5 onverwachte voordelen van je zwangerschap voor je gezondheid

zwangerschap-voordelen-gezondheid

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je bent zwanger. Hoera! Want je zwangerschap heeft veel positieve effecten op je lichaam. Ken je ook deze positieve effecten die je zwangerschap heeft op je gezondheid?

5 voordelen van je zwangerschap

Dat je moeder wordt is al iets bijzonders op zich, maar wist je dat er door je zwangerschap ook allemaal lichamelijke dingen gebeuren die effect hebben op je gezondheid? Waarschijnlijk ken je deze vijf voordelen van je zwangerschap nog helemaal niet:

1. Minder kans op borstkanker en eierstokkanker
Zowel het zwanger zijn als het borstvoeding geven, verminderen de kans op borstkanker. We weten nog niet alles over de oorzaken van borstkanker, maar wat we wel weten, is dat het verband houdt met bepaalde hormonen die je tijdens je menstruatie aanmaakt. Niet menstrueren vermindert dus de kans op borstkanker. En ook op eierstokkanker, want niet menstrueren betekent ook dat je minder snel eierstokkanker krijgt.

zwangerschap gezondheid positief
2. Minder pijnlijke menstruatie
Vrouwen die last hadden van hevige menstruatiepijnen en veel bloedverlies voor ze zwanger waren, ervaren vaak dat dit na hun zwangerschap minder hevig terugkomt. Waarom? Dat weten we niet. Maar fijn is het wel!

3. Betere rijping eicellen
Vrouwen die last hebben van het polycysteus-ovariumsyndroom waarbij ze te veel mannelijke hormonen aanmaken, ervaren dat dit na de eerste zwangerschap vermindert. Hierdoor rijpt de eicel beter en is hun eisprong regelmatiger. En wat nog beter is: hierdoor ervaren vrouwen die moeite hadden met zwanger worden, dat ze makkelijker zwanger worden na hun eerste kind.

Voedingscoach Karin: “Er zijn vast meer zwangere vrouwen met deze vragen.”

4. Minder kans op MS
Ben je zwanger van je eerste kind? Dan heb je 50% minder kans op MS dan je vriendinnen die niet zwanger zijn geweest. Dat laat Australisch onderzoek zien. Hoe vaker je zwanger bent, hoe minder kans je hebt op deze auto-immuunziekte die de zenuwen aantast. Vrouwen met 5 of meer kinderen hebben 94% minder kans op MS.

5. Minder kans op hartziekten
Zwangerschap en borstvoeding verminderen de kans op hartziekten. Waarschijnlijk komt dit doordat de hoeveelheid oestrogeen die je aanmaakt in je zwangerschap het tekort aan oestrogeen na je menopauze compenseert. Tekort aan oestrogeen verhoogt de kans op hartziekten.

Hot, hot, hot

Alsof dat allemaal niet genoeg is, zie je er als zwangere vrouw ook heel aantrekkelijk uit. Omdat je meer oestrogeen aanmaakt in je zwangerschap, groeit je haar sneller. Je krijgt dus niet meer haar, maar het haar wat je hebt, blijft langer goed. Hierdoor lijkt het dikker en glanzender. Ook straalt je huid als nooit tevoren. Je hormonen zorgen ervoor dat je geen droge huid hebt. Hierdoor zie je er weer jong en fris uit en krijg je mooie zwangerschapsblosjes. Dus trek je mooie kleren aan en laat je haar maar wapperen.

Lees ook: “Ik geef borstvoeding, maar ben zo moe. Wat kan ik daar aan doen?’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*