Verbijsterende ontdekking: man is niet de vader van het kind. Wie dan wel?

baby bloedgroep chimaera

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Toen na een bloedtest bleek dat de baby van een man en vrouw uit Washington geen bloedgroep had die hij door zijn ouders zou kunnen krijgen, werden zijn ouders enorm bezorgd. Was er een fout gemaakt met de IVF-behandeling? Wie was de vader van de baby? Toen het antwoord gevonden werd, stond de wereld op z’n kop: de baby’s vader was de ongeboren tweelingbroer van de man van zijn moeder!

Afwijkende bloedgroep

Een vrouw beviel na kunstmatige inseminatie van een baby. Maar toen na de geboorte bleek dat het kind geen bloedgroep had die bij zijn ouders hoorde, waren niet alleen de ouders, maar ook het ziekenhuispersoneel stomverbaasd. Er was echt het sperma van de 34-jarige man gebruikt. Wat was er aan de hand?

Twee soorten DNA in één persoonbaby vader ongeboren tweelingbroer

Om tot een logische verklaring te komen, lieten de ouders zich onderzoeken door geneticus Barry Star. Hij deed onderzoek naar de genen van de baby en van zijn ouders. Daarbij kwam hij tot verrassende ontdekkingen. De genen van de baby kwamen maar voor 10 procent overeen met de genen van de vader. En wat nog gekker was: de genen van het sperma van de man verschilden met de genen van zijn speeksel. Voor de geneticus werd hierdoor een hoop duidelijk.

Lees ook: tweeling 18 dagen na elkaar geboren.

Ongeboren tweelingbroer leeft voort

De echte vader van de baby was niet de 34-jarige man, maar diens ongeboren tweelingbroer. Dit kan gebeuren als in de baarmoeder een foetus van een tweeling verloren gaat en zich vergroeit met zijn tweelingbroer of -zus. Dit wordt chimaera genoemd. De tweelingbroer van de man leeft als het ware voort in zijn voortplantingsorganen. Hierdoor verschilden de genen van de baby met de genen van de man van zijn moeder. Toen het stel over de eerste schok heen was, waren ze alleen maar blij dat de afwijkende bloedgroep een logische verklaring had.

Steeds meer ontdekkingen chimaera

Een soortgelijk geval werd in 2002 ontdekt bij Lydia Fairfell. Haar kind werd geboren uit haar ongeboren tweelingzus die alleen leefde in haar ovarium. Dokters schatten dat 1 op de 8 eenlingen die geboren worden, zijn begonnen als een tweeling. Dit wordt zelden ontdekt. Nu er meer zwangerschappen ontstaan na vruchtbaarheidsbehandelingen, zullen menselijke chimaera’s vaker ontdekt worden.

Bron: Essential Baby & HLN.be

Lees ook dit bijzondere verhaal: eeneiige drieling geboren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*