Ruth (35) is getrouwd met Peter (43). Ze beviel op 24 maart 2014 van een meisjesdrieling, met de prachtige namen Roos, Mila en Liv. Naast haar baan houdt Ruth een blog bij op Zeeuws Meisje Maakt waar ze haar creatieve ideeën een plekje geeft. We mochten haar allerlei nieuwsgierige vragen stellen over haar drieling-zwangerschap. Dit is deel 2 van het interview. Lees ook deel 1!
Wat moeten mensen niet tegen je zeggen?
“Wat ons opvalt is hoe grenzeloos en oordelend sommige mensen in hun vragen en opmerkingen zijn. Vragen over of ze natuurlijk zijn ontstaan en opmerkingen als ‘Sterkte!’, ‘Liever jij dan ik’ en ‘Dan ben je wel gelijk in 1 keer klaar’ krijgen we op de gekste plekken te horen. Soms is het lastig om de neiging te onderdrukken hierover een discussie aan te gaan.”
Wat is er anders aan een drielingzwangerschap?
“Zoals ik al zei zijn de risico’s en kans op complicaties bij een drielingzwangerschap een stuk groter. De gemiddelde zwangerschapsduur is 33 weken. Daarom verlopen de controles van een drielingzwangerschap meestal bij de gynaecoloog. Ik heb zelf het geluk gehad dat mijn zwangerschap zonder complicaties verlopen is. Ik had enkel veel last van mijn liezen en bekken door de druk van al het gewicht in mijn buik. Ik hoefde gelukkig niet voortijdig opgenomen te worden, maar moest het wel eerder rustig aan doen. Uiteindelijk zijn onze dochters met 32 weken en 2 dagen via een keizersnede geboren. Ze hebben nog een tijdje in de couveuse moeten liggen, omdat baby’s van deze termijn vaak nog onvoldoende gerijpt zijn om alles zelfstandig te kunnen doen. Een week voor de uitgerekende datum mochten onze meisjes (een dag voor Moederdag) met ons mee naar huis.”
Hoe zit het met de kosten?
“Een drieling is een hele kostenpost! Vooral de luiers en voeding zijn niet aan te slepen. Veel dingen moet je toch driedubbel in huis halen. Wij hebben het geluk dat we ook veel spullen van bekenden hebben kunnen over nemen of hebben gekregen. In huis hebben we gelukkig genoeg ruimte, zodat we niet hebben moeten verbouwen. In onze auto past het nu nog net, maar we zijn wel aan het uitkijken naar een ruimer exemplaar. Vaak vragen mensen of we gesponsord worden, maar helaas zijn hier in Nederland weinig tot geen mogelijkheden voor.”
Hoe bereid je je voor op een drieling?
“Tijdens de zwangerschap hebben we Het grote tweelingenboek van Coks Feenstra aangeschaft. Dit gaat over twee- en drielingen en geeft veel uitleg en informatie. Desondanks kan je je nooit genoeg voorbereiden, denk ik, en moet je het meeste toch uiteindelijk in de praktijk ondervinden en/of leren. Het hebben van een drieling is druk en zwaar, maar ook ontzettend leuk, bijzonder en gezellig. Ondanks dat ik voor mijn werk jarenlang opvoedingsadvies heb gegeven, leer ik ook nu iedere dag weer bij. Met een drieling moet je sommige dingen anders doen dan normaal gesproken, omdat het gewoon anders werkt. Wij hebben sneller makkelijker moeten worden. Doordat mijn man een collega heeft met een net iets oudere drieling, krijgen we gelukkig ook regelmatig tips van hen. Daarnaast zijn wij lid geworden van de Facebookgroep Drielingen en meer! (Triplets), opgericht voor drie- en vierlingen en hun ouders/opvoeders. Hier komen geregeld ook handige adviezen voorbij.”
Wil je verder nog iets kwijt?
“Ik vond het erg leuk om voor dit interview benaderd te worden. Hopelijk kunnen aanstaande drieling ouders er ook nog wat tips uit halen.”
Bekijk ook deze gave fotoshoot van een drieling, of lees het nieuwsbericht: ‘Moeder krijgt drieling na 13 jaar proberen.’