Onder de loep: vernoemingen bij baby’s

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Elke ouder is op zoek naar die éne originele babynaam. Inspiratie wordt bewust of onbewust gehaald uit namen van bekende personen. Baby’s worden vernoemd naar populaire zangers, recordvestigende sporters en de leukste personen uit films en series, zoals Goede tijden, Slechte tijden. Grote kans dat jij daarom binnenkort een Elsa, Sven of Rihanna tegenkomt.

Rihanna vernoemen babynamen zangersPopsterren als inspiratiebron

Popsterren zijn al jaren een grote bron van inspiratie voor ouders bij het kiezen van een naam voor hun kleintje. De naam Mick werd bijvoorbeeld na 1964 populair; het jaar waarin de The Rolling Stones voor het eerst in Nederland optraden. In 2012 werden 225 kinderen de naam Mick gegeven. Ook namen van de bandleden van The Beatles of Britney Spears werden door hun optredens steeds meer geliefd. Hedendaagse populaire vernoemingen zijn Rihanna en Miley. Maar ook namen van Nederlandse zangers zijn populair. Zo kwamen na de start van Idols de namen Jamai, Dewi en Hind steeds meer voor. Misschien zien we de komende jaren wel kinderen met de namen van winnaars van The Voice langskomen.

Vernoemingen naar sporthelden

vernoeming baby sporter schaatserVernoemingen naar bekende sporters zijn ook niet van de baan. Hoewel Scandinavische namen al jaren populair zijn, steeg de naam Sven buitengewoon in populariteit bij de start van de carrière van schaatser Sven Kramer. In de periode tussen 2006 en 2010, toen Sven wedstrijd na wedstrijd won, werden er elk jaar ruim 600 jongetjes met de naam Sven geboren! Verder zijn namen van voetbalspelers en wielrenners in Nederland populair. Nog steeds worden kinderen naar Jari Litmanen, de voetbalheld van de jaren ’90, vernoemd. En wat dacht je van de naam Gio naar Giovanni van Bronckhorst?

Lees hier meer over het onderzoek naar vernoemingen.

Babynamen uit film en series

vernoeming namen baby films seriesLieve prinsessen, dappere helden en knappe acteurs; heel wat namen zijn gebaseerd op figuren en acteurs uit films en series. De jongensnaam Mees ging van 10 namen per jaar naar 110 namen in de jaren na de boekverfilming ‘Het zakmes’. Vernoemingen naar ijskoningin Elsa zien we ook steeds vaker terug. De bijzondere naam Renesmee kwam op toen ‘Breaking Dawn’ gelanceerd werd, waar Bella en vampier Edward een meisje kregen met deze naam. Verder zijn ook de Stark-zusjes in Nederland populair: steeds meer meisjes worden naar de knappe Sansa of de stoere Arya vernoemd. Namen van Hollandse bodem zijn onder andere Noud en Nola, die hun populariteit danken aan de bekende serie Goede Tijden Slechte Tijden.

Vernoemingen in beeld

Een overzicht van vernoemingen naar bekende popartiesten en sporters en vernoemingen van het witte doek laat zien waar de populariteit van namen als Whitney, Phileine en Jari vandaan komen.

hippe namen vernoemingen baby's onderzoek

Deel jouw nameninspiratie

Babyblog is samen met Hippe Geboortekaartjes benieuwd naar jouw verhaal. Heeft je zoontje een naam die verwijst naar jouw favoriete artiest? Of draagt je dochter de naam van een dapper sprookjesfiguur? We delen jouw verhaal graag met andere vaders en moeders uit Nederland. Wil jij jouw verhaal vertellen? Mail dan naar redactie@hippe-geboortekaartjes.nl.

Lees ook: alternatieven voor populaire babynamen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*