Gastblog door fotograaf Stefan van der Kamp
Als ouder ben je de lijffotograaf van je kind en kun je dus wel wat tips en tricks van een professional gebruiken. In deze blog geef ik praktische tips om tot betere foto’s van je kinderen te komen.
1. Gebruik het licht
Deze foto is gemaakt met licht vanuit het raam. Een ideale lichtbron voor gelijkmatige belichting.
Met welk licht ga je fotograferen? Natuurlijk licht is een mooie bron voor prachtige opnames. Vooral de zonsopkomst en de zonsondergang zijn voer voor creatieve fotografie. Voor het maken van een portretfoto zijn er gedurende de dag veel mogelijkheden. Ramen zijn – zolang de zon er niet fel opstaat en het licht genoeg is buiten – ideale lichtbronnen voor gelijkmatige belichting van je kind. Schaduw is ook een veelgebruikt hulpmiddel om portretfoto’s te maken. Als je in volle zon staat ga je al snel met je ogen knijpen. Daarnaast ontstaan er schaduwen op je gezicht als de zon erlangs strijkt. In de schaduw is gelijkmatig licht waardoor het gezicht goed gelijkmatig wordt belicht.
2. Kies je fotoverhaal
Voordat je gaat fotograferen kan het raadzaam zijn om te bedenken welk verhaal je wil vertellen. Door te focussen op een bepaald verhaal kan je creatieve manieren vinden om dit vast te leggen. Probeer een aantal van je ideeën en kies welke het beste uit de verf komen. Tijdens de zwangerschap kan je natuurlijk gaan voor de buikfoto. Maar je kan ook op andere manieren de baby aankondigen. Stilstaan bij welk verhaal je wil vertellen zorgt voor creatieve inbreng. Denk na over wat je wil fotograferen.
Lees ook: 10 foto’s om te maken op je baby’s eerste dag.
3. Kies je locatie
Mijn favoriete plek om te fotograferen is buiten. Het is natuurlijk sowieso fijn om buiten te zijn. En als kinderen aan het spelen zijn kun je mooi foto’s maken. Het hoeft trouwens niet altijd een mooie zonnige dag te zijn voor de beste foto’s. Een bewolkte dag kan ook een goed moment zijn voor mooie portretfoto’s door het gelijkmatige licht. Binnen kan ook een goede plek zijn voor foto’s (zie punt 1).
4. Stel het beeld samen
De compositie van het beeld is belangrijk bij het maken van je foto. Je kan het beeld samen stellen door naar links en rechts te bewegen, in te zoomen, door je knieën te gaan, op een trap te klimmen, dichterbij te gaan staan of juist verder weg. Vervolgens kun je het onderwerp ergens binnen je kader plaatsen. De meeste mensen plaatsen het onderwerp midden in de foto. Dat is prima, maar kan saai overkomen. Een trucje dat veel wordt gebruikt is die van de regel van derden. Als je in het plaatje hiernaast kijkt zie je dat je het beeld door vier lijnen kan opdelen in drie horizontale en drie verticale vlakken. De punten waar deze lijnen kruizen zijn de punten waar het fijn is om het onderwerp van je foto te zien. Het mooiste is om het beeld al tijdens het maken van je foto zo samen te stellen. Wat ook kan is om het achteraf in een beeldbewerkingsprogramma zoals Picasa iets bij te trekken. Dat kan met de crop tool.
Lees ook: wat een mooie fotoserie van een newborn!
5. Selecteer
In het digitale tijdperk is het heel normaal geworden om honderden foto’s te schieten. Belangrijk is echter om achteraf een goede fotoselectie te maken. Bewaar alleen de beste foto’s van je serie. In fotobewerkingsprogramma’s zit vaak de optie om foto’s sterren te geven. Zo kun je snel de beste foto’s selecteren.
Ik ga absoluut akkoord dat de beste foto’s buiten gemaakt worden, maar als het een fotograaf lukt om een verhaaltje te maken is het zelfs nog beter! Mijn kind ziet nu op de basisschool en de ouders hebben besloten om een fotoshoot voor hen te organiseren, maar niet is een studio – ergens buiten zodat de foto’s “live en inspirerend zullen zijn”! Nu zijn wij op zoek naar een goede fotograaf die ons de locatie zal helpen te kiezen en leuke foto’s zal maken!