Steeds vaker kiezen ouders ervoor om een kraamborrel te organiseren, in plaats van allerlei losse bezoekjes vlak na de geboorte. Ideaal eigenlijk: in de beginperiode kun je rustig van je nieuwe gezinnetje genieten (samen met je naaste familie en vrienden) en daarna kun je uitkijken naar het feestje ter ere van je kindje. En je hebt gezellig al het bezoek in één keer!
10 tips voor een geslaagde babyborrel
Met deze handige tips zorg je dat je kraamfeest een gezellige boel wordt, wat je niet meer vergeet.
1. Kraamborrelkaartjes
Het handigst is het om losse kraamborrelkaartjes met je geboortekaartje mee te sturen. Waarschijnlijk wil je niet iedereen die een geboortekaartje krijgt ook uitnodigen voor het babyborrel en zo kun je dit makkelijk scheiden. Steeds vaker zie je kraamfeestkaartjes in de stijl van het geboortekaartje. Helemaal leuk! Denk er ook over na of je een eindtijd aan het feestje wil geven. Vraag op het kaartje of mensen zich willen aanmelden via de mail. En misschien wil je een cadeaulijst maken om dubbele kadootjes te voorkomen? Qua datum: gebruikelijk is het om de kraamborrel tussen de 3 en 7 weken na de geboorte te doen.
2. Locatie
Bedenk of je het kraamfeest in je huis wilt of op een mooie externe locatie. Een oud kerkje, een vrolijke tuin of mooie zaal zorgen meteen voor een enorm feestelijke sfeer.
3. Aankleding
Versier je huis of de locatie met leuke babyslingers, zet mooie schalen neer met beschuit met muisjes of lekkere soesjes met muisjes en andere lekkere hapjes. En… wat dacht je van champagne schenken of een welkomstdrankje? Het is tenslotte feest!
4. Muziek
Zet een leuke playlist op (of geef je gasten de mogelijkheid om zelf liedjes in de lijst te zetten), of nodig een muzikant uit.
5. Hulp van vriendinnen
Vraag vriendinnen om te helpen: zo kunnen zij helpen met koffieschenken en hebben jij en je partner ook wat tijd om gezellig met de gasten kletsen.
6. Babyfoto’s
Gasten willen graag foto’s van de baby zien. Zorg dus voor een berg foto’s, een mooie fotoboek of een beamer om een diashow af te spelen.
7. Aparte ruimte voor kinderen
Zorg voor een aparte ruimte of een apart gedeelte voor de kinderen, met leuke spelletjes, een kleed en lekkere limonade.
8. Wat doe je met de baby?
Bedenk wat je met je kindje wil doen: iedereen wil hem of haar natuurlijk bewonderen en misschien wel vasthouden. Maar hoe voorkom je dat je kindje van schoot tot schoot gaat?
9. Foto’s van het kraamfeest
Denk er ook over na of je iemand foto’s wil laten maken
10. Bedankje
Maak een leuk bedankje voor als iedereen weggaat. Je kunt bijvoorbeeld een mooie foto van je kindje meegeven. Leg ook een gastenboek neer, zodat het bezoek een boodschap achter kan laten. Je kunt ook een bedankmailtje sturen na afloop, bijvoorbeeld met een foto van je kindje te midden van alle kadootjes. Is een groot kraamfeest niets voor jou, maar vind je het wel fijn om je kraamtijd rustig te houden? Organiseer dan meerdere borrels, bijvoorbeeld 1 weekend op vrijdag en zaterdag en het weekend erna op zaterdag en zondag. Laat je bezoek zich aanmelden voor een bepaalde dag. Zo heb je de gezelligheid goed verspreid en toch een rustige kraamtijd.
Lees ook: hoe maak je een unieke kinderkamer?
Hartelijk bedankt voor deze tips! Nu begrijp ik dat als ik zo’n belangrijke feest voor mijn zus wil organiseren moet ik een goede fotograaf ook vinden ;) Maar dat is voor morgen, nu ben ik op zoek naar een goede locatie en mijn vriend heeft me geadviseerd een partytent te huren. Lijkt me wel een oplossing!