Bijzonder babyberoep: uitgebreid interview met Belgische fotograaf van iso800

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

foto“Ik heb gehoord dat Nederlandse baby’s bij de mooiste op aarde horen.” Kijk, de Belgische fotograaf Christophe de Mulder van iso800 weet hoe hij de harten van Nederlandse moeders verovert. Christophe maakt naast huwelijksreportages ook prachtige babyvideo’s en familiereportages. Vandaar dat we hem eens uitgebreid interviewden over zijn bijzondere (baby)beroep. Hij deelt hier zijn favoriete foto’s en vertelt wát er nou precies zo leuk is aan zijn beroep.

“Het is fantastisch plezant om zo’n filmpje te maken!”

Wie ben je?
Ik ben Christophe De Mulder, één van de drie fotografen binnen het hippe Belgische fotobedrijfje iso800. Na omzwervingen als journalist en leerkracht Frans heb ik mij voltijds op het fotograferen gestort, en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.

Wat is iso800?

Iso800 is het fotobedrijfje dat ik samen met Jonathan Debeer een viertal jaar geleden uit de grond stampte. Jonathan en ik zijn al langer vrienden dan we het ons kunnen herinneren, en we droomden er altijd al van om iets samen te doen. Samen studeren zat er echter nooit in, omdat we een jaar in leeftijd verschillen, vandaar dat we besloten om samen te werken. Onze gezamenlijke hobby – fotograferen – was logischerwijs de richting die we uit wilden gaan. We zijn begonnen als pure huwelijksfotografen, maar met de jaren is daar heel wat bijgekomen. Interieurs, zakelijke shoots, familie, videografie: zowat alles is ondertussen de revue gepasseerd. En de aanvragen lopen zo vlot binnen dat we Jonas Vincken, een oude bekende en topfotograaf, gevraagd hebben om ons te versterken.

562773_415477511828629_589463340_nJij maakt ook zwangerschapsshoots en babyshoots, sinds wanneer doe je dit?
In de eerste plaats blijven we huwelijksfoto- en videografen, maar iedereen binnen iso800 heeft daarnaast ook zijn eigen specialisatie. Jonathan werkt zo bijvoorbeeld graag voor bedrijven, terwijl ikzelf meer van de menselijke aanpak houd. Familiefeesten, gezinsportretten, zwangerschappen of baby’s: ik hou van dat leuke – en bij ons vaak losse – contact met de mensen.

“Ik vraag mensen om mij 100% te vertrouwen.”

Wat vind je er zo leuk aan?
Ik heb het gevoel dat het een voorrecht is om zo dicht bij een familie te komen. Op hun mooiste en meest speciale momenten mag ik beelden maken van hun persoonlijke leven, en dat voelt wel speciaal. De babyvideo’s die ik sinds kort maak, een soort videoclip die een dag in het leven van een kindje zo cineastisch mogelijk tracht vast te leggen, zijn ook fantastisch om te maken. Als fotograaf moet je anders denken dan als videograaf, en die twee kunnen combineren levert naar mijn gevoel wel een uniek resultaat op. Daarnaast is het leuk om onze losse huwelijksstijl te kunnen doortrekken naar familiefoto’s: we werken niet in een studio, maar doen alles zo spontaan mogelijk op een locatie die de mensen zelf kiezen. Dat houdt het voor mij ook telkens interessant.

En wat vind je lastig?
Niet veel, anders zou ik er nooit mijn beroep van gemaakt hebben! Maar net als bij een huwelijk voel ik ook wel een grote verantwoordelijkheid bij het maken van die filmpjes en foto’s. Ik vraag mensen om mij 100% te vertrouwen, en ik blijf mij verbazen dat dat keer op keer zonder al te veel problemen lukt.

318034_415479585161755_1855099609_nWat is je grootste werkblunder?
Even afkloppen, maar ik kan mij er niet meteen één voor de geest halen. Wat wel telkens spannend is bij de aanvang van een huwelijk, is proberen te achterhalen wie de bruid ook alweer is (lacht). We maken uiteraard een afspraak met die mensen, maar die ligt tegen de datum van het huwelijk meestal al een paar maanden achter ons en ik heb een oerslecht geheugen als het op gezichten aankomt. Als je dan een kapperszaak binnenstapt, en er zeggen drie jonge dames samen ‘goeiemorgen’, dan is het toch altijd even slikken! Waar ik wel als de dood voor ben, is dat ik ooit de foto’s van een shoot zou verliezen door een diefstal of een technisch defect. Nogmaals, afkloppen, maar voorlopig loopt alles wonderwel op rolletjes!

Hoe ziet een werkdag eruit?
Onze werkdagen spelen zich voornamelijk af op zaterdag, omdat dan de meeste mensen trouwen. Doordeweeks plan ik dan familieshoots en babyvideo’s, en uiteraard ook de bewerking van al die shoots. Elke werkdag is anders, maar ik probeer een gulden middenweg te zoeken tussen mezelf te pletter werken om de klanten tevreden te houden en af en toe wat pauze nemen om ook mijn eigen gezin tevreden te houden.Schermafbeelding 2014-09-24 om 16.17.32

Wat is jouw favoriete foto in het familiegenre?
Da’s moeilijk. Ik heb er verschillende, naargelang het genre. Er zit zoveel verschil tussen bijvoorbeeld een gezinsportret en een zwangerschapsshoot. De leukste gezinsfoto vind ik persoonlijk die van de familie Franck. Het feit dat de hoofden van de ouders er niet opstaan, toont dat we niet echt klassiek te werk gaan. Het kleine jongetje dat lachend naar zijn ouders kijkt, breekt de serieuze sfeer een beetje en zijn blik legt meteen ook een leuke lijn in het beeld. Zeker één van m’n favorieten.

“In amper twee minuten krijg je met zo’n video een herinnering aan hoe je kindje écht was op die leeftijd.”

Sinds wanneer maak je babyvideo’s, en waarom?
Zoals gezegd ben ik gestart als fotograaf. Voor huwelijken begonnen we na een tijdje weddingvideo’s te maken, een soort videoclip waarin je in zo’n vijf minuten de sfeer van je huwelijksfeest moet kunnen herbeleven. We krijgen daar zoveel toffe reacties op, dat we ons daar verder in begonnen te verdiepen. En toen kwam het besef – eerlijkheidshalve: het was een idee van Jonathan, toen we als twee kleine kleuters op de wip van een speeltuin in mijn buurt zaten – dat ik dat ook voor kinderen kon doen. Ook hier zijn de reacties geweldig: de ouders van Amélie, het tweede filmpje dat ik over een baby’tje maakte, vroegen me al om elk jaar een nieuw filmpje te maken, wat mij een geweldig idee lijkt. In amper twee minuten krijg je met zo’n video een herinnering aan hoe je kindje écht was op die leeftijd, veel meer nog dan bij een foto. En heel egoïstisch: het is fantastisch plezant om zo’n filmpje te maken (lacht).

394646_415478155161898_516279850_nWat is de meerwaarde van een ‘echte’ fotograaf?
Iedere ouder neemt per jaar honderden foto’s van zijn kinderen, en ook de videocamera’s worden vaak bovengehaald. Op den duur heb je echter zoveel beelden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je een professionele fotograaf inhuurt, sta je ten eerste ook zelf eens op de beelden, en ten tweede kan ik me – gelukkig maar – sterk maken dat de beelden technisch en inzichtelijk kwalitatief beter zijn dan de doorsnee snapshot, en dat zonder de nonchalance die bij dergelijke foto’s hoort, uit het oog te verliezen. Wat de video’s betreft, moet je technisch al erg onderlegd zijn om een montage te maken zoals je er één van iso800 krijgt. Je betaalt ons voor het werk uiteraard, maar zonder twijfel ook voor de ervaring die we ondertussen hebben opgebouwd.

Jullie zijn Belgen, zijn jullie ook beschikbaar voor Nederlanders?
Uiteraard! Voor huwelijken steken we al geregeld de grens over, en na een fijne samenwerking met de meiden van de blog Arnhems Meisje en de bruidswinkel Assepoester merken we dat we stilaan voet aan de grond beginnen krijgen bij onze fijne noorderburen. Ook voor familiefoto’s of zo’n leuke babyvideo steken we natuurlijk graag de grens over, ik heb namelijk gehoord dat Nederlandse baby’s bij de mooiste op aarde horen (lacht).
Schermafbeelding 2014-09-24 om 16.22.37

Wat is je favo babyfoto?
In de categorie baby’tjes, kan ik bijna niet anders dan deze foto van kleine Charlie kiezen. Echt een baby om op te eten, en na een vermoeiende shoot viel hij diep in slaap op het bed van zijn ouders. Ik vind dit de leukste foto die ik die dag genomen heb, en die is dus eigenlijk genomen nadat het werk er opzat.

“Bij ons is het: ‘What you see is what you get'”

Waar ben je het meest trots op in je werk?
Ook een moeilijke vraag, maar ik vermoed op het feit dat we niet inbinden op onze nonchalante, losse stijl: in foto’s en in hoe we zijn. Zowel bij trouwkoppels als bij zwangere vrouwen of kersverse ouders horen we dat dat aanslaat, en meteen een band van vertrouwen schept. We gaan te werk zoals we zijn, en zullen ons nooit ‘chiquer’ of ‘beleefder’ voordoen dan we in werkelijkheid zijn. What you see is what you get, en daar is iedereen bij iso800 wel trots op, denk ik. Zo’n shoot moet in de eerste plaats leuk zijn, anders zie je op de beelden dat het allemaal maar een stijve bedoening was.

Welke tip wil je ouders meegeven?
Maak veel kinderen en laat van elk kind een babyvideo maken bij iso800! (lacht) Alle gekheid op een stokje: foto’s en bewegende beelden zijn de enige herinneringen die je overhoudt aan je kindje van toen hij of zij een klein ukje was. Investeren in een goede fotograaf en/of videograaf – of 2 in 1, nog beter – is dus wel degelijk de moeite waard.

Al onze interviews over babyberoepen vind je hier! En…hier speciaal voor onze Belgische lezers een welkomsartikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*