Communiceren door babygebaren

gebaren gebarentaal babygebaren

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Vanaf een jaar of 2 gaan baby’s steeds meer praten. In twee jaar tijd kent je kindje al ongeveer 200 woorden. Tegen de tijd dat je peuter 3 jaar oud is kent hij al 1000 woorden en kan het ook al zinnetjes maken. Maar nog voor je kind goed de taal onder controle heeft, kan het al begrijpen wat je bedoelt. Dat is de juiste tijd om te beginnen met het aanleren van gebarentaal.

Starten met babygebaren

Praten is onderdeel van de fijne motoriek. Dit ontwikkelt zich pas later dan de grove motoriek die voor het maken van babygebaren nodig is. Hierdoor kan je kind al rond de 9e maand beginnen met gebaren te leren. Gebarentaal helpt je kind om te communiceren wat het begrijpt en wat het wil. Zo hoef je niet meer te gokken of ‘mama’ betekent dat je kind aandacht wil, of naar de wc moet of de eendjes wil laten zien. Het aanleren van gebaren scheelt een hoop frustraties voor je baby en voor jou.

Beter en eerder praten

Veel ouders zijn bezorgd dat hun kind niet meer leert praten als het al kan communiceren door gebaren. Maar er is niets om je zorgen over te maken. Amerikaans onderzoek wijst uit dat peuters door babygebarentaal juist eerder en beter leren praten. Wanneer je kind fysiek in staat is om te praten, zal het de gebaren vervangen door woordjes. Om je kindje gebaren aan te leren, kan je zelf simpele gebaren verzinnen, maar je kunt ook gebruik maken van cursussen die aangeboden worden om gebarentaal voor baby’s  te leren.

Lees ook: Babysensory- ontwikkelingscursus voor baby’s

Voorbeeld gebaren

In het volgende filmpje kan je in de praktijk zien hoe het communiceren met je baby via gebaren gaat. Het meisje in de video is 14 maanden oud, maar kan al vragen waar papa is, aangeven dat ze geholpen wil worden en communiceren over een boekje!

Bron filmpje: Kindercoaching Spelend Wijs.

Tips

Als je babygebarentaal wil gebruiken, heb je vast wat aan de volgende tips:

  • Begin met twee of drie gebaren die je vaak kunt gebruiken. Ga pas verder met andere gebaren als deze 2 of 3 gebaren goed worden begrepen en gebruikt door je kindje. Goede gebaren om mee te beginnen zijn ‘slapen’, ‘eten’ en ‘auto’. ‘Slapen’ beeld je uit door je hoofd schuin te houden met een hand eronder als kussen. ‘Eten’ wordt uitgebeeld door duim en wijsvinger naar de mond te brengen. ‘Auto’ beeld je uit door aan een denkbeeldig stuur te draaien.
  • Bij het aanleren van gebaren kan je de handen van je kindje vasthouden en zo het gebaar maken. Voor het onthouden van gebaren helpt het als je de voorwerpen of handelingen concreet aanwijst. Leer je het woord ‘auto’, wijs dan eerst de auto aan voor je het gebaar leert. Hierdoor snapt je baby het beter.
  • Blijf consequent de gebaren gebruiken die je baby heeft aangeleerd. Hierdoor worden aangeleerde gebaren niet vergeten.
  • Zorg voor beloning, zodat je kind het leuk blijft vinden. Dit kan heel simpel door een knuffel te geven bij de eerste keer dat je kind het gebaar goed uitvoert en later je duim op te steken als je kind de juiste gebaren maakt.
  • Gebruik gebaren samen met woorden, zo leert je kind de taal sneller aan.
  • Geef je kind de vrijheid om ook zelf gebaren te verzinnen en gebruik deze gebaren ook. Reikt je kind bijvoorbeeld omhoog als het opgetild wil worden, gebruik dan dit gebaar voor optillen.

Boeken over babygebaren

Wil je hierover verder lezen? Misschien zijn deze 2 boeken dan interessant voor je:

Voor meer filmpjes en informatie kun je een kijkje nemen op de website van Kindercoaching Spelend Wijs.

Lees ook: Alternatieven voor populaire babynamen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*