Hoe bereid je je huisdier voor op de baby? Tips!

hoe huisdier voorbereiden op baby?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Voordat je eerste kind geboren is, is je huisdier vaak bijna als een kind voor je. Logisch, want wie houdt nu niet van een kroelende kat of een trouwe hond? Maar met de komst van de baby zal er ook in jullie relatie wat veranderen. Hoe bereid je je kat voor op de baby? En hoe went de hond aan een baby in huis?

Tips om je huisdier voor te bereiden op de baby

Tijdens de zwangerschap

Je bent zwanger! Misschien voelt je huisdier dit aan, maar misschien ook niet. Met deze 7 tips bereid je je huisdier voor op de komende veranderingen.

 1. Gedrag huisdier
  Begin bij het begin: als je ontdekt dat je zwanger bent, heb je direct de kans om het gedrag van je huisdier eens goed onder de loep te nemen. Bestaan er gedragsproblemen, dan kan je er nu aan werken, vóór de baby er is. Ga als het nodig is naar een honden- of kattentrainer.
 2. Gezondheid
  Wil je er zeker van zijn dat je huisdier niet met ziektes rondloopt als de baby komt? Ga dan voor een check naar de huisarts en zorg dat in elk geval alle vaccinaties op orde zijn.
 3. Regels aanwennen
  Wanneer je een kind krijgt, zijn er andere regels nodig voor je huisdier. Leer je huisdier dus van tevoren de regels aan die je wilt handhaven als de baby er is. Leer je huisdier bijvoorbeeld om niet op stoelen of banken te springen. Natuurlijk vind je hond of konijn het heerlijk om bij je op de bank te liggen, maar zomaar op de bank springen waar de baby ook op ligt, is niet verstandig. Wil je niet dat je kat in de box springt als de baby er is, leg dan tijdens je zwangerschap ballonnen in de box. Katten zijn bang voor ballonnen en zullen zo afleren om in de box te springen.
 4. Kennismaken met babyspullen
  Ben je bezig de babykamer in orde te maken? Laat je huisdier dan alvast aan de babyspullen snuffelen. Zo raakt je kat of ander huisdier gewend aan de nieuwe meubels en spullen. Maar let er wel op dat je huisdier de regels in acht blijft nemen. Sluit bijvoorbeeld altijd de deur van de babykamer als je er niet bent. Zo leert je huisdier dat de babykamer verboden terrein is als jij er niet bij bent.
 5. Kennismaken met baby’s
  Heeft je huisdier nog nooit kinderen om zich heen gehad, dan zal het wel flink wennen worden. Vraag eens vrienden met een baby of peuter om bij je in huis langs te komen. Zo went je huisdier eraan dat er mensen bestaan die kleiner zijn dan 1 meter 50 en dat kinderen anders reageren dan volwassenen.
 6. Afgebakende ruimte
  Moet de kattenbak verplaatst worden, omdat de box op die plaats komt te staan? Begin er dan ruim op tijd mee en doe het in stapjes. Dit is zeker ook belangrijk voor het moment dat je baby begint te kruipen, want dan wil je niet dat hij/zij hondenbrokjes opeet of poep uit de kattenbak haalt.
 7. Tijd verdelen
  Een van de grootste fouten die je kunt maken, is het vertroetelen van je huisdier in je zwangerschapsverlof. Na de komst van de baby zal er voor je huisdier minder tijd en aandacht zijn. Wanneer je eerst extra aandacht aan je huisdier geeft en dan opeens veel minder, is de overgang wel erg groot! Negeer je huisdier daarom soms bewust, om hem aan te leren dat andere zaken soms voor gaan.

Na de bevalling

Na je bevalling komt de grote test: vind je huisdier de baby leuk, of niet? Houd ook na de bevalling rekening met je huisdier. Alleen al dat je allerlei kraamvisite krijgt en er een spanning in het huis hangt, kan spanning aan je huisdier geven.

 1. Kennismaken met babygeuren
  Voordat je je huisdier laat kennismaken met de baby is het handig om alvast babygeurtjes te laten ruiken. Laat je hond of kat bijvoorbeeld aan een dekentje of luier ruiken.
 2. Rangorde
  Een ding moet duidelijk zijn: de baby is de baas, ook al is hij/zij klein. Vooral honden vinden het belangrijk om te laten zien dat zij de baas zijn, door boven je te staan. Houd de baby daarom bij voorkeur boven de hond. Ligt de baby in de box of op de bank? Dan moet de hond op de grond liggen. Uitzondering: bij de eerste kennismaking is het wel belangrijk dat je huisdier de baby goed kan zien en ruiken. Houd de baby dan juist niet te hoog, want dan gaat je hond of kat springen.
 3. Positieve associatie
  Voor je huisdier is het erg wennen aan zo’n kleintje in huis. Leer je huisdier dat een baby leuk en lief is, door wanneer je met de baby bezig bent je huisdier niet uit het oog te verliezen.
 4. Grijp in voor het mis gaat
  Veel dieren pikken het ‘moederinstict’ wat betreft baby’s vanzelf op. Ze zijn beschermend en laten de baby gerust aan hen plukken en trekken. Maar anderen vinden het toch maar niks en kunnen onvoorspelbaar reageren. Is dat het geval? Grijp dan in, voor het mis gaat.
Bekijk ook: Echte liefde: kat houdt van baby, nog voor de geboorte!

Goede relatie baby en huisdier

Om een goede relatie te krijgen tussen je baby en je hond, kat, konijn of parkiet, is het belangrijk om vroeg te starten. Heb je hen rustig aan elkaar laten wennen, dan kan dit de start zijn van hele leuke interactie! Heb je bijvoorbeeld deze lieve filmpje al gezien?

Verder lezen? Naar huis met je baby in 7 stappen.

Foto van baby en hond via Shutterstock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*