Kleine inktvisjes voor couveusekindjes

kleine inktvisjes breien te vroeg geboren

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

‘Kleine inktvisjes’ is een fantastisch project dat sinds 2014 een groot succes is in de Nederlandse ziekenhuizen. Een grote groep vrijwilligers breit en haakt schattige inktvisjes voor premature baby’tjes. De beestjes hebben een rustgevend effect op de couveusekindjes. Een uitkomst voor het kindje en de ouders!

Prachtig initiatief: Kleine inktvisjes voor premature baby’tjesinktvisjes baby's couveuse

Januari 2013, een Deense vrouw haakt een inktvisje voor een te vroeg geboren kindje, dat in de couveuse ligt. Nadat ze het knuffeltje bij het kleine baby’tje legt, wordt het direct rustiger. De ademhaling en hartslag worden stabieler en het kindje trekt niet meer aan de snoeren in de couveuse. Toen ze ook andere kindjes van de couveuseafdeling een inktvisje gaven, bleek dat dit op alle kindjes en rustgevend effect had. Dit was opzienbarend! Onder de naam Smá Bläckfiskar, begon in Zweden een project waarbij vrijwilligers inktvisjes breien voor couveusekindjes. En zo bereikte dit initiatief ook Nederland.

Hoe werkt het?

De premature baby’tjes worden waarschijnlijk rustiger van de inktvisje door de tentakels van het diertje. Deze doen veel denken aan de draaiing van de navelstreng. Dit vertrouwde gevoel maakt de kindjes rustiger, omdat ze denken dat ze weer in de baarmoeder van hun moeder zijn.  Ria van kleine-inktvisjes.eu vertelt ons: ‘De kindjes hebben er over het algemeen echt baat bij. Niet alleen voor de kindjes zijn de inktvisjes tot steun, maar ook voor de ouders, die wel een lichtpuntje en een stukje steun kunnen gebruiken tussen alle zorgen en stress.’

De ervaring van Elle Milla

kleine inktvisjes breien te vroeg geborenOok blogger Elle Milla is gek op de lieve knuffeltjes. Haar kindje werd te vroeg geboren en zij mocht twee diertjes uitzoeken om bij haar kleintje te leggen. Niet alleen haar kleine Vince raakte gehecht aan het knuffeltje. Het inktvisje betekent ook veel haarzelf, zo schrijft ze op haar blog: ‘Wachtend op kleine Vin! Dat kleine inktvisje betekent nu heel veel voor mij… Heel gek…’

Vrijwilligers

In Nederland is een grote groep vrijwilligers die inktvisjes haakt en breit. Ook heeft elk ziekenhuis zijn eigen ambassadeur die de diertjes inzamelt. Deze ambassadeurs zetten zich op vrijwillige basis in en zorgen dat de knuffels 100% veilig zijn en bij de juiste kindjes komen. Ria vertelt: “Hoeveel inktvisjes er precies gemaakt zijn, weten we niet. De ambassadeurs houden de aantallen niet bij, maar het moeten er duizenden zijn. Elk jaar komen er alleen al in Nederland zo’n 15.000 kindjes op een afdeling neonatologie terecht.”

Zo kun jij meewerken!

Wil jij ook inktvisjes breien en haken voor premature kindjes? Dat kan! Op de site van Kleine inktvisjes kan je lezen waar de inktvisjes aan moeten voldoen. Naast Kleine inktvisjes zijn er ook nog veel andere organisaties die zich inzetten voor dit project.

Bron: Kleine inktvisjes

One comment

  1. 1

    Gefeliciteerd met je blog ! Leuk om de verhalen te lezen en aandacht te geven aan het project kleine inktvisjes. Ik haak ook bijna 2 jaar mee en het geeft een goed gevoel dat je een ander kunt helpen met een klein gebaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*