Nederlandse moeders zijn onzeker over het moederschap

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

71,7% van de Nederlandse moeders vindt de opvoeding van hun kinderen moeilijk. Dit blijkt uit onderzoek dat Roosvicee uit liet voeren onder meer dan 1.100 Nederlandse moeders. De twijfels over hun opvoedcapaciteiten komen trouwens vooral uit henzelf voort. Ook laten ze zich onzeker maken door andere mama’s en door het gedrag van hun kinderen. De resultaten van dit onderzoek zijn waarschijnlijk voor veel mama’s herkenbaar.

Top 5 onzekerheden moeders

De volgende onzekerheden leven onder veel Nederlandse moeders:
1. Ga ik wel goed om met opvoedsituaties? (67,6%)
2. Breng ik wel genoeg tijd door met m’n kids? (38,2%)
3. Stel ik wel voldoende grenzen? (36,2%)
4. Zijn mijn kinderen wel gelukkig? (33,4%)
5. Ben ik wel consequent genoeg? (31%)

Perfecte moeders bestaan niet (behalve soms op Facebook…)

Meer dan 40% van de moeders probeert een perfecte moeder te zijn, maar niemand geeft zichzelf een 10. Een groot deel van de moeders geeft zichzelf een 7 (42,7%) en 40,5% geeft zichzelf 8. Het blijkt trouwens dat 70% van de moeders het irritant vindt als andere moeders op Facebook laten zien wat voor goede moeder zij zijn. Er wordt veel vergeleken tussen moeders onderling: 33,8% vergelijkt haar opvoedskills met die van anderen. Dit levert soms wel een meningsverschil op: 7 van de 10 vriendinnen hebben weleens onenigheid over de opvoeding gehad. Nog 1 advies: ongevraagd advies geven, kan echt niet, vindt 45,2%, hoewel 40% van de moeders zelf wel advies geeft…

Moederhart volgen

Mooi: 81,1% van de mama’s volgt (bijna) altijd haar moederhart. Toch lukt het niet altijd: bijna de helft van de moeders had weleens beter naar haar hart willen luisteren, bijvoorbeeld als ze voelden dat het niet goed zat als hun kind ziek was, maar de huisarts dit niet serieus nam. 70% van de gevraagden is het eens met de stelling: ‘ als je je moederhart volgt, doe je het goed’.

Bekijk ook dit leuke filmpje over ‘de zwaarste baan ter wereld‘.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*