8 x wat je NIET moet zeggen tegen een keizersnee-moeder

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Wanneer je een keizersnee krijgt of hebt gekregen, kan je je af en toe best ergeren aan onbedoelde verkeerde opmerkingen die mensen maken. Zelfs je beste vrienden zeggen dingen, waardoor je je niet begrepen voelt. Als je geen keizersnee hebt ondergaan; dit is wat je níet moet zeggen:

Wat je niet zegt tegen een keizersnee-moeder

Je kan jezelf ongemerkt in de problemen werken als je zonder na te denken opmerkingen maakt over de keizersnee. Het kan bij iemand heel anders voelen dan jij bedoelt. Vermijd daarom deze eerste reacties:

Je hebt gelukt: de baby wordt gewoon uit je gehaald, je hoeft niets te doen.
Je hoeft niets te doen? Ja, je hoeft niet te persen, maar je ondergaat een enorme operatie. Bij bewustzijn op de operatietafel liggen, terwijl ze daar met jou en de baby bezig zijn, is echt geen pretje.

Jakkes… Een keizersnee.
Je kiest er niet zelf voor om een keizersnee te krijgen. En het is waarschijnlijk even naar of vies als een gewone bevalling. Het blijft moeilijk om van een baby te bevallen, het maakt niet uit op welke manier dit gebeurd.

Maak je geen zorgen. Ik heb ook een keizersnee gehad en ik houd ervan! Het is zo’n mooie herinnering aan mijn bevalling!
dit moet je niet zeggen tegen een moeder met een keizersneeOok als je voor het eerst normaal gaat bevallen maak je je zorgen. Bovendien is elke bevalling weer anders. Het is goed om iemand moed in te praten, maar niet met de achterliggende reden dat het bij jou goed ging. Jouw succesverhaal is geen bewijs waardoor iemand anders zich geen zorgen meer zou mogen maken.

Het is maar een klein sneetje.
Het kan wel een klein sneetje zijn, maar het doet pijn en jeukt en het blijft ook nog eens lang te zien. Natuurlijk houd je van de snee, omdat je baby hierdoor geboren is, maar er komt nog zoveel meer bij.

Je bloedt in elk geval minder lang dan wanneer je een natuurlijke bevalling had gehad.
Dat is een misvatting. Vrouwen met die een keizersnee hebben gehad, hebben hun kind op dezelfde manier gedragen als andere moeder en daarom doet hun lichaam precies hetzelfde. Ook vrouwen met een keizersnee blijven de eerste weken nog bloedverlies hebben.

Lees ook: waarom is er zoveel ophef over deze foto van een keizersnee?

Verkeerde opmerkingen na de bevalling door keizersnee

Ook na de bevalling komt het kraambezoek met de meest ongewenste opmerkingen. Enkele hiervan zijn:

Jij hebt tenminste niet de pijn van het bevallen te hoeven doorstaan.
Dit kan voor de ene vrouw waar zijn, maar voor de andere geldt dit helemaal niet. Er zijn zat vrouwen die weeën kregen, maar op het laatste moment een keizersnee kregen, omdat de baby er niet uit kwam.

Daar moet je nu toch wel overheen zijn. Je hebt een prachtige baby!
Iedereen heeft zijn eigen tijd nodig om de geboorte te verwerken. Dat geldt ook voor moeders met een keizersnee. Help liever, dan dat je zegt hoe iemand zich wel of niet moet voelen.

Nu ben je getekend voor het leven.
Ja, door de keizersnee word je getekend voor het leven. Maar dit hebben veel moeders. Want hebben niet veel mensen last van striae, of je nu een keizersnee krijgt of niet? Een keizersnee is iets waar je trots op mag zijn, ook al voel je dat niet altijd zo. Maar het is het kenmerk dat de baby in je heeft gezeten en geboren is.

3 x wat je wel moet zeggen

blije mama en baby

Als je bovenstaande zaken allemaal niet kan zeggen, wat blijft er dan nog over om wel te zeggen? Het is belangrijk dat de vrouw die een keizersnee krijgt of heeft gekregen, weet dat ze er mag zijn; hoe ze zich ook voelt. Zeg daarom liever dit:

  • Hoe voel je je?
  • Hoe kan ik je helpen?
  • Er zijn geen ‘slechte’ gevoelens. Laat het maar komen, ik geef om je.

Vaak kan je na deze vragen en opmerkingen veel beter inschatten hoe iemand er zelf in staat en ben je beter in staat om in te schatten wat je wel en niet kunt zeggen.

Lees ook: 7 dingen die je niet tegen een moeder moet zeggen die zwanger is van een jongetje.

2 Comments

  1. 1

    Ik heb 2 dochters die allebei geboren zijn via een keizersnede, ik heb opmerkingen gehoord: nu heb je het niet zelf gedaan, je hebt het gevoel niet gehad dat het uit je lichaam ging. nou ik ben blij dat keizersnede bestaat, anders had ik geen kinderen gekregen.

  2. 2

    Ik heb twee prachtige zoons. Beide geboren doormiddel van een keizersnede. Mensen zijn niet altijd tactisch. Zo heb ik wel eens de vraag gekregen of ik niet teleur gesteld was in mijn lichaam. Natuurlijk niet! Mijn lichaam heeft 9 maanden hard gewerkt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*