Leuke lijstjes met populaire namen per regio en door de jaren heen

babynamen per regio

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Johannes en Maria waren een eeuw lang de populairste voornamen. Maar de laatste twintig jaar zijn namen veel trendgevoeliger geworden, vooral in de grote steden. De Nederlandse Voornamenbank is sinds een paar dagen uitgebreid met een populariteitslijst. Superinteressant om te zien!

Geschiedenis voornamen

Het Meertens instituut heeft lijsten met topnamen gepubliceerd, van 1880 tot 2013. Het blijkt dat tot 1950 de populaire voornamen stabiel waren (Maria, Johanna en Anna voor meisjes en Johannes, Jan en Cornelis voor jongens), en daarna traden de verschillen in. De grote steden gaan voorop en in de seventies zijn bijna alle topnamen daar veranderd.

Leuk om te lezen

In 2013 zijn er nog flinke provinciale en plaatselijke verschillen: in Friesland zijn Fenna en Jesse het populairst, maar in Zeeland staan Maria en Cornelis nog steeds bovenaan. In Amsterdam zijn het Mila en Adam, terwijl landelijk Tess en Sem winnen. De leukste populariteitslijstjes lees je hieronder.

Meisjesnamen door de jaren heen

meisjes

Jongensnamen door de jaren heen

jongens

Meisjesnamen per regio in 2013

meisjes regio

Jongensnamen per regio in 2013

jongens regio
Alle lijsten met populaire namen van het Meertens instituut vind je hier. Al onze blogs over voornamen (o.a. mooie Schotse namen en celebrity-namen) kun je hier lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*