DIY – Papieren lichtjes als kraamkadootje

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Heb je wel eens gehoord van de Geluksroute? Het is een liefdevol initiatief van mensen die een stukje geluk willen brengen aan een ander in de stad waar zij wonen of werken. In het kader van de Geluksroute van Haarlem maakte Karin Joan papieren lichtjes. De lichtjes werden naar de couveuse-afdeling gebracht door Sandra. Hieronder lees je haar ervaringen. En het leuke is: wij mogen de downloads voor de lichtjes weggeven!

De papieren lichtjes kun je heel eenvoudig maken: download ze via de links die je onderaan deze post kun vinden, print en plak. Zet er een nepwaxinelichtje onder en je hebt een prachtig (gepersonaliseerd) kadootje! Karin Joan legt in deze video uit hoe het werkt.

Lichtjes naar de couveuse-afdeling

De couveusekindjes van het Kennemer Gasthuis in Haarlem kregen afgelopen week iets heel bijzonders. Acht lichtjes, op unieke wijze gerealiseerd, werden met aandacht uitgedeeld per baby. Bedoeld om een lichtje in de spreekwoordelijke donkere dagen te zijn voor zowel het kindje als ouders.

IMG_4266Sandra Brandt had 6 jaar geleden een kindje die op de ‘warmebedjes-kamer’ zijn leventje buiten de buik begon in dit ziekenhuis. Deze kamer bevindt zich op de couveuse-afdeling. ‘Het was een uitputtende tijd waarin het bijna onmogelijk was om een goede binding te krijgen met m’n kleintje. Ik leef mee met (ouders van) couveusekindjes en wenste iets bijzonders te doen.’ Geluksroute Haarlem viel samen met haar wens. Tijdens Geluksroute delen mensen (de geluksbrengers) iets waarvan ze gelukkig worden. Sandra startte het ‘Lichtjesproject voor couveusekindjes’. Zij vond Karin Joan bereid om de lichtjes te ontwerpen. ‘De wens was wel om de lichtjes persoonlijk te kunnen maken’. Het resultaat was een mooi basisontwerp van Karin Joan waar mensen en kinderen tijdens Geluksroute Haarlem begin februari iets nog mooiers van konden maken met stift en glitter.

Eén echtpaar was zichtbaar geraakt toen ze werd gevraagd of ze een lichtje wilde afmaken. Naast hen stond hun zoon van inmiddels 11 jaar, klaar om naar het VWO te gaan. Vader werd even ongemakkelijk en moeder kreeg natte ogen. Hun zoon bleek destijds 11 weken te vroeg geboren te zijn geweest en op de couveuse gestart. Het lichtje met bijzondere boodschap ie uiteindelijk gebracht naar een kleintje dat ook zo vroeg geboren is.

IMG_4261De weken voorafgaande aan de Geluksroute waren er nog geen lampjes (kaarsjes op batterij). Sandra: ‘Ik vond maar geen donateur en liet het los in vertrouwen dat dat hoe dan ook goed zou komen. Eén dag voor de Geluksroute ontmoette ik iemand met een zak vol van die kaarsjes. Ik mocht ze houden voor het lichtjesproject. Deze vrouw bleek zelf moeder geweest te zijn van een dochtertje die het niet gered had op de couveuse. Een kippenvelmoment en ook zo kloppend voor het geheel.’

Lichtjes brengen 2Afgelopen vrijdag was het dan zover. Het afdelingshoofd Tineke was er. Er was verder niemand van de afdeling communicatie en ook niet een heel team verpleegkundigen om het in ontvangst te nemen. Er lagen vier baby’s op de couveuse-afdeling waarvan er 1 net geboren was en zijn moeder op bezoek kreeg. Sandra en Tineke lieten hen met rust. De ‘warmebedjes-kamer’ was leeg. Dus er bleven drie baby’s over.

‘En dat was nou precies wat het zo bijzonder maakte. Zo klein, het afdelingshoofd en ik. Het dienblad met acht lichtjes in de hand. In alle rust liepen we naar het eerste bedje en hadden we aandacht voor dit kindje. Het mocht na 3 maanden verblijf deze week naar huis, het ging goed met hem. Ik koos een lichtje voor hem en zijn ouders uit en zette het op zijn nachtkastje. Het volgende kindje gaf ik ook een lichtje. De verpleegkundige wilde graag het derde kindje het lichtje geven gemaakt door de ouders met de 11-jarige zoon. De tekst vond zij bemoedigend en passend voor de situatie van de ouders van dit 10 weken te vroeg geboren kindje.’

Lichtjes brengen 3‘Het kindje wat die dag geboren was die daar lag met zijn ouders lieten we even met rust. In de ‘zusterpost’ schreef ik een tekst op het lichtje voor hen: ‘een warm hart uit de stad voor jullie’. Dezelfde avond nog kreeg ik een mail van het afdelingshoofd. Dat een moeder erg geraakt was die avond toen zij het lichtje naast haar kindje aantrof en het verhaal erbij hoorde.’

Wil je de lampjes downloaden? Kijk dan hier (deel 1) en hier (deel 2).

En oh ja, Karin Joan deelde eerder een DIY met ons: maak je eigen letterblokjes!

3 Comments

  1. 1

    oef, dit raakt me weer als ik het lees. En wat ontzettend dankbaar en tof van je dat je het hele stuk hebt willen plaatsen Corinne, dankjewel!

  2. 3

    Ik vind het prachtig ♡ met een kindje dat nog geen 2 maandjes thuis is en zijn eerste 3 maanden in het ziekenhuis heeft doorgebracht raakt mij dit ook! Overigens niet te vroeg geboren, maar ernstige hartafwijkingen… binnekort operatie nummer 6.. weet zeker dat het de ouders een mega hart onder de riem steekt ♡ super lief initiatief!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*