Interview met Alex en Anne, die een vierling kregen!

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Alex en Anne uit Bathmen waren een paar weken geleden groot nieuws. Anne was namelijk bevallen van hun vierling! De NOS, Nu.nl, de Telegraaf, RTL Nieuws: allemaal besteedden ze aandacht aan de geboorte van Eefke, Aukje, Hiske en Jinthe, die met 27 weken ter wereld zijn gekomen. ‘Heel erg uitzonderlijk’ noemt het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht de geboorte van de vierling.

We interviewden ouders Anne en Alex -die al twee dochters hadden- over deze uitzonderlijke zwangerschap en vonden een leuk filmpje over dit bijzondere verhaal.

Anne grapte nog tegen de dokter:” Weet u zeker dat ze dat allemaal zijn?”

vierling 2
Hoe reageerden jullie toen jullie hoorden dat je een vierling kreeg?

“Met 7 weken kregen we een echo, in eerste instantie zag de gynaecoloog één kindje. Hij zag een hartje kloppen en probeerde of hij ons het hartje ook kon laten horen. Waarschijnlijk is hij toen geschrokken omdat hij meerdere hartjes hoorde, want hij zei niets en ging snel opnieuw kijken met de echo. Toen constateerde hij drie mooie kindjes. Anne grapte toen nog: “Weet u zeker dat ze dat allemaal zijn?” Waarna de gynaecoloog zei dat er een vierde kindje was. Onze eerste reactie was eigenlijk om de humoristische kant van het verhaal te belichten. Pas op weg naar huis in de auto drong tot ons door wat dit allemaal inhield.”

Mensen zeiden: “Als er iemand is die dit kan, dan zijn jullie dat.”

Hoe reageerde jullie omgeving?

“Heel verschillend. De algemene reactie was erg geschrokken, mensen konden het niet bevatten. Anderen zeiden meteen: “Als er mensen zijn die dit kunnen, dan zijn jullie dat.” En weer anderen stuurden erop aan om er twee te laten inslapen. Allemaal begrijpelijke reacties en allen op hun eigen manier goed gemeend en omdat ze het beste met ons voor hebben. Gelukkig stond uiteindelijk iedereen achter ons besluit.”

vierling 3
Is het extra lastig om namen te bedenken?

“Bij onze oudste kinderen wilden we niet weten welk geslacht het zou worden tijdens de zwangerschap. Maar nu wilden we dit wel weten, acht namen bedenken vonden we te moeilijk. Een aantal jongensnamen hadden we wel paraat, maar bij de meisjesnamen bleven we telkens bij één of twee steken. Uiteindelijk hebben we een lange lijst gemaakt met leuke namen, toen we bij de 20-wekenecho hoorden dat het vier meiden waren. De namen die erg op elkaar leken hebben we geclusterd zodat we daar alleen nog maar de mooiste van uit hoefden te zoeken. Op deze manier zijn we uiteindelijk op woensdagavond 17 september nog tot deze namen gekomen.”

De weeën waren die avond al begonnen, terwijl Anne en Alex daar nog niet op waren voorbereid. Anne vertelde in een interview met de PZC: “Alles stond wel klaar, maar geestelijk waren we er nog niet direct aan toe. Juist doordat de zwangerschap heel voorspoedig verliep, waren we overrompeld dat de weeën zo snel kwamen en ook niet meer te remmen waren. We zijn toen in een sneltreinvaart namen vast gaan stellen.’’

Donderdag 18 september werd de vierling geboren. Anne in de PZC: “De geboorte heb ik als best heftig ervaren. Ik ben onder narcose gebracht, omdat dit het beste voor de geboorte van de kinderen was. Via een keizersnede kwamen ze op de wereld. Ik heb het niet kunnen zien.”

Welke opmerking krijgen jullie vaak?

“De meestgehoorde opmerkingen zijn of ze eeneiig zijn, of het natuurlijk is ontstaan, en of we het niet erg druk gaan krijgen.”

In het PZC-interview vertelde Alex: “De vierling is er niet volledig op natuurlijke wijze gekomen. We maakten gebruik van ovulatiestimulatie. Ondanks de vele controles zijn er altijd 3 zogenoemde follikels over het hoofd gezien. Die hebben dan misschien verstoppertje gespeeld?”

vierling 4Anne: “Voor de meeste opmerkingen hebben we wel begrip. Wat we echter wel heel belangrijk vinden is dat onze oudste dochters niet vergeten worden. Mensen zijn geneigd hen in een vergetelhoekje te drukken, terwijl zij juist de leeftijd hebben dat ze alle spektakel en hectiek eromheen meemaken. De vier kleine baby’s niet. Wat mensen dus juist niet moeten doen, is onze oudste twee dochters vergeten.”

Op Facebook zijn Anne en Alex een pagina gestart, waarop ze al het nieuws rondom hun gezin delen. Je vindt er onder andere mooie foto’s van de vierling.

Waarom zijn jullie jullie leuke Facebookpagina gestart?

“Mensen waren erg geïnteresseerd hoe het met ons ging, en boden ook op allerlei manieren hulp aan (materieel en hand- en spandiensten). Om dit allemaal te kunnen stroomlijnen zijn we de Facebookpagina gestart. Overigens heb ik bij de twee oudsten ook een pagina bijgehouden tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Deze werd veelvuldig door familie, vrienden en kennissen gelezen. Deze was echter minder openbaar.”

Hoe hebben jullie jullie leven aan moeten passen?

“Op dit moment vallen de aanpassingen nog mee, de echte aanpassingen zullen nog komen. Ons huis staat te koop, er zijn weinig en kleine slaapkamers in dat huis. Ook staat het buitenaf en zullen we in het dorp zelf gaan wonen zodat we dichter bij de supermarkt, school en ons netwerk wonen. We zullen meer hulp van anderen moeten aanvaarden om het allemaal te gaan redden, terwijl we normaliter liever de dingen zelf willen doen.”

Alex: “Iemand rekende uit dat we voor onze vier dochters zo’n 16.000 luiers nodig zouden hebben…”

In een interview met RTL Nieuws vertelde vader Alex:  “We laten alles maar gewoon over ons heen komen. We hebben ons huis te koop gezet en we hebben een nieuwe auto nodig omdat we niet met zijn achten in een normale gezinsauto passen. Iemand rekende uit dat we voor onze vier dochters zo’n 16.000 luiers nodig zouden hebben… Dat duizelt wel. We hopen eigenlijk een beetje op de hulp van anderen om alles voor elkaar te krijgen.”

vierling 1

Hoe kunnen mensen jullie helpen?

“Op de site zullen we gaan bijhouden welke hulp we nodig hebben. Wat kunnen mensen doen? Welke spulletjes kunnen we nog gebruiken? De hulp varieert van de oudste twee van school ophalen tot een avond helpen in de verzorging van de jongste vier. Via de site hebben we al om veel spullen gevraagd en gekregen!”

Anne: “We zijn nu zo blij met onze zes dochters!”

Anne: “We hebben een heftige tijd met moeilijke beslissingen gehad. En een vierling moet je alleen al om gezondheidstechnische reden niet willen. Maar we zijn nu zo blij met onze zes dochters, van tevoren wisten we niet dat we zes lieve dochters nodig hadden om ons gezin compleet te maken.”

RTV Oost maakte een leuk item, waarin Anne en Alex geïnterviewd worden:

Foto’s: Elisa Huisink van Studio Bij Elisa en de Facebookpagina van Anne en Alex.

En had je deze blog al gezien? Dit Amerikaanse echtpaar is ook zwanger van een vierling en kondigde dit op een hele grappige manier aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*