Waar en bij wie meld je je zwangerschap?

waar zwangerschap melden

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Yes!! Je bent zwanger. Gefeliciteerd Maar wat zijn nu de vervolgstappen? Waar moet je je zwangerschap melden?

Waar zwangerschap melden?

Nadat jij en je partner erachter zijn gekomen dat jullie in verwachting zijn, staat er een heel spannende tijd te wachten. Jij weet waarschijnlijk net zo weinig van wat er allemaal geregeld moet worden, als alle andere moeders die voor de eerste keer zwanger zijn. Waar moet je allemaal melden dat je zwanger bent? Welke instanties moet je op de hoogte brengen van je zwangerschap?

1. Verloskundige/huisarts

Waar begin je? Bij de verloskundige! Als je je verloskundige op de hoogte stelt, zal zij/hij dit melden aan je huisarts, zodat die ook op de hoogte is. Je kunt ook eerst naar de huisarts gaan, als je dat wilt. Je huisarts zal je dan doorverwijzen naar de verloskundige. Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, zal je huisarts ook kijken of je deze nog in kan nemen.

2. De apotheek

Maak je gebruik van niet-voorgeschreven medicijnen? Check even met de apotheek of ook dit veilig is als je zwanger bent. Zo ben je er zeker van dat, zover het van jou afhangt, jij en de baby gezond blijven.

3. Je tandarts

Röntgenfoto’s zijn niet goed voor de baby in je buik. Als je naar de tandarts gaat, is het dus handig om te vertellen dat je zwanger bent.

4. Je werkgever

Je bent door de wet verplicht om uiterlijk 3 maanden voor de uitgerekende datum je werkgever op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Natuurlijk is het slim om dit al eerder te doen; zo kan je werkgever (of het UWV) tijdig vervanging regelen en alles regelen voor jouw zwangerschapsverlof.  Hoe je dit doet en hoe je zwangerschapsverlof aanvraagt, kan je hier lezen.

5. Je trainer/sportleraar/sportlerares

Sport je regelmatig? Dan is het handig om te melden dat je zwanger bent. Je trainer kan dan inschatten wat je wel en niet moet doen en je eventueel vervangende opdrachten geven. Meer over sporten tijdens je zwangerschap lees je hier.

6. Je zorgverzekering

Wist je dat je zorgverzekering soms een kraampakket stuurt als je meld dat je zwanger bent. Misschien is dit ook een goed moment om te kijken of het zorgpakket dat je nu hebt ook nog goed is als je een baby hebt.

Heb je ook deze blog gelezen? Hoe bereidt je je huisdier voor op de baby? Tips!

Foto ‘Zwangerschapstest’ via Shutterstock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*