De baby komt eraan en dat gaat je wereld op z’n kop zetten. Júllie wereld, want ook jullie relatie zal veranderen. Er komt een liefde bij, die zo groot is als je je nooit kon voorstellen. Hoe bereid je je voor op zo’n verandering? Hier lees je 5 tips die je helpen om je relatie fris te houden.
6 tips om je relatie voor te bereiden op de baby
Stellen die al een kind hebben, kunnen het bevestigen: je relatie verandert enorm door de baby. Deze tips helpen jullie om je voor te bereiden op de tijd na de geboorte van jullie baby.
Weet wat je kunt verwachten!
Je leven gaat veranderen! Je krijgt er een kleine schat bij, die je nooit meer wilt missen. Maar door de veranderingen (minder tijd voor jezelf, niet weten wat het beste is voor je kindje, korte nachten) zal je de eerste 3 maanden zeker wel een paar relatiedips hebben. Sommige stellen denken dat ze therapie nodig hebben, maar in de meeste gevallen komen ze er zelf wel weer overheen. Je moet samen als gezin een nieuwe balans vinden en elkaar opnieuw aftasten. Open communicatie en begrip zijn twee essentiële onderdelen hiervan.
Tip: realiseer je dat je leven gaat veranderen en dat dit effect heeft op jullie relatie. Dit scheelt al de helft van de stress!
Het grote verschil tussen mama-instinct en papa-instinct
Vrouwen en mannen reageren alle twee anders op de komst van de baby. Bij de vrouw begint het al als ze hoort of merk dat ze zwanger is. Er is een klik en het mama-instinct springt aan. Haar leven draait nu om de baby en ze zal er alles voor over hebben om de kleine baby te beschermen. Mama’s geven zichzelf, hun tijd en hun krachten voor de baby. Voor de man is dat net even wat anders. Hij voelt de baby niet en daardoor begint het vader-instinct pas later. Vaders zullen zich meer richten op het zorgen dat de baby alle spullen heeft die nodig zijn. Dit is een andere benadering, maar daarom niet minder goed.
Tip: stel van tevoren een budget vast wat je wilt besteden aan bepaalde zaken. Zo kom je samen op één lijn over hoeveel je wilt kopen en hoeveel je hieraan wilt besteden.
Houd geen scorelijstjes bij van wie wat doet
De kleine baby vergt veel energie en tijd. Je hebt daar lang niet altijd zin in. Het gevaar bestaat daarom dat je precies in de gaten houdt hoe vaak jij de verzorging voor de baby op je neemt en hoe vaak je partner dit doet. Het voelt natuurlijk niet lekker als jij meer moet doen dan je partner, maak daarom van tevoren een lijst met alle to do’s rondom je baby. Van het verschonen tot teennageltjes knippen en gesprekken met de kraamverzorgster en bespreek met elkaar wie wat doet en beslis hoe je de grotere verzorgingstaken in wilt richten. En vergeet niet om ook samen te kijken naar hoe je even alleen-tijd in kunt bouwen.
Tip: vraag als kraamcadeautje een uurtje huishouden of oppassen aan je vrienden. Heerlijk, om zo meer tijd over te hebben voor je baby, je partner en jezelf.
Gebroken nachten
Die nachten dat je kind elke 3 uur wakker wordt. Daar kijk je niet echt naar uit, maar het hoort er ook bij. Voor veel stellen zorgt dit voor veel ruzietjes. Niemand gaat voor z’n plezier zijn bed uit in het holst van de nacht. Bespreek van tevoren hoe je de nachtelijke taken aan wilt pakken. Ga je proberen van overdag te kolven, zodat je ’s nacht de fles kunt geven? Haalt je partner de baby uit bed, zodat jij in bed kan voeden? En evalueer na een week hoe het gaat.
Tip: als je probeert bij te kolven, kan je partner ook af en toe de baby ’s nachts voeden.
Verandering in seksleven
Voor veel ouders is het een enorme teleurstelling dat hun zin in seks niet met elkaar overeenkomt. De eerste weken ben je knap moe van een baby. Het enige wat er tussen de lakens gebeurt, is slapen. Ook kunnen vrouwen zo in de baby opgaan, dat er geen plaats meer is voor seks. Ze hebben er simpelweg geen behoefte aan. Tijd voor zichzelf, even een keer zonder kinderen zijn en een vader die verzorgingstaken overneemt doen wonderen. Mama’s moeten even uit de moedermodus komen om weer aan seks te kunnen denken.
Tip: zoek een oppas die je vertrouwt. Zo kunnen jij en je partner er romantisch tussenuit.
Schoonouderstress
Tijdens de eerste weken en maanden nadat je baby geboren is, zijn de opa’s en oma’s veel vaker bij jullie thuis te vinden dan normaal. Dit kan tot irritaties leiden. Eigenschappen waar je je vroeger bij je schoonouders aan ergerde, worden nu opeens problemen binnen jullie relatie. Houd in de gaten of het voor jou en je partner nog fijn is dat je ouders regelmatig op bezoek komen en maak desnoods duidelijk dat jullie meer tijd als gezin willen hebben.
Tip: geef duidelijk grenzen aan om tijd met je eigen gezin te hebben.