Babyspelletjes – Spelend leren

babyspelletjes

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Heb jij een baby? Dan weet je hoe snel de ontwikkeling van baby’s gaat. Van het moment dat ze geboren worden, tot het moment dat ze leren lopen, ze lijken elke week wel wat nieuws te leren. Door samen met je baby spelletjes te doen, kan jij helpen met deze ontwikkeling. Ga jij de spelletjesuitdaging aan? Lees dan snel verder.

Spelen = leren

Spelen is ontzettend belangrijk voor je baby. Het stimuleert de hersenen om zich te ontwikkelen, nieuwe verbindingen te leggen en te versterken. Het spelen is van belang voor de groei van de fijne- en grove motoriek, de cognitieve ontwikkeling, de taalontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling, de creativiteit en de morele ontwikkeling van je kind. Door het spelen ontwikkelt je kind steeds een beetje meer.

Spelletjes voor baby’s

Ga snel naar spelletjes voor baby’s van:
0 – 2 maanden
2 – 4 maanden
4 – 6 maanden
6 – 8 maanden
8 – 10 maanden
10 – 12 maanden

0 – 2 maanden

Lichamelijk contact: Jouw lichaam is de belangrijkste manier om de wereld te ontdekken. Lichamelijk contact is daarom ook superbelangrijk. Aaien, knuffelen, lekker buidelen… Je baby wordt er helemaal vrolijk van.

Tip: neem je baby in de draagdoek/draagzak mee. Zo ben je dicht bij elkaar, maar heb je ook je handen vrij.

Babymassage: Je baby vindt het heerlijk om opgetild en aangeraakt te worden. Een babymassage is daarom heerlijk. Daarmee masseer je ook alle spanning van de bevalling weg.

Rondleiding: Maak een wandeling door het huis met je baby op je arm, of in de draagdoek. Laat je kind objecten ruiken en voelen. Misschien merk je wel dat hij bepaalde dingen steeds beter gaat herkennen.

Gezichtsuitdrukkingen: Speel met je gezicht. Wanneer je je gezicht binnen 30 centimeter van je baby houdt, kan je baby jouw verschillende gezichtsuitdrukkingen zien. Van een lachend gezicht naar een verbaasd gezicht, of van een boos gezicht, naar een blij gezicht. Door deze kleine veranderingen wordt de interactie tussen jou en je kind gestimuleerd en ook leert je kind goed kijken.

Muziekjes: Op YouTube zijn talloze babymuziekjes te vinden. De verschillende tonen zijn interessant voor je baby. Misschien heb je ook wel een liedje wat je in je zwangerschap al luisterde. De bekende melodie maakt je baby rustig.

Volg de speeltjes: Als je baby in de box ligt, pak dan wat speeltjes of voorwerpen uit huis. Door de verschillende objecten dicht bij je baby in de buurt te houden en daarna weer verder weg te houden, zal je baby steeds een voorwerp zien en daarna weer zien verdwijnen. Zo daag je je kind uit om met zijn ogen te focussen.

Sabbelen en bijten: In dit stadium ontdekt je kind alles met zijn/haar mond. Al het speelgoed dat je gebruikt moet hier op aangepast zijn. Je kind geniet van de verschillende soorten materiaal en een bijtring is daarom ook een heel leerzaam speeltje.

Bekijk ook: Oeps! Deze newbornshoot ging niet zoals gepland.

2 – 4 maanden

Bal: In deze periode begint je kind zijn eigen voetjes en handjes te ontdekken. Een spelletje dat je baby erg leuk kan vinden is trappen tegen een stoffen bal die geluid maakt. Plaats deze bal bij zijn voetjes en je zal merken dat je kind steeds meer bewust wordt van wat er bij zijn voetjes gebeurt.

Spelletjes met de handen: Je zult zien dat je baby nu dingen vast kan pakken. Eerst zal je baby niet doorhebben wat hij aan het doen is. Toch kan je het wel alvast oefenen door speeltjes te presenteren die makkelijk vast te pakken zijn. Rond de vierde maand weet je baby steeds beter wat iets vasthouden betekent en zal hij steeds meer voorwerpen tegen zich aan willen houden.

Tip: de O-ball is een hele leuke bal, die baby’s al snel vast kunnen pakken en waar vaak ook een rammelend elementje in zit, waardoor het goed als bal gebruikt kan worden om tegenaan te trappen.

Gekke geluidjes maken: Je zult zien dat je kleintje alle gekke, vreemde geluidjes die jij maakt heel interessant vindt. Door gekke geluidjes te maken en te wachten tot je kind reageert, leert je kind de afwisseling tussen praten en luisteren.

Verschillende omgevingen ontdekken: Je baby gaat steeds meer ontdekken van de omgeving. Plaats de box of de wipstoel op verschillende plaatsen in het huis, zodat je kindje niet verveeld raakt.

Liggen-zitten: Zitten is superleuk! Je kind zal het nog leuker vinden als hij dat zelf kan doen. Pak daarom de armen van je baby, terwijl je zijn lijfje ondersteunt en trek hem tot een zittende houding. Als de spieren krachtiger worden, kan je baby dit steeds beter zelf. Een nieuwe wereld gaat voor hem open.

Vliegtuigje: Speel vliegtuigje, door door de kamer te vliegen, duikvluchten te maken en weer omhoog te komen, ontdekt je baby vloeiende beelden en gevoel.

Hobbelpaard: Beweeg een voor een je benen als je je baby op schoot hebt (en goed vast hebt). Je baby geniet van de wiegende beweging.

Stofjes onderzoeken: Laat je baby kennismaken met verschillende stofjes. Bijvoorbeeld badstof, wol, katoen, maar ook glas of karton. Waar je kind dit eerst ontdekte door erop te sabbelen en te bijten, gaat je kind het nu ook voelen, bekijken en ruiken. Let wel goed op dat het veilig blijft voor je kind.

baby-spelletjes

4 – 6 maanden

Boekjes bekijken: Bekijk samen eenvoudige boekjes. De afwisseling van kleuren vind je baby interessant. Ook helpt het je kind bij woordbegrip wanneer je bij de plaatjes praat en de voorwerpen waarover het gaat in het boekje en in de kamer aanwijst.

Zachte rammelaars: Nu je baby zelf voorwerpen kan vasthouden is het leuk om een rammelaar te geven waar hij zelf ‘muziek’ mee kan maken door het bewust te bewegen.

Kiekeboe spelen: ‘Waar is … nou?’ Met een zakdoekje of luierdoek over het hoofd van je baby te leggen en deze kort daarop weer weg te trekken, creëer jij heerlijk speelmoment met je kind.

Knisperboekjes: De verschillende geluidjes en stofjes in een knisperboekje zijn superleuk om te ontdekken. Je baby kan dit nu zelf vasthouden en bekijken.

Spiegelbeeld bekijken: Herkent je baby zichzelf al in de spiegel? Ga samen voor de spiegel staan en bekijk goed of je baby zichzelf gaat herkennen.

Lichaamsdelen pakken en benoemen: Vertel je baby dat je zijn arm, been of neusje gaat pakken of een kusje gaat geven en doe dit vervolgens. Je zal zien dat je wanneer je dit vaker doet, je baby steeds beter weet wat er gaat komen.

Liedjes en rijmpjes: ‘Klap eens in je handjes’ of ‘Zo draait de molen’. Het zijn klassiekers die favoriet zijn bij baby’s. Je baby zal zelf nog niet mee kunnen doen, maar jouw enthousiasme maakt je kind al blij. Een lach is je beloning.

6 – 8 maanden

Voorwerpen verstoppen: Het ‘kiekeboe’ spelen kan je verder uitbreiden door voorwerpen onder een doek te verstoppen en daarna de doek weer weg te halen. Heeft je baby door dat er iets onder de doek ligt?

Boekjes lezen: Ga je nu een boekje lezen met je baby, speel dan in op waar je baby naar kijkt of aanwijst en vertel daarbij wat het voorwerp is of wat de figuren aan het doen zijn.

Geven en nemen: Je baby zal het leuk vinden om speelgoed aan je te presenteren en het nog leuker vinden als jij het dan weer teruggeeft. De kracht zit ‘m in de herhaling.

Springen: Heb je je baby op schoot, laat hem dan ‘springen’. Je helpt je baby door hem goed vast te houden en iets omhoog te tillen.

Gooien: Baby’s kunnen genieten van het effect wat het heeft als ze een toren in elkaar gooien of spullen laten vallen. Het geluid dat het maakt is superleuk. Bouw in deze fase blokkentorens voor je baby, die hij om kan gooien.

Evenwichtstraining: Neem je baby bij je op schoot en beweeg verschillende kanten op, door je benen te bewegen of zelf naar een zijkant te hellen. Zing er bijvoorbeeld ‘van voor naar achter’ bij.

Bekijk ook dit filmpje: Tweelingzusjes spelen stiekem kiekeboe.

8 – 10 maanden

Evenwichtsspel: Kan je baby al staan? Laat hem dan staan, terwijl hij jouw handen/vingers vasthoudt. Door voorzichtig je handen heen en weer te bewegen, ontdekt je baby hoe hij in evenwicht moet blijven. Een goede voorbereiding op lopen!

Taalspelletjes: Je baby gaat steeds beter korte zinnen begrijpen en is daar ook trots op. Vertel je baby dus in korte zinnen wat je gaat doen, of wat je wil dat je baby doet. ‘Zoek de beer’ of ‘handen wassen’ begrijpt je kind waarschijnlijk goed.

Papier scheuren: Baby’s vinden het verfrommelen van papier en het scheuren van papier geweldig. Op deze leeftijd is het nog moeilijk om dit zelf te doen, maar samen met jou is dit hilarisch.

Speelgoed-verstoppertje: Verstop de speeltjes van je baby en laat je baby zoeken. Je baby leert hiermee dat dingen en personen die weg lijken niet altijd weg zijn.

Gekke bekken trekken: Daag je baby uit om jouw gekke bekken na te doen. Tong uitsteken, een verbaasd gezicht trekken of heel zuur kijken… Kan je baby dat? Zo ontwikkelt je baby zijn gezichtsspieren, wat goed is voor de taalontwikkeling.

10 – 12 maanden

Spelen met ‘echte’ objecten: Je baby is nu niet echt een baby meer, hij gaat je meer en meer imiteren. Een nepmobieltje is in dit stadium bijvoorbeeld een leuk speeltje.

Reeksen handelingen: Je kind kan nu goed verschillende handelingen aan elkaar koppelen. Speelgoed waarbij je op knopjes moet drukken voordat er dingen gebeuren, helpen je kind om handelingen als een geheel te zien.

Lees ook: Motorische ontwikkeling van je baby’s; het eerste jaar.

One comment

  1. 1

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*