Verloskundigepraktijk De Bakermat

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Ton van den Berg begon in de jaren ’70 in haar eentje bij verloskundigepraktijk De Bakermat uit Wageningen. Toen was er nog geen mobiele telefoon, dus als er visites werden gereden, zorgde Ton voor een creatieve oplossing om bereikbaar te zijn. Inmiddels werken er vijf verloskundigen in de praktijk en komen er zo’n 280 baby’s per jaar ter wereld. Verloskundige Helen Cornelissen vertelt, onder andere over de voortrekkersrol die de praktijk heeft. En… de Bakermat was een tijdje geleden zelfs op tv!

HellenHelen: “Ton van de Berg is in jaren ‘70 gestart als solist. De praktijk was toen net zo groot als nu. Als er visites gereden moesten worden of boodschappen gedaan, hing Ton een briefje op de deur met de adressen en route. Zo kon je dan de route narijden en haar bereiken.”

“Later kwam de pieper. Als de verloskundige werd opgepiept, kon ze bij de mensen waar ze op dat moment was, terugbellen, of in de telefooncel op de hoek. Mensen konden zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen. Waren er twee vrouwen die tegelijk gingen bevallen, dan moesten ze beide poliklinisch bevallen, en hadden ze dus geen keus over de plek van bevallen. Nu zal daar een tweede verloskundige voor worden ingezet om zo aan de wens van beide vrouwen tegemoet te kunnen komen.”

Bevallingsverhaal

Eén van de vrouwen die het afgelopen jaar beviel met hulp van de verloskundigen van de Bakermat is Sarah. Zij schreef een uitgebreide blog over haar bevalling en is vol lof over de verloskundigen: “Bevallen is altijd heftig. Het is altijd zwaar. Maar wat ben ik ongelooflijk blij met deze ervaring. Ik sta versteld van de kracht die ik blijkbaar in mijn lijf heb. Zo vaak heb ik de vraag gekregen of ik na de vorige bevalling niet liever een keizersnede zou ondergaan dit keer. Nou, dit had ik voor geen goud willen missen! Dankzij de fantastische steun van Pieter en de verloskundigen van De Bakermat kon mijn lichaam gewoon doen waar het voor is gemaakt. Ik ben jullie daar echt ontzettend dankbaar voor!!! Door jullie vertrouwen in mij had ik vertrouwen in mezelf en heb ik helemaal op eigen kracht, zonder medicijnen of pijnstillers, mijn zoon op de wereld gezet.”

10644631_453037388172189_7491015774454501573_oUitbreiding

Helen vertelt verder over de geschiedenis van de Bakermat: “In de jaren ‘90 werd de Bakermat een duopraktijk: week op, week af, met diensten en bevallingen. Het spreekuur werd gehouden vanuit het huis van Ton, in een kamertje op de eerste verdieping. Vanaf 2000 groeide de praktijk van twee verloskundigen naar een viervrouwspraktijk. Nalonya van de Laan, Gerjanne Vrielink, Aafke van Os en Helen Cornelissen. Een paar weekjes geleden is Suzanne van Well aan dit team toegevoegd.”

Zin in bevallen

IMG-20140918-WA0003Via onder andere Facebook houden ze vrouwen op de hoogte van het wel en wee in de praktijk en delen ze mooie berichtjes. Onlangs schreven ze een mooi berichtje: “Gehoord van een net bevallen vrouw in de slaapkamer: ‘wat vond ik het gaaf om de bevalling mee te maken.’” Ook hoorden ze het volgende in de spreekkamer, van een hoogzwangere moeder met derde op komst: ‘ik heb zin in de bevalling, niet omdat ik het zwanger zijn beu ben, maar omdat ik zin heb in de bevalling.’”

Warm bed

Wat is het meest bijzondere dat jullie in de praktijk hebben meegemaakt? Helen: “Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Er zijn zoveel mooie voorbeelden van vrouwen met hun eigen verhaal, hun eigen bevalling. Maar wat bijzonder blijft, is dat telefoontje in het holst van de nacht, dat je echt wakker moet worden terwijl je je liever in je warme bed omdraait. Dat je op je tenen het slapende huis uitsluipt. In het donker op zoek naar dat ene huis in de straat waar nog licht brandt, daar waar vol verwachting de geboorte wordt afgewacht.”

IMG-20140918-WA0004 (1)Centering Pregnancy

De praktijk organiseert verschillende activiteiten, waaronder centering pregnancy (CP), waarin ze voortrekker zijn geweest. Helen: “Bij CP wordt de medische zorg aan een groep zwangeren aangeboden, gecombineerd met voorlichting en gesprekken over wat vrouwen bezig houdt tijdens hun zwangerschap. Zwangeren brengen hun eigen vragen én oplossingen in. De zwangere wordt actiever betrokken bij de medische controles waardoor ze zelf haar gezondheid beter begrijpt en in de gaten leert te houden. De verloskundige is één van de deelnemers en zit niet meer in een alwetende rol maar deelt haar kennis en ervaring. Ook voor ons is CP ontzettend leuk. We leren de vrouwen beter kennen en horen wat voor hen echt belangrijk is.

Vroeggeboortes voorkomen

Waar zijn jullie trots op? “Onze praktijk is voortrekker in Nederland geweest in het ontwikkelen van de zorg in de vorm van Centering Pregnancy. Deze hele nieuwe vorm van groepszorg is gebaseerd op een Amerikaanse methode die in de USA erg succesvol is. Een van onze verloskundigen traint andere praktijken in het land die CP in hun praktijk willen implementeren. Wij zijn er helemaal enthousiast over omdat het een totaalpakket biedt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Centering Pregnancy vroeggeboortes voorkomt, zwangerschapsuitkomsten verbetert en dat vrouwen het echt veel leuker vinden.”

IMG-20140918-WA0005Badbevalling

Wat biedt De Bakermat nog meer? Helen: “We bieden onder andere de mogelijkheid om in bad te bevallen doordat we deze laagdrempelig verhuren. Bevallen kan op verschillende manieren en in verschillende houdingen. Eén daarvan is de badbevalling. De warmte van het water en het gewichtloos zijn geven veel vrouwen verlichting tijdens de bevalling. Door de werking van het water op je lijf, komt er zelfs extra oxytocine vrij, waardoor je effectievere weeën krijgt. Het gevolg hiervan is dat je door de warmte beter kunt omgaan met de weeën, je minder behoefte aan pijnstilling hebt en er zijn aanwijzingen dat het opvangen van de weeën in een bad een wat tragere bevalling kan bespoedigen. Verder verzorgen wij ook Echoscopie in de praktijk, kunnen we anticonceptie voorschrijven een spiraaltje plaatsen na de bevalling. We organiseren ook Babycafe en geven Voorlichtingsavonden over bevallen en geven van borstvoeding.

Tipsfoto consult

Wat moeten mensen sowieso aan hun verloskundige vragen?  “Hoe kan ik mij zo goed mogelijk voorbereiden dat ik met een gevoel van vertrouwen mijn bevalling in ga.” En welke tips zou je aankomende ouders willen geven? “Blijf bij jezelf. Maak je eigen keuzes op geïnformeerde basis. Gebruik de verloskundigen om kennis te vergaren en verschillende inzichten te verkrijgen over de verschillende mogelijkheden die er zijn over zwangerschap, bevallen en het (toekomstig) ouderschap.”

De Bakermat was ook op tv! Hier bekijk je deel 1:

Lees ook: dit is nog eens een originele zwangerschapsaankondiging – met cola!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*