Recept: chocolade mini-cupcakes

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Gastblog door Judith Pagrach van myfoodblog.nl.

Deze cupcakes zijn zo schattig met hun kleine formaat! Bovendien bevatten ze geen kleurstoffen (iets waar ik zelf op probeer te letten). Je wilt zelf zo min mogelijk kleurstoffen binnen krijgen, maar voor je kind geldt dit helemaal. Ik heb daarom gezocht naar alternatieve manieren om de cupcakes te versieren, bijvoorbeeld met Maltesers. Je kunt ook kiezen voor vers fruit of nootjes. De cakejes zijn leuk om samen met je kinderen te maken en lekker om samen op te eten :)!

Het recept voor 24 mini-cupcakes

Ingrediënten

Cupcakes:
110 g zelfrijzend bakmeel
110 g roomboter, in blokjes gesneden en op kamertemperatuur
125 g suiker
75 g cacao
1/2 vanillestokje
100 gram pure chocolade
2 eieren, losgeklopt
50 ml melk

Botercrème:
140 g boter, in blokjes gesneden en op kamertemperatuur
200 g poedersuiker
25 ml melk
1/2 vanillestokje

Garnering:
24 Maltersers (chocoladeballetjes)

Benodigdheden:
mini-cupcakevormpjes (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Xenos of de toko)
bakblik
spuitzak

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 C
2. Om de cupcakes te maken, klop je eerst de zachte boter op met de suiker totdat het een zacht, licht en romig geheel wordt. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de binnenkant eruit met een klein scherp mesje. Voeg dit toe aan het mengsel, samen met de losgeklopte eieren. Voeg nu de bloem en de cacao toe en roer het goed. De melk die je nu toevoegt zorgt ervoor dat het meer een beslag wordt, iets dunner dus. Tot slot breek je de chocolade in kleine stukjes en schep je deze stukjes door het mengsel.
3. Vul je cupcakevormpjes voor de helft, zet ze op een bakplaat en bak 10 tot 15 minuten. Zijn de vormpjes heel dun? Doe er dan nog een vormpjes omheen, zodat de cupcakes wel hun vorm behouden.
4. Check met een satéprikker of ze gaar zijn door erin te prikken. Als de prikker er (vrijwel) schoon uitkomt, zijn ze gaar.
5. De botercrème maak je door de boter weer op te kloppen zoals je dat voor de cupcakes hebt gedaan. Voeg de suiker beetje bij beetje toe en maak het iets zachter door de melk toe te voegen. Tot slot schraap je het halve vanillestokje leeg en roer je dit door de crème heen.
6. Als je cupcakes gaar zijn, haal je ze uit de oven en zet je ze op een draadrek om af te koelen, anders worden ze aan de onderkant zompig door de condens. Zorg ervoor dat ze goed zijn afgekoeld voor je begint met het aanbrengen van glazuur, anders smelt het glazuur!
7. Schep de crème in een spuitzak door de bovenkant van de spuitzak een stuk naar onderen te rollen (deze vouw je als het ware dubbel). Zo krijg je zonder knoeien alles in een keer in de spuitzak. Gebruik een spuitmond met een grote ster om de crème mee aan te brengen op de cakejes en breng als versiering op iedere cupcake een Malteser aan.

Ps. Dit is een basisrecept waarop je kunt variëren. Probeer ze ook eens met witte chocoladestukjes en frambozen bijvoorbeeld in het beslag. Of als gewone vanille cupcakes.

Judiths recept voor mini-pizza’s vind je hier. Meer smakelijke recepten vind je op haar blog myfoodblog.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*