Babytaal: 5 universele klanken

babytaal 5 klanken communicatie

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Alle baby’s huilen. Maar wist je ook dat alle baby’s op dezelfde manier huilen? Priscilla Dustan onderzocht de vijf klanken waaraan je volgens haar kunt herkennen wat je baby wilt.

Ontdekking universele babytaal

Priscilla had altijd al een bijzondere band met geluid. Wanneer ze een muziekstuk hoorde, kon ze het even later feilloos naspelen. Al als tiener toerde ze de wereld rond als bekende violiste en als volwassene werkte ze als mezzo-sopraan bij opera’s. Met haar feilloze gehoor is het niet verwonderlijk dat ze toen haar baby Thomas geboren werd al snel doorhad dat zijn huiltjes niet willekeurig waren. Ze bestudeerde de verschillende huiltjes van Thomas en honderden andere baby’s en ontdekte zo de universele babytaal.

Babytaal: zo werkt het

Onder alle baby’s die huilen zijn er vijf verschillende geluiden met elk hun eigen klank en betekenis:

  • Neh = honger
  • Auw = moe
  • Heh = ongemak
  • Eairh (laag geluid) = darmkrampjes
  • Eh = boertje

De geluidjes lijken in het begin erg op elkaar, maar door goed op te letten op de klanken is het Priscilla en veel andere moeders gelukt om beter aan te voelen wat hun baby wil. Moeders leerden om te reageren op hun baby, nog voordat de baby’s huilden.

Lees ook: Communiceren door babygebaren

Reflexgeluiden

Dat elke baby dezelfde soort geluidjes maakt om te communiceren, komt doordat de geluiden reflexen zijn. Wanneer je gassen hebt in je darmen en je buik verkrampt en je dan een geluid probeert te maken, zal dit erg op het huiltje voor ‘buikpijn’ lijken. Het ‘auw’ geluid komt van het gapen, waarbij je een ronde vorm maakt met je mond.

Babytaal leren

Volgens Priscilla kan elke ouder leren om de geluiden uit elkaar te houden door een aantal keren naar de verschillende geluidjes te luisteren. Bekijk dit filmpje van Priscilla bij Oprah om de vijf soorten klanken te horen.

Bron: Dustan Babytaal

Bekijk ook: Zo belangrijk is emotionele interactie met je baby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*