Gastblog door Judith Pagrach van myfoodblog.nl
Heerlijk zachte, romige gehaktballetjes. Dat is zoals de Zweedse gehaktballen horen te smaken. Een succes bij zowel jong als oud! Serveer ze met bijvoorbeeld aardappelpuree, rode kool en appelmoes en smullen maar ☺!
Ingrediënten
- 300 gram rundergehakt
- 2 sneetjes wit brood zonder korstjes)
- 2 takjes peterselie (fijngesneden)
- 1 ei
- 1 kleine ui (fijngesneden)
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/8 tl kardemompoeder
- 300 ml kokend water
- 1/2 runderbouillonblokje
- 1 el bloem
- sap van 1/2 citroen
- 60 ml verse slagroom
- zwarte peper
- zout
- scheutje olijfolie
Bereidingswijze
Meng in een grote kom het gehakt, ei, ui, peterselie, brood, nootmuskaat, kardemom en peper en zout. Kneed dit tot een mooi egaal geheel en verdeel het in zo’n 24 stukjes.
Rol er stevige balletjes van.
Zet een koekenpan op hoog vuur en giet er een scheutje olijfolie in.
Bak de gehaktballetjes in enkele minuten bruin. Let op: ze moeten van buiten bruin zijn, maar van binnen nog niet gaar. Het echte garen doe je zometeen in de saus.
Haal de gehaktballen uit de pan en leg ze op een bord. Maak de pan schoon en zet hem opnieuw op hoog vuur.
Maak van het bouillonblokje en water een bouillon en giet deze, samen met de room, citroensap en bloem in de pan.
Klop met een garde de klontjes uit de saus en breng de saus aan de kook.
Voeg na een minuut of 5 de balletjes toe en keer ze constant om, zodat ze bedekt zijn met saus.
Bak ze in 5 minuten gaar (of langer als ze groter zijn).
Alle recepten van Babyblog.nl vind je hier.