“Ik kreeg een nieuwe baan voor 16 uur. Op de ochtend dat ik het contract zou tekenen toch maar gebeld en eerlijk gezegd dat ik zwanger was. Uur later werd ik terug gebeld. Het werd toch een contract van maar 8 uur! Nee, dat had niks met mijn zwangerschap te maken werd mij verteld…..” – Anoniem
Zwangerschapsdiscriminatie
Wist je dat: 43% van de moeders tijdens hun zwangerschaps of pril moederschap discriminatie op de werkvloer is tegengekomen? Situaties zoals hierboven zijn helaas geen uitzondering. Misschien herken jij het zelf wel.
Het College voor de Rechten van de Mens deed onderzoek naar zwangerschaps- en moederschapsdiscriminatie op de werkvloer onder moeders die in de afgelopen 4 jaar zwanger waren of moeder werden en in die periode aan het werk waren of solliciteerden. De uitkomsten van het onderzoek spraken voor zich: zwangerschaps- en moederschapsdiscriminatie is geen uitzondering.
Dit valt onder zwangerschapsdiscriminatie
Van de vrouwen die te maken hebben gehad met zwangerschapsdiscriminatie herkent maar 28% dit zelf. Wat valt er dan allemaal onder? Sommige vrouwen werden uitgesloten voor een promotie, liepen salarisverhoging mis of mochten geen opleiding volgen. Andere vrouwen liepen een vast contract en/of urenuitbreiding mis. 38% van de onderzochte vrouwen geeft aan dat het contract op het laatste moment niet doorging of dat voorwaarden veranderd werden vanwege de zwangerschap.
Een van de vrouwen uit het onderzoek vertelde dit verhaal: “De directeur van het bedrijf waar ik werk maakt nu voor zeker de tweede keer een opmerking over zwangerschap. Mijn directe collega is zwanger en hij zegt: ‘leuk nieuws he?’ Wijst naar me en zegt: ‘jij houdt je in he!?’ Bedoeld als een grapje voor hem waarschijnlijk, maar hem kennende meent hij het wel.”
Wist je dat: bij 44% van de vrouwen van wie het contract tijdens de zwangerschap afliep, dit vermoedelijk niet werd verlengd, doordat zij zwanger waren? Ook toont het onderzoek dat zwangerschap de kans op een nieuwe baan verkleint.
In strijd met de wet
Zwangerschaps- en moederschapsdiscriminatie is verboden. Omdat alleen vrouwen zwanger kunnen worden, valt zwangerschap onder de bescherming die er wettelijk is tegen discriminatie op grond van geslacht. Je hoeft dus niet zomaar over je heen te laten lopen! Toch blijken niet veel vrouwen bereid een melding te maken van zwangerschaps- en moederschapsdiscrimantie. Maar 1 op de 7 vrouwen geeft aan melding te willen doen als ze met zwangerschapsdiscriminatie in aanraking komen. ‘Het zal toch wel niet werken,’ lijken moeders te denken. Toch is dat niet waar. Volgens de bevindingen van het College leidt het melden van zwangerschapsdiscriminatie wel degelijk tot genoegdoening.
Wat kan je doen als je gediscrimineerd wordt?
Wat kan je wel doen als je gediscrimineerd wordt? Een melding doen, maakt zeker uit!
1. Leg vast wat er gebeurd is.
2. Vraag advies bij het College voor de Rechten van de Mens
3. Vraag een oordeel aan bij het Collega wanneer je gediscrimineerd wordt. Je kunt dit doen via het klachtenformulier. Het College neemt verder contact met je op over de verdere behandeling. Als de klacht behandeld mag worden volgt er een zitting. Na maximaal een half jaar krijg je het oordeel thuisgestuurd of je wel of niet gediscrimineerd bent. Dit is helemaal gratis.
Herken jij zwangerschapsdiscriminatie in jouw bedrijf of organisatie? Wees niet bang om op het voor jezelf of je collega op te nemen. Samen kunnen we zwangerschapsdiscriminatie verminderen.