Interview met Gwen over haar zwangerschap en bevalling: “Zwanger zijn is topsport.”

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Een paar weekjes geleden beviel blogger Gwen van haar dochtertje. We stelden haar een paar vragen over haar zwangerschap en bevalling. Lees snel door voor Gwens ervaringen en dé tip tegen maagzuur…

Zou je jezelf kort kunnen introduceren?

Ik ben Gwen, 29 jaar oud, getrouwd met Joost en moeder van 2 dochters: Olivia van 2 en Quinn van inmiddels 2 weken oud. Sinds ik moeder ben, ben ik nog liever thuis dan voorheen en gelukkig hebben wij de luxe dat ik maar 2 dagen per week hoef te werken. Ik ben dus 5 dagen per week thuismama en verzorg daarnaast de marketing en communicatie voor een IT-bedrijf. Ik ben dol op schrijven en omdat het moederschap zoveel leuke (en minder leuke) kanten heeft om te delen, blog ik sinds ongeveer 2 jaar op mijnlevenalsmama.nl.

39w #1Hoe ontdekte je dat je zwanger was?

Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik halverwege last van mijn bekken. Een trekkerige pijn vanuit mijn bil/stuitje naar mijn bovenbeen. Tegen het eind van de 3e week van mijn cyclus ging ik wandelen met Olivia en voelde die pijn, toen wist ik: ik ben zwanger. Drie dagen later testte ik positief. De bekkenpijn is ditmaal helaas de hele zwangerschap gebleven, maar was gelukkig te behappen.

Hoe is je zwangerschap verlopen?

Goed! Die bekkenpijn was te doen, als ik maar rustig aan deed. Geen grote afstanden meer fietsen, niet naar het winkelcentrum willen wandelen met Olivia, maar alleen in onze wijk wandelen en niet te veel in het huishouden willen doen (stofzuigen bijvoorbeeld). Ik heb ook door kunnen werken tot 36 weken, waar ik stiekem erg trots op ben. Zwanger zijn met al een peuter om je heen gaat eigenlijk vanzelf. Waar bij Olivia toentertijd douchen nog als een hele opgave voelde aan het einde (afdrogen moest zittend op bed bijvoorbeeld omdat ik niet goed bij mijn tenen kon), douchte ik nu met 38 weken zwangerschap nog mét een peuter erbij. Die ik dus ook moest afdrogen. Het gaat vanzelf zo’n tweede keer, je verlegt je grenzen en gaat er gemakkelijker overheen. Sowieso vind ik zwanger zijn heerlijk, dus dat scheelt een boel. Die nare steken, zere bekken, maagzuur en soms slapeloze nachten, nam ik voor lief. Hoewel, aan het einde heb ik wel veel klaagmomentjes gehad, maar dat hoort erbij, vind ik.

Wat vond je leuk aan zwanger zijn?

Alles! Hoe cliché ook, ik ben echt gemaakt om te broeden en voeden (haha!), roep ik altijd. Om te voeden omdat ik ook onze peuter nog borstvoeding geef en nu de baby dus ook, dat broeden omdat ik zwanger zijn zo fijn vind. Ik vind het nu, nog geen maand na mijn bevalling, alweer zo jammer dat ik geen baby meer in mijn buik heb. Het speciale gevoel dat alleen jij en je kindje delen, alle bewegingen, het samen zijn, die mooie ronde buik. Ik kan nog wel even doorgaan … ☺

2014 - 12.05 - 10Wat vond je niet leuk en wat hielp je om daar doorheen te komen?

De bekkenpijn. Omdat ik bij mijn eerste zwangerschap echt heel veel pijn gehad heb tot ongeveer 32 weken, baalde ik ontzettend toen dat dit keer weer direct de kop opstak. Ditmaal herkende ik het eerder en heb ik beter naar mijn lichaam geluisterd. Ik wist dat ik anders met de gebakken peren zou zitten al die resterende weken. Lekker rustig aan doen en veel op de bank knuffelen, lezen en puzzelen met onze peuter, en me daaraan overgeven, heeft me erdoorheen geholpen.

Had je nog cravings?

Zoet, zoet, zoet. Zonder overdrijven: ik denk dat ik echt kilo’s chocolade en schepsnoep weggewerkt heb. Gênant bijna, omdat ik normaal helemaal geen zoetekauw ben en me normaliter goed in kan houden.

Heb je tips voor zwangere vrouwen?

Zwanger zijn is topsport. Je denkt dat je het er zo maar even bij doet, maar merkt snel genoeg dat je lichaam je toch op een bepaalde manier een halt toeroept. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet zo gemakkelijk als je zwanger bent. Je bent sneller moe (doe lekker een dutje als het kan) en uiteindelijk zit je buik in de weg en krijg je last van je baarmoederbanden enzo, de douche schrobben is dan geen verstandig plan meer. Onthoud dat je bezig bent met het maken van een kindje uit twee enkele cellen, dat is zwaar werk, daarvoor zul je andere dingen moeten laten liggen. En vooral: geniet van dit ‘werk’, het gaat zo snel voorbij!

Producten die je aanraadt?

Rennies met pepermuntsmaak, die hebben mij echt tijdens beide zwangerschappen heel goed door al het maagzuur geloodst. Daarnaast heb ik om de dag gesmeerd met de buikbalsem van de Etos, een paarse tube is dat. Tijdens de zwangerschap van Olivia heb ik meerdere smeersels uitgeprobeerd, maar deze voelde het lekkerst. Het is natuurlijk (deels) genetisch, maar ik ben er twee keer striae-vrij een zwangerschap mee doorgekomen.

IMG_20141202_190417Hoe is je bevalling verlopen?

Heel goed! Het was een geplande keizersnede, voor mij de tweede keer en ik zal dus ook nooit meer een natuurlijke bevalling ervaren. Als er een derde komt, is dat sowieso weer een keizersnede, omdat dit medisch het meest verantwoord is. Olivia lag 2 jaar geleden in stuit en de versie (draaipoging) mislukte, dus kozen we voor een geplande keizersnede in plaats van een stuitbevalling. En, Quinn lag ook in stuit! Vond ik helemaal niet erg, want de eerste keizersnede is mij erg goed bevallen. De tweede keer nu zo mogelijk nog beter, het herstel is echt heel soepel verlopen.

Hoe hebben jullie de naam gekozen?

Zo’n vier jaar geleden ontdekten we de naam Quinn door One Tree Hill en hebben hem opgeschreven. Olivia stond toen al op dat lijstje, Quinn volgde en dat is zo gebleven. De naam Quinn wordt momenteel volgens mij meer aan jongens gegeven dan aan meisjes, maar is voor ons een echte meidennaam.

Wat zijn 2 random facts over jezelf?

1. Sinds ik moeder ben, kan ik geen enge films meer kijken. Sowieso is mijn concentratieboog, om überhaupt films goed te kunnen volgen, een beetje ingekakt en ben ik snel afgeleid of gun mezelf de rust niet om een film te kijken. Series gaan daarentegen nog wel heel goed.

2. Ik geef beide kindjes (nog) borstvoeding, terwijl mijn voornemen was dat Olivia na 6 weken aan flesvoeding zou gaan wennen omdat ik kolven op mijn werk te veel gedoe vond. Het is ‘vanzelf’ gegaan en ik geniet nog altijd van elk voedingsmomentje met zowel Quinn als Olivia. Even rust, even kroelen en door hun haren wrijven, even helemaal van mij!

Wat was je baby-hoogtepunt van afgelopen week?

Eigenlijk is het, hoe cliché ook, een en al hoogtepunt sinds de geboorte van Quinn. Olivia die haar zusje steeds kusjes geeft of wil helpen haar naar de box te dragen. Quinn die uren op onze borst ligt te slapen ’s nachts, wandelen met z’n vieren, mijn eigen huishouden weer runnen mét twee kinderen (wat echt verbazend makkelijk is tot nu toe) en vooral ook: de redelijk fijne nachten die we hebben. Omdat we nu makkelijker zijn dan twee jaar geleden met ons eerste kindje, slaapt Quinn tussen ons in in bed. Ik kan haar gemakkelijk troosten bij krampjes en samen dutten we weer in, zij in mijn armen, buik tegen buik, heerlijk!

Lees ook het interview met Manon van Littlewonderworld over haar bevalling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*