Vandaag op de blog een interview met ‘tweelingexpert’ Suzanne Lagerweij (41). We stelden haar nieuwsgierig alle tweelingvragen die in ons opkwamen. Suzanne is moeder van de twee-eiige meisjestweeling Lois en Lora (10 jaar) en zoon Kay (9 jaar). Ook heeft ze zelf een tweelingbroer. Na het afronden van haar master Pedagogische Wetenschappen heeft ze zich gespecialiseerd in de opvoeding en ontwikkeling van tweelingen en sindsdien geeft ze opvoedingsondersteuning aan tweelingouders en professionals. Ontdek hier wat je niet tegen een tweelingmoeder moet zeggen en… is het extra duur om een tweeling te hebben?
Hoe en wanneer hoorden jullie dat jullie een tweeling kregen?
“Het was voor ons een heel bijzondere ervaring. Ik werd namelijk zwanger tijdens onze huwelijknacht en toen we op huwelijksreis waren ontdekten we dat ik zwanger was. We waren toen in Nieuw-Zeeland en hebben direct twee knuffelbeesten gekocht in de hoop dat het een tweeling zou zijn. En tijdens onze eerste echo bleek dat ook nog waar te zijn! We reageerden direct dolenthousiast toen de echoscopiste vertelde dat ze twee vruchtjes zag.”
Hoe reageerde de omgeving?
“Iedereen was blij voor ons. Natuurlijk kregen we reacties zoals: ‘maak je je geen zorgen over de zwangerschap’? Maar daar had ik gelukkig geen last van. Ik werd fantastisch begeleid door een zeer ervaren gynaecoloog en heb me daar nooit zorgen over hoeven maken.”
Is het extra lastig om babynamen te bedenken?
“Bij twee baby’s wil je natuurlijk twee namen die goed bij elkaar passen en die even ‘leuk’ zijn. Wij vonden het fijn om tijdens de zwangerschap het geslacht van onze tweeling te weten, ook omdat je dan minder combinaties van namen hoeft te bedenken.”
Wat is er anders aan een tweelingzwangerschap?
“Het belangrijkste verschil met een gewone zwangerschap is dat er bij een tweelingzwangerschap grotere risico’s zijn, met name bij een-eiige tweelingen. De kans op vroeggeboorte is een stuk groter (de gemiddelde zwangerschapsduur is 37 weken) en ook is de kans op complicaties groter, zoals: hoge bloeddruk, bekkenklachten, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging. Verder zijn er specifieke complicaties zoals Twin-to-Twin syndroom en Vanishing Twin syndroom. En ook de bevalling brengt meer risico’s met zich mee, vooral voor het ‘tweede’ kindje.”
Wat is de meest gehoorde opmerking voor een tweelingmoeder?
“Tja, je krijgt inderdaad allerlei opmerkingen, vooral in het begin, zoals: ‘Zeker wel druk, hè?’. Ook wordt er regelmatig gevraagd welk geslacht ze hebben en of ze een-eiig of twee-eig zijn. Als ze wat ouder zijn, krijg je opmerkingen over hoe verschillend ze zijn. Aan de ene kant is die aandacht heel leuk, maar soms heb je er gewoon even geen zin in om steeds hetzelfde gesprek te moeten voeren.”
En wat moeten mensen niet tegen je zeggen?
“Haha, ja dat is een goeie! Ik heb wel eens de vraag gehad of ik niet liever een eenling had gehad. Of dat ik stiekem voorkeur heb voor een van mijn kinderen.”
Hoe zit het met de kosten?
“Een tweeling is niet bepaald goedkoop. Je kunt zeker rekenen op dubbele kosten. Natuurlijk hoef je niet alles in tweevoud aan te schaffen, maar er zijn meestal wel extra kosten zoals een verbouwing in huis of de aanschaf van een bakfiets of ruimere auto.”
Wat betekent het om ouder van een tweeling te zijn?
“Het is heel bijzonder om een tweeling te hebben. In bepaalde opzichten is het natuurlijk best druk, maar het is ook heel gezellig. In de opvoeding kom je voor dilemma’s te staan waar eenlingouders geen weet van hebben. Dat was voor mij ook de reden om mijn websites www.twinspiratie.nl en www.twinsvideoblog.nl te beginnen en het boek Twinspiratie voor Tweelingouders te schrijven.”
Hoe ga je om met de overeenkomsten en verschillen tussen je kinderen?
“Hoe ouder ze worden hoe meer je ze kunt gaan zien als twee aparte individuen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om onderscheid te maken. Maar hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan, ligt ook heel erg aan je kinderen. In ons geval is het niet moeilijk om onderscheid te maken, omdat Lois en Lora heel verschillend zijn. Maar tegelijkertijd blijven ze een tweeling en zul je ze in zekere zin op een gelijke manier moeten behandelen. Ik vind het ook belangrijk om de verschillen niet te overbenadrukken, omdat je dan het risico loopt dat ze zich juist tegen elkaar gaan afzetten.”
Heb je verder nog tips voor tweelingmoeders?
“Ik heb altijd heel veel tips. Veel tweelingouders hebben allerlei vragen die te maken hebben met de opvoeding. Ik zeg dan altijd: luister vooral naar je gevoel! Ik denk namelijk dat je als ouder vaak zelf het beste aanvoelt wat je kinderen nodig hebben. En verder verwijs ik ze graag naar mijn website twinsvideoblog.nl waar veel praktische tips op staan.”
Wil je verder nog iets kwijt?
“Ja zeker! Ik vind het leuk dat ik in dit interview de kans krijg om te vertellen over mijn eigen ervaringen. Meestal gaan interviews over tweelingen in het algemeen. Maar wat is er nou leuker dan te praten over je eigen kinderen? Bedankt dus voor de interesse:-)”
Lees ook deze bijzondere gastblog: zwanger van een drieling!