie kinderen hebt opgevoed en hebben er respect voor hoe jij met je kinderen omgaat. Maar ze moeten ook dingen voor zichzelf uitvinden. Behalve als ze om advies vragen. Op dat punt weten ze waarschijnlijk echt niet wat ze moeten doen en is alle raad welkom!

10. Je zult niet bepalen wanneer haar kraamtijd over is.baby kraamvisite vasthouden
Iedereen die zegt dat je in twee weken wel weer op de been moet zijn, heeft waarschijnlijk zelf geen kinderen. Eigenlijk is de eerste tijd vaak niet wat ouders verwachten en het is best vermoeiend. Daarbovenop komen nog de klachten die de vrouwen overhouden aan de bevalling. Waar enkele vrouwen misschien in twee weken weer de oude zijn, zullen anderen er een half jaar over doen.

Ben je benieuwd hoe kraambezoek er in Malawi uitziet? Lees: Malawi vs Nederland: kraambezoek

Jullie toevoeging:

11. Je zult niet ongevraagd langskomen.

One comment

  1. 1

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*