Als je eten ruikt, het ontbijt op tafel ziet staan, of alleen al aan eten denkt, word je al misselijk. Ochtendmisselijkheid is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Wij geven tips over hoe jij er het beste mee om kunt gaan.
Omgaan met ochtendmisselijkheid
Ongeveer de helft van de vrouwen heeft last van ochtendmisselijkheid. Vaak gaat dit na de eerste drie maanden van de zwangerschap over. In sommige gevallen is de ochtendmisselijkheid heel ernstig, dit wordt hyperemesis gravidarum genoemd. Maar dit komt zelden voor, namelijk bij 2% van de vrouwen.
Oorzaken onduidelijk
Wat ochtendmisselijkheid veroorzaakt, is nog niet bekend. Er zijn wel vermoedens wat de oorzaak zou kunnen zijn. Zo zouden een hoge concentratie van de zwangerschapshormonen een grote rol spelen. Ook stress en genetische factoren zouden een oorzaak kunnen zijn.
Wat kun je er tegen doen?
Er is geen medicijn of middel wat de ochtendmisselijkheid laat stoppen. We weten namelijk nog niet wat de oorzaak is. Er zijn wel middelen die zorgen dat het minder wordt en het beter te verdragen is.
- Ontbijten in bed is geen overbodige luxe. Een lege maag zorgt voor misselijkheid, dus zorg ervoor dat je maag gevuld is voordat je opstaat.
- Neem ’s ochtends een lichte maaltijd. Het eten van kleine hoeveelheden helpt tegen ochtendmisselijkheid.
- Vermijd stress, sterke geuren en prikkels.
- Drink genoeg water en gemberthee. Omdat je veel vocht verliest als je braakt, moet je gehydrateerd blijven.
Moet je extreem veel braken en verlies je gewicht? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.
Bron: Gezondheidsnet