Zwangerschapsupdate #28 – Het geboortekaartje

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Wat is het toch leuk om échte post te krijgen. Al een dag na de geboorte van Jaron hadden we een brievenbus vol met pakketjes en lieve kaarten. En hoewel appjes en Facebookberichtjes ook heel leuk zijn, gaat er niets boven zo’n bestempelde envelop. Geen wonder dus dat ook het sturen van geboortekaartjes nog steeds superpopulair is.

Gedurende mijn hele zwangerschap was ik bezig om inspiratie te verzamelen voor ons kaartje. Ik werk in de babybusiness dus ik zie superveel kaartjes voorbijkomen. En dat maakte het ook best lastig, want als je zoveel leuke designs ziet, is het lastig kiezen. Plus: ik wilde een origineel kaartje, maar ik kan zelf helaas niet ontwerpen. Wat voor mij dus ideaal was, is de ‘Ontwerp samen-service’ van het designersteam van hipDesign.nl. Samen met ontwerper Lidy heb ik dus een te gek geboortekaartje ontworpen, wat nog mooier is geworden dan ik hoopte :)

Zelf een geboortekaartje ontwerpen

Op hipDesign.nl vind je superveel ontwerpen van geboortekaartjes. Je kunt deze kaartjes aanpassen naar je smaak, door bijvoorbeeld het lettertype aan te passen of elementjes toe te voegen. Ook kun je zelf je kaartje ontwerpen – je kiest dan een formaat en voegt dan zelf dingen toe, zoals illustraties, een superlieve babyfoto en een schattig gedichtje. Maar ik koos er dus voor om het kaartje samen met een ontwerper te maken. Wat ik in mijn hoofd had, kon ik namelijk niet zelf maken.

Spannend, zelf een geboortekaartje ontwerpen…

Ik lieg niet als ik zeg dat ik -in mijn hoofd weliswaar- maanden bezig ben geweest met ’t kaartje. M’n Pinterest staat vól met allerlei ontwerpen en ik zat ook echt heel veel op Instagram (echt een tip als je op zoek bent naar een hip kaartje: zoek op #geboortekaartje of #birthannouncement en maak een screenshot van al je favorieten). Het echte ontwerpen bleef ik echter uitstellen – ik weet niet, misschien vond ik ’t ook wel spannend om de knoop door te moeten hakken. In m’n verlof nam ik pas echt contact op met ontwerpster Lidy (#yolo – als ik iets eerder was bevallen was ik dus mooi te laat geweest om rustig heen en weer te mailen over het ontwerp, maar gelukkig was ik net op tijd: de dag na m’n bevalling lag het proefdrukje in de bus).

Hoe werkt ‘Ontwerp samen’ van hipDesign?

Alle plaatjes van kaartjes die ik de afgelopen maanden had verzameld zette ik bij elkaar in een map op m’n laptop. Ik ging er kritisch doorheen en bedacht me wat ik nou echt wilde. Dit zette ik onder elkaar in een grote mail naar Lidy. Dat lijstje zag er ongeveer zo uit:
– Een rechthoekig kaartje met witte basis
– Op de voorkant Jarons naam in sierlijke koperkleurige letters, met groene watercolor achtergrond, met daaronder z’n geboortedatum, inspiratie o.a.:
kaartje 1
– Het kaartje versierd met pijltjes, maar dan een variant op deze pijltjes:

kaartje 3
– Een extra kaartje met foto op kraftachtergrond, vastgemaakt met een touwtje, inspiratie o.a.:

kaartje 2

Met deze info ging Lidy (nadat we nog eventjes gebeld hadden) aan de slag, en ze stuurde al snel 3 ontwerpen. Een daarvan (het meest linkse ontwerp) sprong er voor ons al meteen uit, en dat werd dus de basis die we verder gingen perfectioneren. Onze feedback was dat de kleur van de naam nog te oranje was, dat we iets minder pijltjes wilden en dat we geen achternaam op de voorkant wilden.

proefdrukjes hipdesign

Daarop volgden 5 designs die allemaal een klein beetje van elkaar verschilden en ook daar kozen we onze favoriet. Ik vroeg of ze er nog wat okergele pijltjes aan wilde toevoegen en toen was de voorkant zo goed als af. Omdat ik vind dat een geboortekaartje echt ‘een kadootje’ op iemands deurmat moet zijn, vond ik het belangrijk dat ook de envelop er goed uitzag. Daarom vroeg ik ook om een sluitzegel en adressticker in stijl. Het mailtje dat daarop volgde maakte me helemaal blij, want toen liet Lidy meteen zien hoe het totaal eruit zou zien.

ontwerp samen hipdesign

Mijn ervaring met hipDesign

En toen… was ik ineens bevallen (hoewel ik bijna 40 weken zwanger was, had ik ’t toch nog niet verwacht). Ik beviel op donderdag, vrijdag lag het proefdrukje in de bus en maandag mailde ik de laatste feedback en de belangrijke gegevens (naam/geboortedatum) naar het designersteam. Zij pasten het aan en toen ik een ‘go’ had gegeven, werden de kaartjes gedrukt. Ik kon echt niet wachten om ze in het echt te zien en rond te sturen, dus ik  was blij dat Lidy een track&trace-nummer doormailde, zodat ik precies wist hoe laat het pakket aankwam. Het in elkaar zetten van de kaartjes kostte nog wel wat moeite – ik had echt een soort bouwpakketje besteld, haha! Gelukkig kreeg ik hulp van mijn zusjes, die nét voor zessen zo’n 90 kaartjes in de brievenbus stopten.

Zo, een heel verhaal! Tijd om het kaartje te showen! Dit is ‘m geworden…:

Geboortekaartje-Jaron-door-Nienke-van-Denderen-Fotografie-1

Geboortekaartje-Jaron-door-Nienke-van-Denderen-Fotografie-2

Geboortekaartje Jaron door Nienke van Denderen Fotografie-3

Foto’s: Nienke van Denderen Fotografie

Ik vond ’t echt heel leuk om samen met een echte designer het kaartje te ontwerpen. M’n feedback werd echt supergoed verwerkt en Lidy kwam met toffe ideeën. Ik ben heel blij dat ik een origineel kaartje heb gemaakt wat niemand anders ooit heeft verstuurd. Ook de reacties op het kaartje waren heel leuk, ik hoop dat Jarons geboortekaartje op heel veel koelkasten en dressoirs van vrienden en familie staat te shinen :D

Verder lezen? Hier vind je mijn eerste mamaupdate: Mamaupdate #1 – Mijn tips: onmisbaar rondom de bevalling.

Lees ook: Dit zijn ze! De populairste geboortekaartjes van het eerste kwartaal!

One comment

  1. 1

    Wat een super leuk kaartje Corinne. Leuk om te lezen hoe je hiermee bezig bent geweest. Geniet van jullie lieve knul!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*