Overprikkelde baby – Ervaringstips

baby-overprikkeld

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Wat is het moeilijk als je kind veel huilt en overprikkeld is. Wat moet je doen? Een van onze lezeressen vroeg zich dat ook af: “Ik ben benieuwd naar de ervaringen van ouders met een kleintje die overgevoelig is voor prikkels. Onze kleine is bijna 6 weken nu.” Op Facebook vroegen we jullie advies.

Wat moet je doen als je baby overprikkeld is?

Prikkels wegnemen

Stap 1 die je moet ondernemen, is het wegnemen van de prikkels. Rust in de omgeving is voor je baby erg goed. Sommige pasgeboren baby’s vinden het prima om door de hele familie vastgehouden te worden, maar voor andere baby’s zijn dat té veel prikkels. Hetzelfde geldt voor verandering van ruimte, felle lichten, veel geluiden of temperatuurwisselingen. Alles is nieuw voor je baby en dat moet verwerkt worden. Probeer dus regelmatig rustmomentjes in te bouwen voor je baby en stel je baby minder bloot aan allerlei prikkels.

Ichelle: “Zorgen dat er weinig prikkels zijn. Niet te veel geluiden zoals tv en dergelijke. Lekker een rustige omgeving”

Stefanie: “En ook niet denken dat je kindje beneden móét zijn als er kraamvisite komt of ‘van hand tot hand’ laten gaan!”

Je kind dicht bij je houden

Je baby komt uit je baarmoeder, waar hij helemaal met jou verweven was. In de buitenwereld is dat opeens heel anders. Geen wonder dat je baby rustig wordt, als hij dicht bij jou is. Buidelen, knuffelen en je kind dicht bij je houden, zorgt ervoor dat je baby beter prikkels kan verwerken.

Janneke: “Volgens mij helpt vooral heel dichtbij je houden en basisveiligheid bieden, door te buidelen of de baby lekker in een draagdoek bij je nemen. En dan natuurlijk zo goed als mogelijk de prikkels voor je kindje wegnemen (geen radio/tv aan, even geen bezoek etc).”

Inge: “In de draagdoek! Dicht bij mama en dus veilig en beschermd.”

Lees ook: Dit is waarom je baby niet neergelegd wil worden.

Ontspannen

Waar ontspant je kind van? Veel baby’s genieten enorm van badderen. Het lauwe water doet hen denken aan de baarmoeder en wist je dat het contante geluid van een stofzuiger (of vergelijkbare geluiden op YouTube) bijna precies hetzelfde klinken als de geluiden in jouw lichaam en je kind hier rustig van kan worden? Gebruik de dingen waar je baby zich prettig bij voelt om lekker te ontspannen.

Wenneke: “Ons dochtertje heeft gelukkig thuis geen last van prikkels. Soms wel als we weg zijn geweest en het erg druk was, dan ga ik meestal met haar onder de douche of in bad! Wordt ze heerlijk ontspannen van en gaat ze daarna heerlijk slapen!”

Inbakeren

Inbakeren is al een eeuwenoud gebruik. In je baarmoeder had je kind op het laatst bijna geen ruimte meer om te bewegen. Nu hij dat wel heeft, zijn het soms zijn eigen bewegingen die onverwachts overkomen. Bovendien voelt het voor sommige baby’s onveilig, als ze veel ruimte hebben om zich heen. Ze missen de beschutting van je baarmoederwand. Het inbakeren geeft dan een heerlijk gevoel van veiligheid en geborgenheid voor je baby.

Jaqueline: “Bij mijn jongste zoon was het erg. Hij was heel snel overprikkeld. Sowieso vervelend, maar als je bedenkt dat hij 1 van een tweeling was en er een peuter in huis rond liep, kun je je voorstellen dat prikkels buiten sluiten niet zomaar gedaan is. Dat was wel het enige wat echt werkte. Hem inbakeren en dicht tegen me aan houden in een donkere stille kamer en wachten. Veel wachten, vooral niet bewegen en hopen dat hij vanzelf weer rustig werd.”

Kimberly: “Door middel van inbakeren voor ’t slapen gaan, kon meneer de rust en regelmaat vinden. Doordat hij goed sliep was z’n prikkelbaarheid ook weg.”

Regelmaat

De 3 R’s: rust, reinheid, regelmaat. Het is een wijsheid die je oma je kan vertellen, maar nog steeds erg waar. De regelmaat, vaste handelingen en orde in het leven van je kindje, zorgen ervoor dat hij weet wat hij kan verwachten. Het boek ‘De tevreden baby‘ zweert erbij en echt: wij kennen een aantal gezinnen waarbij dit boek over regelmaat in het slapen een gouden tip was.

Janneke: “Regelmaat en Reinheid.. misschien ouderwets, maar effectief.”

Ankie: “Ik heb in het ziekenhuis het boekje ‘Regelmaat brengt rust’ van Ria Blom gelezen. Sinds we die methode aanhouden gaat het super en hebben we een heerlijk kind. Wakker worden, luier verschonen, flesje, even knuffelen en spelen en bij de eerste tekens van vermoeidheid naar haar eigen bed.”

Lees ook: Slapen bij baby’s – in slaap vallen.

Let op: niet het huilen stoppen, maar de oorzaak wegnemen

Als je je baby hoort huilen, gaat dat door merg en been. Je hebt er alles voor over om je kind te weer rustig te laten worden. Maar sommige ouders vergeten dat niet het huilen zelf het probleem is, maar je baby om een reden huilt. Het huilen stoppen, door te sussen (sssst.. zeggen) is op zichzelf geen oplossing voor je kindje als je kind honger heeft, moe is of overprikkeld is. Probeer dus altijd het sussen te combineren met troosten, prikkels wegnemen, veiligheid en regelmaat.

Wendy: “Soms moet je je kind ook gewoon laten huilen, wel troosten en vasthouden maar niet sussen.. bijvoorbeeld na vaccinatie e.d., dan moet de stress er even uit en zo kunnen ze dat.. wel veel knuffelen .”

Petra: “Rustig blijven, heel dichtbij houden en hem laten huilen…lief voor hem zijn!”

Heb jij ervaring met een overprikkelde baby? Laat hieronder weten hoe jij ermee omging.

Foto ‘huilende baby’ via Shutterstock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*