Zomertijd naar wintertijd met een baby of peuter

wintertijd baby

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Het is weer zover: de wintertijd komt eraan. De klok wordt een uur teruggezet en jij kan lekker een uur langer slapen… Behalve als je een baby of peuter in huis hebt. Je kind zal niet in één dag wennen aan een ander ritme.

Overgang naar wintertijd

overgang naar wintertijdVoor kinderen is het moeilijk om te wennen aan de wintertijd. Dit heeft met twee dingen te maken: signalen van buiten en de biologische klok. Kinderen merken aan signalen van buiten op wanneer ze naar bed gaan. Misschien is je kind nu gewend aan naar bed gaan terwijl het schemert. Als hij of zij opeens pas naar bed kan als het donker is, voelt dit raar aan. Hetzelfde geldt voor wakker worden. Als je kind gewend is aan wakker worden als het licht is, zal het in de wintertijd ‘vroeger’ wakker worden.

Lees ook: Slapen bij baby’s – in slaap vallen

Langzaam wennen

Het beste advies is om een aantal dagen de tijd te nemen om over te schakelijk op een andere tijdsindeling van je dag. Verleg de tijd van eten en naar bed gaan steeds een klein stukje. Sommige ouders beginnen drie dagen van tevoren met het steeds iets later op bed leggen van hun baby of  peuter. Anderen nemen hier zelfs 6 dagen te tijd voor. De meeste baby’s slapen als ze iets later naar bed gaan even lang als ze eerst deden en worden dus iets later wakker.

slapen tijd verzetten

Vast ochtendritueel

Je kind moet weten dat er een duidelijk verschil is tussen dag en nacht. Het helpt hierbij om rituelen in te stellen. Net zoals je een vast ritueel kunt hebben voor het slapen gaan, kan je dit ook maken voor het wakker worden. Je kind moet aan signalen van buitenaf kunnen merken dat het tijd is om wakker te worden. Je zou bijvoorbeeld zingend de kamer in kunnen lopen, altijd het licht gelijk aandoen als je binnenkomt of de wekker zetten. Zo weet je kind dat wanneer dat gebeurd het ochtend is en hij/zij niet meer hoeft te slapen.

Lees ook: Een veilig slaapzakje voor je kind

Moeilijke overgang

Zeker bij baby’s en dreumesen gaat het ondanks je voorbereidingen niet makkelijk om over te stappen op de wintertijd. Sommige baby’s zullen terugvallen naar een eerder patroon van huilen voor ze naar bed gaan, of moeilijk kunnen inslapen. Geef de moed niet op. Doe gewoon wat je eerder ook al hebt gedaan om je kind een vast slaapritme te laten ontwikkelen. Hoewel het tijd kost, zal dit je opnieuw lukken.

Lees ook: 21x leuke binnenactiviteiten voor een regenachtige dag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*