Oudste kinderen zijn het dikst

oudste kind dikker

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je positie binnen het gezin heeft vaak effect op verschillende uitkomsten op latere leeftijd. Zo is het bewezen dat eerstgeborenen langer worden, een hoger IQ hebben en meer conventionele leiders worden. Maar niet alles spreekt in hun voordeel. Het oudste kind wordt vaak ook dikker dan de andere kinderen, zegt nieuw onderzoek.

Eerstgeborenen zijn dikker

eerstgeborene dik zussen broersEen Zweeds onderzoek onder meer dan 13.000 meisjes met jongere broertjes en zusjes wees uit dat hoewel de oudste kinderen lichter geboren worden, ze 30% meer kans hebben op overgewicht later in hun leven en 40% meer kans hebben op obesitas als twintiger. Dit komt overeen met onderzoek onder mannen en onderzoek naar risicofactoren voor het metabolisme-syndroom.

Lees ook: kleine vrouwen bevallen eerder.

Verklaringen

Wat de oorzaak is, is niet met zekerheid te zeggen. Misschien heeft het te maken met onervaren baarmoeders van moeders bij hun eerste kind. De toevoerkanalen voor voedingsstoffen zijn bij het eerste kind nog iets kleiner, waardoor de foetus minder voedingsstoffen binnen krijgt. Wellicht probeert het kind na de geboorte dit tekort te compenseren met veel te eten. Het kan ook zijn dat kinderen van hetzelfde gezin eten als concurrentiestrijd zien, of dat er meer geld wordt gespendeerd aan het eerste kind.

Bron: New Scientist

Lees verder: wat is de beste leeftijd om een gezin te starten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*