De eerste symptomen van de zwangerschap herkennen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je bent gestopt met de anticonceptiepil en de menstruatie laat langer op zich wachten dan je gewend bent. Ben je zwanger? Of laat de menstruatie op zich wachten omdat je natuurlijke menstruatie na het stoppen met de pil nog opgang moeten komen?

Het is logisch dat je als eerste denkt aan een zwangerschap als je menstruatie uit blijft, dit is de duidelijkste hint die je krijgt als je zwanger bent geraakt. Het is goed om te weten dat de menstruatie kan uitblijven door allerlei verschillende oorzaken.

Als je gestopt bent met de anticonceptiepil dan is het normaal dat je de eerste maanden nog een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. De natuurlijke hormoonhuishouding van je lichaam zal eerst weer in balans moeten komen voordat je menstruatiecyclus weer regelmatig wordt. En sommige vrouwen hebben nu eenmaal een onregelmatige menstruatiecyclus waardoor de ene keer de menstruatie een aantal dagen later zal beginnen en de andere keer juist eerder.

Ook een plotselinge verandering in leefstijl of stress kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Als je de laatste tijd ongezond hebt gegeten en weinig rust hebt genomen kan de menstruatie wat langer op zich laten wachten dan normaal. En ook als je intensief bezig bent geweest met een uithoudingssport zoals hardlopen of wielrennen dan kan dit de menstruatiecyclus aardig op zijn kop gooien.

In de eerste weken van een zwangerschap zal je door de veranderingen in je hormoonhuishouding merken dat er een aantal zaken in je lichaam al aan het veranderen zijn. Door alert te zijn op deze veranderingen kan je een zwangerschap al in een vroeg stadium herkennen. Dit noemen we de eerste symptomen van de zwangerschap. Op zich zelf hoeven de symptomen niet zo veel te betekenen, maar als je meerdere van deze symptomen waarneemt dan is er een grote kans dat je zwanger bent.
Hieronder zullen we de eerste symptomen van een zwangerschap uiteenzetten.

Pijnlijke borsten
Als je zwanger bent zal je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aanmaken. Hierdoor kunnen je tepels en tepelkloven donkerder van kleur worden. Door het hCG hormoon zullen de borsten gevoeliger of zelf pijnlijk worden. De tepels en tepelkloven worden gevoeliger voor aanraking. Let op: je borsten kunnen ook vlak voor je menstruatie pijnlijk worden.

Innestelingsbloeding
Sommige vrouwen zijn zwanger zonder dat ze het weten. Ze denken dat ze onlangs nog menstrueerde. Zij zagen namelijk de innestelingsbloeding aan voor de menstruatie. Als een eicel bevrucht is zal deze zich in de baarmoeder gaan nestelen. Dit gebeurt 5 tot 8 dagen na de eisprong en veroorzaakt bij 20% van de vrouwen een innestelingsbloeding. En omdat het 8 dagen na de eisprong nog kan gebeuren, kan dit gebeuren in de periode waarin je je menstruatie verwacht. Sommige vrouwen nemen de innesteling waar als lichte krampen op de hoogte van de baarmoeder.

Het bloed van de innestelingsbloeding zal het lichaam via de vagina verlaten net zoals bij de menstruatie. Het bloed van de innestelingsbloeding is wel te herkennen aan de afwijkende kleur van het bloed. Het is meestal anders dan de kleur welke het bloed heeft bij de menstruatie en de kleur verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen verliezen bruinachtig bloed, andere juist helderrood bloed en andere verliezen alleen wat roze of paarsachtig slijm. Ook wat betreft hoeveelheid wijkt het innestelingsbloed af dan bloedverlies door de menstruatie. Een innestelingsbloeding duurt niet zo lang als de menstruatie en de hoeveelheid bloed welke je verliest is ook kleiner. Dit kan variëren van slechts een paar druppels tot een paar maandverbandjes vol.

Erge vermoeidheid
Als je de laatste tijd ineens erg moe bent, zonder dat daar een verklaring voor is, dan kan dit betekenen dat je zwanger bent. Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap zijn de meeste vrouwen erg moe. Als je geen verklaring voor je plotselinge vermoeidheid hebt en je hebt ook nog een aantal van de andere eerste symptomen van zwangerschap dan is de kans groot dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest kan je uitsluitsel geven. Een zwangerschapstest kan je doen vanaf de dag waarop je je menstruatie verwachte.

Ochtendmisselijkheid
Ochtendmisselijkheid is eigenlijk de verkeerde woordkeuze om de misselijkheid tijdens de zwangerschap aan te duiden, veel vrouwen zijn namelijk gedurende de gehele dag misselijk tijdens de zwangerschap, niet alleen in de ochtend. De ochtendmisselijkheid speelt bij 85% van de vrouwen die zwanger zijn en houdt het gehele eerste trimster aan. De misselijkheid komt door de hormonale veranderingen in je lichaam in de eerste fase van de zwangerschap.

Misselijkheid kan ook andere oorzaken hebben, je kan bijvoorbeeld een griepje onder de leden hebben en door de hormonale veranderingen rondom de menstruatie kan je ook misselijk worden. Een zwangerschapstest kan je vertellen of je misselijkheid het gevolg is van een zwangerschap.

Hoofdpijn
Als gevolg van hormonale veranderingen heeft ongeveer 40% van de vrouwen last van hoofdpijn gedurende het eerste trimester van de zwangerschap. Er zijn duizend en één redenen te bedenken waarom je hoofdpijn zou kunnen hebben. Daarom zegt het hebben van hoofdpijn niets over of je wel of niet zwanger bent. Maar als je hoofdpijn hebt in combinatie met de bovenstaande eerste symptomen van een zwangerschap dan is hoofdpijn een goede clou dat je weleens zwanger zou kunnen zijn.

Naast de eerste symptomen van zwangerschap kan je tijdens de zwangerschap allerlei klachten krijgen die je niet mag negeren. Dit zijn klachten zoals erge slapheid en duizeligheid, veel overgeven, koorts, wazig zien, buikpijn en het verlies van bloed uit de vagina. Neem in deze gevallen contact op met je verloskundige.

Gastblog van Robin, blogger op snelzwangerworden.nl, waar je allerlei info vindt over (snel) zwanger worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*