Je baby per iPhone aangeven – binnenkort mogelijk in 100 gemeenten

geboorteaangifte via iphone

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Geen lange rijen waar je in moet staan om je zoon of dochter aan te geven. Binnenkort is het in 100 Nederlandse gemeenten mogelijk om via een iBurgerzaken-app geboortes, huwelijken of sterfgevallen aan te geven.

100 gemeentes gaan digitaal

Dit jaar zullen 100 van de 380 gemeentes helemaal digitaal gaan, meldt PinkRoccade. Zestig gemeentes zullen dit jaar al starten met de iBurgerzaken-app, en vele gemeentes zullen volgen. Hiermee groeit het aantal burgers dat burgerzaken online kan regelen van 1 naar 4 miljoen! Met de iBurgerzaken-app besparen de gemeentes ongeveer 2,5 tot 5 euro per inwoner.

Digitaal geboorteaangifte doen

Nieuwe gemeentes die starten met de iBurgerzaken-app zijn onder meer: Assen, Blaricum, Deventer, Emmen, Enschede, Roermond en Zwolle. Woon je in een van deze gemeentes, dan kan je na de geboorte van je kind, door in te loggen met je DigiD-overheidscode de geboortedatum, plaats en naam van je baby aangeven.

geboorteaangifte met digid

Lees ook: deze wiegjes zouden ze in élk ziekenhuis moeten hebben!

Geen schrijffouten in de naam van je baby

Om fraude te voorkomen is het nog wel noodzakelijk om na een geboorteaangifte een handtekening te plaatsen op het gemeentehuis. Wel test PinkRoccade inmiddels met een aantal gemeentes het zetten van een digitale handtekening. Als dit helemaal veilig is, moet er eerst een wetswijziging komen, voor je álles digitaal kunt doen. Maar geboorteaangifte via de app heeft grote voordelen: doordat je de naam van je baby zelf door moet geven, heb je niet meer te maken met een ambtenaar die de naam per ongeluk verkeerd registreert.

Bron: AD en PinkRoccade

Lees ook: de populairste babynaam van 2015 is…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*