Drie vrouwen, drie continenten – Verwachtingen

drie zwangere vrouwen 3 landen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Drie vrouwen uit drie totaal verschillende landen hebben één ding gemeen: ze zijn zwanger. Van Togo tot de Verenigde Staten en daarvandaan naar Nieuw-Zeeland delen deze drie vrouwen hun hoop en angsten van het moeder-zijn. – Gastblog door Nelleke van Compassion.

Gedachtes over moeder worden

Als je erachter komt dat je een baby krijgt, vliegen er duizenden gedachten door je hoofd. Katey, Rita en Helen vertellen over hun hoop en verwachtingen voor hun zwangerschap en baby.

  Katey Causey – Verenigde Staten

verwachting baby verenigde staten compassionHet is 3 uur ’s nachts. Ik kan maar beter opstaan en wat gaan eten, ik ben erg rusteloos. Mijn rug doet pijn en ik sleep mezelf uit bed, wakker geworden omdat ik naar het toilet moet. De zeurende angst in mijn achterhoofd fluistert me in: “Weet je zeker dat je er klaar voor bent om moeder te worden?”

Iedereen zegt dat alles zal veranderen zodra de baby er is. Maar vanaf het moment dat ik ontdekte dat ik zwanger ben, veranderde alles al. Ik denk erg vaak aan deze baby, een jongetje. Ook al zit hij nu nog veilig genesteld in mijn buik, ik heb nu al het sterke verlangen om dit kleine geschenk van God te beschermen en verzorgen.

  • Amerika staat op plaats 150 van de 199 in de ranglijst van kindersterfte onder de 5 jaar.
  • Vrouwen in Amerika hebben een kans van 1 op 1.800 dat zij tijdens hun zwangerschap overlijden.

Rita Mabui – Togo

zwanger kindje togo compassionDe stoffige radio staat in de hoek van onze hut en brengt slecht nieuws. De radioverslaggever vertelt dat een vrouw uit ons dorp is gestorven tijdens haar bevalling. Ik raak mijn steeds dikker wordende buik aan en probeer mezelf gerust te stellen dat zowel mijn groeiende baby als ik gezond zijn en dat er geen reden is om bang te zijn. De verloskundige heeft me verteld dat zwangere vrouwen die niet naar het medisch centrum komen voor controles een grotere kans hebben om te overlijden. Ik kan mijn bevalling in vertrouwen tegemoet zien, omdat ik naar elke afspraak ben geweest.

Toch is er na de bevalling nog genoeg om me zorgen over te maken. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen voor mij en mijn kinderen. Togo is een arm land en ik word dagelijks geconfronteerd met armoede. Ik was gewend om de toekomst in angst tegemoet te zien, omdat er soms dagen waren dat we geen eten konden vinden. Dat was voordat Compassion hier kwam. Ik weet niet of ik een jongen of meisje krijg, maar ik weet wel dat deze baby niet hetzelfde leven als ik krijgt – hij zal de toekomst met meer hoop tegemoet gaan.

Ik ben in verwachting van mijn vierde kind, maar deze keer ben ik opgenomen in het Moeder- en Babyprogramma van Compassion. Het is geweldig welk verschil het programma maakt in mijn leven. Niet alleen zie ik het belang van een goede gezondheid tijdens mijn zwangerschap, ze hebben me ook over Jezus verteld. In het verleden, tijdens mijn vorige zwangerschappen, ging ik naar de geneesheer uit mijn dorp als ik pijn had. Maar de pijn werd dan juist erger. Nu bid ik en vertrouw ik op Jezus, Hij is er altijd voor mij.

  • Togo staat op plaats 24 van de 199 in de ranglijst van kindersterfte onder de 5 jaar.
  • Vrouwen in Togo lopen een risico van 1 op 46 dat zij tijdens hun zwangerschap overlijden.

Helen Manson – Nieuw-Zeeland

zwangerschap nieuw zeeland compassionToen ik ontdekte dat ik zwanger was, was ik overweldigd. Overweldigd dat God in zijn liefde ons een kind wilde geven. Ik heb gehuild en God gedankt. Tegelijkertijd was ik erg bang om dit kind te verliezen, omdat 1 op de 4 vrouwen in ons land een miskraam krijgt. Ik herinner me nog het bonzen van mijn hart in mijn keel, toen we voor het eerst naar de verloskundige gingen voor de 6-wekentest, waarbij gekeken wordt of het hartje van de baby klopt. Daarna begon het aftellen tot de baby 12 weken oud is en het risico op een miskraam minder wordt. En daarna telde ik af tot 26 weken en de baby levensvatbaar is en een overlevingskans heeft als het te vroeg geboren wordt.

Ik weet dat mijn verantwoordelijkheid nog groter wordt, als de baby geboren is. Ik zie op tegen de slapeloze nachten en de onzekerheid die je als ouder kunt ervaren of je wel genoeg weet, doet en bent.

  • Nieuw-Zeeland staat op plaats 155 van de 199 in de ranglijst van kindersterfte onder de 5 jaar.
  • Vrouwen in Nieuw-Zeeland lopen een risico van 1 op 10.700 dat zij tijdens hun zwangerschap overlijden.

logo compassion

Compassion gelooft dat elk kind belangrijk is. In Compassion’s Child Survival Program krijgen daarom kwetsbare moeders en baby’s hulp vanaf de laatste drie maanden van de zwangerschap tot en met het eerste levensjaar van het kind. Help jij Compassion om baby’s een goede start te geven? Bestel dan geboortekaartjes uit de Compassion-collectie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*